הזהב השחור נוצץ מתמיד: האם עליית מחיר הנפט יוצרת הזדמנות להשקעה?
שנת 2022 נפתחה עם תנופה במחירי הנפט, כאשר הפלישה הרוסית לאוקראינה תדלקה אותה עוד יותר. במקביל, גורמים נוספים משפיעים על המחירים ומחייבים את המשקיעים להיות עם היד על הדופק
הנפט משמש כמקור אנרגיה מרכזי במשק החשמל, בתעשייה, בתחבורה וכחומר גלם ברוב מוצרי הצריכה כיום. לכן, השפעתו על הכלכלה העולמית אדירה. מחיר הנפט מושפע מההיצע ומהביקוש בשוק, אך גם משינויים גיאו-פוליטיים שעשויים לחולל תנודות משמעותיות בשווקים, כפי שמורגש בימים אלו על רקע הפלישה הרוסית לאוקראינה.
איך השפיעה הפלישה הרוסית על מחירי הנפט?
בנובמבר האחרון עמד מחיר הנפט על פחות מ-70 דולר לחבית, וזאת על רקע חששות מגל נוסף של הקורונה שיוביל להאטה בפעילות הכלכלית. אלא שעד מהרה, כאשר התברר כי השלכות האומיקרון לא יגרמו למגבלות כמו שארע בגלי הקורונה הקודמים, מחיר הנפט החל לנסוק. למעשה, שנת 2022 נפתחה עם עליה במחירי הנפט וכבר בינואר האחרון הוא חצה את רף 90 הדולר לחבית. מגמה זו נתמכה גם בתחזיות לעלייה בביקוש העולמי לנפט ואי-עמידה של ארגון אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט) בהבטחה להגדיל את תפוקת הנפט.
ערב הפלישה הרוסית לאוקראינה, בסוף פברואר, עמד מחירה של חבית נפט על 94 דולר. מאז, חל זינוק משמעותי במחירו: שבוע מאז תחילת הלחימה הגיע מחיר הנפט ל-100 דולר ושבוע לאחר מכן לשיא (עד כה) של 130 דולר. הסיבה לעליית המחיר החדה נעוצה בהחרמת הנפט הרוסי מצד ארה"ב. עם זאת, במהלך אמצע חודש מרץ, עליית המחיר ירדה לרמה של 105-107 דולרים. ההתמתנות נרשמה על רקע שיחות הפסקת אש בין רוסיה לאוקראינה והטלת סגר בסין שמפחית, לפחות בשלב זה, את הביקוש מצדה לנפט. התמתנות זו רחוקה מלסמן התייצבות מסוימת, שכן השבוע הנוכחי נפתח ביומיים רצופים של עליות במחירי הנפט, שכעת עומדים על 111 דולר לבית (נכון ל-22.3.2022).
דרכים לסחור בנפט
השקעה בנפט או חשיפה לנכסים הקשורים אליו אפשרית דרך מספר אפיקים:
- תעודות סל – תעודת סל היא נכס פיננסי העוקב אחרי מדד פיננסי מסוים או סחורה. נפט נמנה בין הסחורות הבולטות ביותר בעולם ותעודות הסל שעוקבות אחרי מחירי הנפט הגולמי משקפות את השינויים שחלים בהם. תעודות הסל השונות עוקבות הן אחר מחיר נפט מסוג WTI (נפט המכונה "טקסס מתוק" ומחירו מייצג את מחירי הנפט בעולם) והן על נפט מסוג BRENT שמופק לרוב מהים הצפוני ומחירו בדרך כלל מעט גבוה יותר. את תעודות הסל ניתן לרכוש בבורסה המקומית (תל אביב), כמו גם בבורסות זרות.
- קרנות נאמנות – קרנות נאמנות הן מכשיר להשקעה משותפת בניירות ערך, ופועלות על פי מדיניות מסוימת שמוגדרת מראש בתשקיף. בדומה לתעודות סל, חלק מהקרנות מתחקות אחר מדדי נפט ואנרגיה (לדוגמה מדד תשתיות ואנרגיה בבורסה בת"א) ואילו קרנות אחרות משקיעות במניות נבחרות מסקטור הנפט והגז בהתאם למדיניות.
- מניות מסקטור האנרגיה – רכישת מניות של חברות הפועלות בתחום הנפט והאנרגיה, מאפשרת למשקיע להיחשף לפעילות של חברה מסוימת. באפיק זה, ההשקעה איננה מושפעת ממחיר הנפט גרידא אלא משיקולים אחרים כמו מצבה הפיננסי של החברה הנסחרת, רגולציה שחלה עליה ופרמטרים אחרים
אילו הזדמנויות השקעה נפתחות?
החודש האחרון ממחיש עד כמה הנפט רגיש לשינויים גיאו-פוליטיים. בשיא עליית המחיר על רקע הפלישה, בתחילת מרץ, צפו תחזיות כי מחיר חבית נפט עשוי להגיע גם ל-200 דולר ולהוביל לאינפלציה גלובלית וחדה במיוחד. נתונים אלו עשויים היו להצביע על הזדמנות השקעה שראוי בהחלט לשקול, אלא שתוך ימים ספורים מחיר החבית ירד בהדרגה.
במקביל, התנהגות של מדינות נוספות המעורבות בשוק הנפט עשויה להטות את המחירים לכיוון כזה או אחר. סין, למשל, היא אחת מצרכניות הנפט הרוסי הדומיננטיות ביותר ולכן תרחיש שינוי בביקוש מצדה עשוי לשנות את המחיר למעלה או למטה. מאידך, הגדלה או הקטנה של כושר הייצור, מצד אחת ממדינות אופ"ק, יכולה לשנות את התמונה – גם אם לזמן קצוב. צירוף השיקולים הללו, והעדר גורם דומיננטי אחד, עשוי להקשות על סימון מגמה עקבית ומובהקת בשוק הנפט. לאור זאת, בהחלט עשויות להיות הזדמנויות השקעה אך חשוב לשים לב לסיכונים ולתנודות התכופות במחיר.
לכך יש להוסיף כי מחיר הנפט מושפע מגורמים נוספים. וריאנט חדש של הקורונה עשוי להוביל למגבלות ולסגרים על האוכלוסייה (כפי שקורה כיום בסין), להאט את הפעילות הכלכלית ולהוביל לירידה במחיר הנפט. דוגמה לכך ניתן היה לראות באפריל 2020, אז הגיע הנפט למחיר שלילי (מתחת לאפס), התאושש בחדות בסוף הסגר הראשון ונסחר בתנודתיות לאורך כל השנתיים האחרונות.
השקעה בנפט כרוכה בסיכון מסוים גם בתקופות יציבות יותר, אולם ההשפעות האחרונות מייצרות מורכבות נוספת למשקיעים. IBI SMART; אפליקציית המסחר של IBI, מרכזת עבור המשקיעים מידע פיננסי בממשק ברור ונוח, מאפשרת מעקב אחר המלצות האנליסטים ומספקת עדכונים בזמן אמת – נתון שגם בשוק הנפט עשוי להיות קריטי במיוחד.
רוצים לסחור באופן עצמאי וליהנות מעמלות מהנמוכות בשוק? לחצו כאן
האמור לעיל אינו מהווה יעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם ו/או הצעה לרכישת ניירות ערך. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות באמור לעיל התחייבות IBI להשגת תשואה כלשהי. ההצטרפות ל-IBI SMART ו/או ל-IBI TRADE כפופה לתנאי החברה, ביניהם, הפקדת נכסים פיננסים ו/או מזומן בשווי מינימלי של 20,000 ש"ח.