האם אסטרטגיית השקעה לטווח ארוך במדד הדגל של וול סטריט מוכיחה את עצמה?
חוסר ודאות היא חתיכה גדולה מהפאזל המרכיב את שוק ההון, והכלכלה בכלל. היעדר היכולת לצפות את התנהגות השוק, הובילה במהלך השנים לאינספור שיטות וגישות השקעה שהתיימרו להתעלות על האתגר, ולהניב למשקיעים תשואה לאורך זמן. בעוד רובן נחלו כישלון, אסטרטגיה פשוטה אחת בולטת כמי שאולי מסוגלת לכך: השקעה פאסיבית וארוכת טווח במדד ה-S&P500. אך האם מדובר בתיאוריה חסרת אחיזה במציאות או אסטרטגיה שהוכיחה את עצמה?
במהלך השנים נערמו בשוק ההון אוסף של מיתוסים. חלקם עוסקים בחודשים מסוימים שמרמזים על ירידות, אחרים בימים ספציפיים שאפשר לחזות איך השוק יתנהג, בעוד תיאוריות אחרות טוענות שאירועים כלשהם, שלא בהכרח חשובה תוצאתם, יתפרשו בשוק בצורה ידועה מראש. אלו כמובן רצף הנחות חסרות בסיס, שכן האינטראקציה האינסופית בין המשקיעים והאירועים הבלתי צפויים בשוק, כנראה לעולם לא יספקו תשובה נחרצת לאם כל השאלות: איך להרוויח בוודאות מהשקעה?
בצד זה, שוק ההון צבר היסטוריה ארוכה, וזו מאפשרת לבחון את סטטיסטיקת הביצועים לאורך השנים ודרך כך ללמוד איך מכשירי ההשקעה התנהגו במהלך הזמן, גם מול אירועי קיצון. למעשה, המטרה היא לנסות לחלץ תובנות שיסייעו להבין האם ישנה שיטת השקעה שמצליחה להניב ברוב המוחלט של המקרים תשואה חיובית למשקיעים. ואם כן, מה בעצם "סוד ההצלחה"?
"לעולם אל תהמרו נגד אמריקה"
אחד שיודע דבר או שניים על השקעות, וורן באפט, שיגר בחודש פברואר האחרון, כמיטב המסורת, את מכתבו למשקיעים. את המסר המהדהד קשה היה לפספס: "לעולם אל תהמרו נגד אמריקה". באפט ידוע כמשקיע נלהב בכלכלת ארה"ב, והעיד לא אחת שהוא מאמין גדול בגישת ההשקעה הפאסיבית וארוכת-טווח במדדי רוחב בשוק המניות האמריקאי.
בעניין זה זכורה ההתערבות שערך עם קרן גידור אקטיבית מניו-יורק, כאשר האורקל מאומהה (הכינוי שהוצמד לבאפט בשל מיקום מטה עסקיו באומהה, ארה"ב), דבק בשיטה הפאסיבית והימר שזו תכה בתום עשור את ביצועי הקרן. הוא לא טעה. ההשקעה ה"עצלנית" במדד ה-S&P500 הוכיחה את עצמה והביסה את התשואה המצטברת שהשיגה קרן הגידור. ההתערבות, בעיקר תוצאתה, הכתה גלים בעולם ההשקעות. רבים אימצו את שיטת ההשקעה הפאסיבית מתוך הבנה כי זו מגלמת פוטנציאל תשואה עודפת ומסוגלת לתת פייט לביצועי מנהלי ההשקעות, שלא לומר להביך אותם.
למעשה, הדרך הפופולרית והאפקטיבית ביותר הייתה ונותרה זו שהביאה לבאפט את הניצחון – השקעה המחקה את ביצועי מדד הדגל של בורסת וול סטריט, ה-S&P500. האינדקס מאגד את 500 החברות הגדולות ביותר שנסחרות בארה"ב (מבחינת שווי שוק) ומתפקד במידה מסוימת גם כברומטר למצב הכלכלה במדינה.
רוצים לסחור בעצמכם? לפרטים והצטרפות למסחר עצמאי עם IBI TRADE
לפני שנצלול לנתונים, חשוב להבין בקצרה את ההיגיון הכלכלי בהשקעה במדד הפופולרי. למעשה, במקום לבחור מניות בפינצטה ולמקד את הסיכון בהן, המדד מאפשר, באופן פשוט, לייצר השקעה מבוזרת וחוצה מגזרים (טכנולוגיה, בנקאות, אנרגיה ועוד) עם חשיפה לחברות המובילות בעולם, כל אחת בתחומה. אבל עד כמה זו גם שיטת השקעה מוצלחת? ניגש לבחינת היסטוריית הביצועים.
ה-S&P500 פתח מבערים בעשור האחרון; חריג ביחס לעשורים קודמים?
כדי להבין האם המדד הדומיננטי מפגין עוצמה באופן עקבי, ולהיווכח לביצועי העבר המוכחים, צריך לבחון את ההתנהגות בחיתוך רחב וללכת אחורה, הרבה אחורה. יש לציין כי ה-S&P500 הושק במתכונתו הנוכחית, כאינדיקטור של מאות חברות, החל משנת 1957 ולכן ראוי לבחון את הביצועים החל מאותן השנים ואילך. בהסתמך על נתוני אתר Macrotrends העולמי, אלה התשואות שרשם מדד ה-S&P500 ביחס לכל עשור שנים:
החל משנת 1960 ועד 1969 (כולל) השיא המדד תשואה חיובית מצרפית של 52.57%.
החל משנת 1970 ועד 1979 (כולל) השיא המדד תשואה חיובית מצרפית של 32%.
החל משנת 1980 ועד 1989 (כולל) השיא המדד תשואה חיובית מצרפית של 132.1%.
החל משנת 1990 ועד 1999 (כולל) השיא המדד תשואה חיובית מצרפית של 161.31%.
החל משנת 2000 ועד 2009 (כולל) השיא המדד תשואה שלילית מצרפית של -6.07%.
החל משנת 2010 ועד 2019 (כולל) השיא המדד תשואה חיובית כוללת של 141.5%.
גרף תנועות מדד ה-S&P500 על גבי ציר זמן
מקור: אתר Macrotrends
מה מספרים המספרים?
על סמך ביצועים מצטברים אלו, המשוואה די ברורה. מתוך שישה עשורים, בחמישה הניב מדד ה-S&P500 תשואה חיובית למשקיעים. רק עשור אחד קטע את הרצף, זה שבמסגרתו פרץ משבר כלכלי עולמי ('סאב-פריים') והביא לקריסה של המדד ב-38.5% בשנת 2008. אלא שגם הנפילה השנתית, מהחדות בהיסטוריה של ה-S&P500, הביאה לירידה צנועה של 6% בלבד בסיכום אותו עשור שנים. לעומת זאת, בחמישה העשורים האחרים, התשואות המצרפיות היו גבוהות פי כמה, לעיתים בשיעור תלת-ספרתי. כך או כך, בממוצע היסטורי רב-שנתי, הניב המדד כ-7% תשואה מדי שנה במונחים ריאליים (צמוד מדד).
המשמעות הינה שהשקעה לטווח-ארוך במדד הדגל של וול סטריט ייצרה ברוב המקרים תשואה עודפת וחסינות גבוהה גם מול עתות משבר. עם זאת, ביצועי עבר אינם ערובה לתשואות בעתיד. בנקודה זו יש להדגיש כי קיימת חשיבות אדירה לטווח ההשקעה במדד. כפי שהנתונים מלמדים, קיים קשר חיובי והדוק בין משך ההשקעה לתשואה. ככל וההשקעה מיועדת לטווח ארוך יותר, כך עקומת הסיכון יורדת. כאשר מדובר בהשקעה פאסיבית לעשרות שנים, הסיכון אף נושק לאפס, שכן גם אם המדד ספג מהלומות כואבות במהלך התקופה, הוא נוטה לתקן – ולהמשיך לעבר היעד הבא. אלו מסבירים את סוד הפופולריות של האינדקס החשוב בעולם, ומדוע מרבית גופי הניהול המובילים, כמו גם משקיעים מהשורה, רואים בו עוגן בתיק ההשקעות.
איך משקיעים במדד ה-S&P500?
בשונה ממניה או אגרת חוב, את המדד עצמו לא ניתן לרכוש באופן ישיר ולכן סוחרים עצמאיים המבקשים להיחשף ל-S&P500, יכולים להשקיע במכשירים עוקבי ומחקי מדד – בעיקר קרנות מחקות (למאמר על ניהול השקעות חכם באמצעות מוצרים מחקי מדד, לחצו כאן). את רכישת יחידות הקרן מבצעים דרך חבר הבורסה באמצעות פלטפורמת המסחר.
משקיעים שעושים את צעדיהם הראשונים בעולם המסחר ונדרשים לסיוע, IBI TRADE, זרוע פעילות המסחר העצמאי של IBI בית השקעות, מעמיד לרשות לקוחותיו הסוחרים מערך שירות מקצועי הפעיל לאורך כל שעות המסחר בישראל ובארה"ב, ומאפשר להיעזר בנציגי חדר המסחר בכל שאלה. כמו-כן, סוחרי IBI TRADE נהנים מחוויית המסחר החדשנית והמתקדמת בישראל עם אפליקציית IBI Smart. האפליקציה מרכזת את כל הפונקציות, הפיצ'רים והפיתוחים המתקדמים ביותר שיש לעולם המסחר להציע, ומציבה לראשונה את הסוחרים העצמאיים בשורה אחת עם משקיעים מקצועיים ביחס לתנאי מסחר אופטימליים.
בשורה התחתונה, היסטוריית הביצועים של ה-S&P500 מוכיחה כי גישת ההשקעה הפאסיבית במדד לטווחים ארוכים, הניבה ברוב המקרים תשואה עודפת למשקיעים. או כפי שכינה זאת ג'ון בוגל, מייסד חברת ההשקעות ואנגרד, "אל תחפשו את המחט – פשוט קנו את ערמת השחת".
רוצים להתחיל לסחור פשוט וחכם? הורידו את אפליקציית IBI SMART והתחילו להשקיע. להורדת האפליקציה, לחצו כאן
המידע האמור הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה ואין לקבל החלטות השקעה כלשהן בהסתמך עליו בלבד. קבוצת IBI לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.