למה אי אפשר ולא כדאי לתזמן את שוק ההון?

מאמר המשך, על חוסר התוחלת של נסיונות לתזמן את תיק ההשקעות לימים טובים או רעים בשוקי המניות

גרייס חנאוי
זמן קריאה
תאריך פרסום 12 נובמבר 2015 ב-06:47
רמה: מתקדמים

במגזין האחרון כתבנו על ההשלכות של החסרת הימים הטובים בשוק המניות על תיק ההשקעות, או במלים אחרות – על חוסר התוחלת של הנסיונות לתזמן את שוקי ההון.

ניזכר שהממצא הבסיסי של המחקר שהוצג היה כי ככל שמחסירים יותר ימים עם ביצועים טובים בשוקי המניות, כך התשואה הכוללת של התיק תהיה נמוכה יותר.

המסקנה היוצאת מכך היתה שלא כדאי לצאת מהשוק, גם כשהוא יורד חזק, כדי לא לפספס את הימים הטובים, שאין לנו שום דרך לדעת את עיתויים.

אחד הקוראים שאל שאלה מתבקשת: “מה קורה לתיק ההשקעות כשמחמיצים דווקא את הימים הרעים?”

זה מוביל אותנו לגרף הבא:

גרף-גרייס

מקור: Raul Elizalde, מנהל השקעות ראשי ב- Path Financial LLC ועיבודי IBI

הגרף מראה מה קורה ל- 100 דולר שהושקעו במדד S&P 500 מאז מרץ 1950 ועד מרץ 2015. בהנחה שנקטתם באסטרטגיית “קנייה והחזקה”, על כל 100 דולר שהושקעו, התקבלו בסוף התקופה כ-12,600 דולר.

אבל, הגרף גם מראה שאם נחסיר את הביצועים של שמונת הימים הטובים ושבעת הימים הרעים, התשואה של התיק תהיה גבוהה יותר. ובכלל, ככל שנחסיר יותר ימים טובים ורעים, התשואה של התיק תהיה גבוהה יותר.

כלומר, נאמר את זה חד וחלק: להחסרת הימים הרעים יש השפעה מיטיבה מאוד על תיק ההשקעות, בדומה להשפעה הרעה של החסרת הימים הטובים.

האם זה אומר שצריך לרוץ ולמכור ביום הראשון של הירידות החדות? בואו נבחן את הרעיון מקרוב. כל מכירה כזו היא נסיון “לתזמן” את השוק. כאשר מנסים לעשות זאת, לעתים קרובות גורמים יותר נזק לתיק מאשר כשנוקטים ב”קניה והחזקה”.

יש לכך שתי סיבות: האחת, אין לנו באמת מושג מתי בדיוק הימים הללו יתרחשו ולכן היכולת שלנו להיכנס בזמן וגם לצאת בזמן מאוד מוגבלת. הסיבה השניה היא שרובנו אמוציונליים, אימפולסיביים ולא רציונליים (מכירים את דן אריאלי?), מה שמוביל אותנו פעמים רבות לקבלת החלטות נמהרות ושגויות.

זה לא אומר שאסור למכור בכלל, או לבצע התאמות בתיק. להפך, כדאי בכל נקודת זמן לבחון ולהתאים את הפוזיציה בתיק ההשקעות למצב העולם, ומתוך כך לקבל החלטות מושכלות. אבל החלטה למכור נייר ערך מסוים כתוצאה מפאניקה או הליכה אחרי העדר, מקבעת הפסדים ושוללת מהתיק את האפשרות לתיקון בטווח הארוך.

ומהי המסקנה?

שאין זמן טוב או רע להתחיל להשקיע – לבד או באמצעות מנהל השקעות. אף אחד – לא את, לא אתה ולא מנהל/ת ההשקעות שלך, אינו יודע באיזה יום השוק יעלה ובאיזה ירד. וזה נכון שבעתיים בשנים האחרונות, בהן דומה כי הכלכלה התנתקה משוקי ההון.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*

    תכנים שיעניינו אתכם

    הירשמו לקבלת עדכונים במייל