הכל בראש: יכולות פסיכולוגיות שחשוב לסגל במסחר העצמאי בבורסה

לא מעט אנשים סבורים כי בימים של אי ודאות בשווקים, המסחר מונע בעיקר משיקולים פסיכולוגיים הקשורים בתכונות אנושיות בסיסיות כמו פחד, חמדנות ונטייה לעדריות. אלו תכונות פסיכולוגיות חשובות כדאי לאמץ כדי להשתפר כשמשקיעים עצמאיים?

מערכת IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 4 ספטמבר 2024 ב-12:34
רמה: מתחילים

ימים של אי ודאות בשווקים אף פעם אינם קלים לפעילים בשוק ההון, בטח שלא לסוחרים עצמאיים בבורסה שצריכים לקבל החלטות השקעה בתדירות גבוהה. בעוד שזמנים טובים של יציבות ועליות שערים מדגישים את תחושות הסיפוק וההנאה הנלוות לניהול תיק ניירות ערך עצמאי, תקופות לא יציבות מבליטות יותר מתמיד את חשיבות היכולות הפסיכולוגיות במסחר.

היכולות הפסיכולוגיות חשובות במיוחד בימים הראשונים של המסחר העצמאי. הנתונים בעניין זה די חד-משמעיים: 20% מהאנשים שהחליטו להיכנס למסחר עצמאי בבורסה בחרו להמשיך בתחום זה לאורך זמן. יתרה מכך, יותר מ-80% מ"הטירונים" במסחר מאבדים את כל או לפחות רוב הסכום הראשוני שהקצו להשקעה, ורבים מהם עוזבים לאחר מהלומה רצינית ראשונה לתיק ההשקעות שלהם.

משקיעים שנכנעים לרגשות ולפחדים בימים של ירידות ואי ודאות, עלולים למצוא את עצמם מחמיצים הזדמנויות השקעה ואף נכנסים לרצף של החלטות גרועות מתוך כניעה לרגשות. מדובר בהטיות פסיכולוגיות במסחר, ולהלן 5 מהבולטות והמפורסמות בהן:

1. הטיית הפחד מהפסד (Loss Aversion)

משקיעים חווים הפסדים בבורסה באופן כואב וחזק יותר מאשר הם חווים הצלחות. הפחד הזה עלול להוביל אותם לקבל החלטות השקעה שמרניות, או להימנע ממכירה של נכסים מפסידים מתוך ציפייה לא רציונלית שיחזרו לערכם המקורי. בשני המקרים, התוצאה עשויה להזיק לתיק ההשקעות.

2. הטיית הביטחון המופרז (Overconfidence Bias)

מתרחשת בעיקר אצל משקיעים עצמאיים שכבר חוו כמה הצלחות בשוק וטועים לחשוב שביכולתם לחזות את השוק טוב יותר ממשקיעים אחרים. התוצאה: סיכונים מוגזמים ומיותרים – ונזק לתשואת התיק.

3. הטיית העדר (Herding Bias)

השקעת יתר, לא מוצדקת כלכלית, בניירות ערך הזוכים לתשומת לב ציבורית גדולה. הרצון האנושי למדי לא להחמיץ משהו שכולם מדברים עליו עלול לגרום למשקיעים להתנהג בצורה מאוד מוזרה, ולקבל החלטות שיצטערו עליהן בהמשך.

4. הטיית אפקט הבעלות (Endowment Effect)

הערכת יתר לנכסים שאנחנו כבר מחזיקים בתיק, מה שעלול להוביל להמשך החזקה בהם גם כשהשוק מאותת שהגיע הזמן למכור.

5. הטיית האשרור (Confirmation Bias)

חיפוש (מתעתע כמובן) אחר אשרורים להחלטות השקעה קודמות, תוך התעלמות ממידע חדש הסותר אותן.

איך ניתן להתמודד עם ההטיות?

קודם כל, מומלץ להכיר אותן ולדעת לקבל את הפסיכולוגיה ככוח מרכזי במסחר בשוק. הכרה כזו, בסיוע כלים אנליטיים ותכנון אסטרטגי, עשויה לשפר את ניהול הרגשות שלנו במסחר בבורסה, תוך קבלת החלטות מושכלת ומאוזנת. כדי שזה אכן יקרה, חשוב לפתח ולחזק כמה יכולות פסיכולוגיות מסייעות.

רוצים להתחיל לסחור עם אפליקציית IBI SMART? לחצו כאן 

להלן 5 מהחשובות בהן:

1. משמעת עצמית

אולי התכונה הכי חשובה לסוחר העצמאי בשוק ההון, על אחת כמה וכמה בתקופות של אי ודאות בשווקים. ימי המסחר מלאים מהמורות, כמו גם עליות ונפילות תוך יומיות.

בהקשר זה, ניתן לציין כי לפי מחקר שבוצע על ידי ברבר ואודין (Barber & Odean) משקיעים פרטיים נוטים לבצע יותר מדי פעולות מסחר, נתון שמעיד על היעדר משמעת עצמית ומוביל לתשואה שנתית גרועה ב-2%-3% בממוצע ממשקיעים שנמנעו מכך.

2. שליטה ברגשות

מסחר בשוק ההון מבליט תמיד רגשות כמו פחד, חרדה, תקווה וחמדנות. כניעה לרגשות האלו פירושה קבלת החלטות השקעה גרועה, וכמעט תמיד גם בהפסדים. שליטה ברגשות, לעומת זאת, אינה מחסנת מטעויות, אך מבטיחה בסבירות גבוהה קבלת החלטות מושכלת.

3. ניהול סיכונים והפסדים

הצד השני של אותו מטבע, היכולת להגדיר מהו גבול הסיכון בכל פעולה בשוק, מתי כדאי ומתי אסור לקחת סיכונים ובאיזה סדר גודל. מעבר לכך, קיימת חשיבות עצומה ביכולת הפסיכולוגית לקבל הפסדים וכישלונות כחלק מהמסחר, בלי שיגרמו ייאוש או נסיונות תזזיתיים להחזיר את התשואה שאבדה.

בשוק ההון קיימים כלים מצוינים לניהול סיכונים, אבל רק מיעוט מהמשקיעים משתמש בהם. מחקר שנערך על ידי ג'ון גראהם וקמפבל הארווי (John Graham & Campbell Harvey) מצא כי רק 10% מהמשקיעים הפרטיים מיישמים אסטרטגיות ניהול סיכונים כמו הגבלת הפסדים (Stop-Loss Orders) או אסטרטגיות גידור.

4. סבלנות

היכולת לחכות להזדמנויות ההשקעה הטובות ביותר, או לפחות טובות יותר מבחירות קודמות כושלות שלנו. סבלנות מאפשרת להתגבר על תקופות של מסחר תנודתי, פותחת חלון להזדמנויות חוזרות, חוסכת פעולות פזיזות ומאפשרת ללמוד את השוק ולהשתפר כסוחרים עצמאיים.

5. גמישות מנטלית

יכולת להגיב במהירות לתנאי השוק המשתנים, הודעות חשובות של חברות, שינויי מאקרו במצב הכלכלה או אירועים גיאו-פוליטיים ואחרים. לאורך זמן גמישות מנטלית משפרת בדרך כלל באופן משמעותי את ניהול הסיכונים במסחר, פותחת הזדמנויות השקעה רבות, מסייעת בהתמודדות עם הפסדים וכתוצאה מכך משפרת את ביצועי התיק. 

השורה התחתונה

פרופ' דניאל כהנמן ז"ל, זוכה פרס נובל לכלכלה ומגדולי ההוגים בתחום מדעי ההתנהגות, חשף מזמן את נטייתם של המשקיעים בשוק ההון להחלטות לא רציונליות. לפי כהנמן, במוח המשקיע שלנו פועלות שתי מערכות לקבלת החלטות: האחת – מהירה אך לא מדויקת ונוטה לטעויות; והשנייה – איטית, אך מדויקת יותר.

מאחר שהמערכת האיטית צורכת מאיתנו הרבה יותר אנרגיה ומאמץ, אנחנו נוטים לא להשתמש בה בעתות לחץ ותחושת צורך בהחלטות מהירות. התוצאה: נזק לתיק ההשקעות. לעומת זאת, משקיעים שיידעו לרתום לטובתם יכולות פסיכולוגיות יזכו ביתרון בלתי מוטל בספק בשוק ההון, שעשוי להתבטא באופן חיובי גם בתשואת התיק שלהם.

רוצים להתחיל לסחור עם אפליקציית IBI SMART? לחצו כאן 

המידע האמור הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים ו/או הנכסים הווירטואליים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI  ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. קבוצת IBI לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. פתיחת חשבון מסחר ב-IBI TRADE  כפופה לתנאי החברה, ביניהם, הפקדת נכסים פיננסים ו/או מזומן בשווי מינימלי של 15,000 ש"ח. ההתראות ו/או המידע באפליקציית החברה מסופקים, בין היתר, על ידי צדדי ג', החברה אינה אחראית לתוכנם ו/או לנכונותם ו/או לעדכניותם ו/או למהימנותם ו/או למידת התאמתם לצרכי המשתמש.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*