הפסיכולוגיה של המשקיעים – מה למדנו (שוב) ממשבר הקורונה?

תקופות משבר וטלטלה בשווקים היו מאז ומתמיד רגעי המבחן שניצבו בפני כל משקיע ומשקיעה – האם הם יצליחו לעמוד בלחץ הכבד ולהימנע מקבלת החלטות פזיזות או שמא יכנעו לתחושת הפאניקה והחרדה שהשוק משדר. ניסיון העבר מלמד כי נטרול הרגש במצבים כאלה, משחק תפקיד קריטי ביכולת לצלוח את הסערה ולמזער נזקים בתיק ההשקעות. ועדיין, גם במשבר הקורונה קיבלנו שיעור נוסף על איך ראוי לנהוג במהלך משבר כלכלי. הנה כל מה שחשוב לדעת כדי להגיע מוכנים

מערכת IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 4 אוקטובר 2021 ב-16:12
רמה: מתקדמים

כמעט עשור שהמשקיעים נהנו מהסנטימנט החיובי בשוקי המניות, שדחף את המדדים המובילים בעולם לשבור שיאים ואז לנפצם בזה אחר זה. הנתון הזה למעשה מעיד כי רבים מהמשקיעים, בעיקר אלו שהחלו את דרכם בשוק ההון בשנים האחרונות, טרם חוו את עוצמתו של משבר פיננסי רציני כזה שמנחית מהלומה על הבורסות בעולם. עד שהגיעה הקורונה.

מה שהחל כאירוע מקומי אי שם בעיר ווהאן שבסין, התגלגל תוך מהרה למגפה עולמית ומשבר גלובאלי שהשבית את פעילות הכלכלות מסביב לעולם. ענפים שלמים נכנסו לקיפאון, פעילות הסחר בין מדינות נבלמה כמעט לחלוטין ומדינות החלו לסגור את שעריהן לכניסה ויציאה של תיירים. רצף האירועים ותחושת הפאניקה התבטאה היטב גם בשווקים הפיננסיים. תוך ימים בודדים צנחו המדדים המובילים בעולם בשיעורים דו-ספרתיים ונרשמו כימי המסחר הגרועים בבורסות זה למעלה משלושה עשורים.

אלא שאז גם נוצרה נקודת המבחן הקריטית של כל משקיע ומשקיעה באשר לשאלה המתבקשת – איך ראוי לנהוג עם תיק ההשקעות בעיצומה של מפולת. משקיעים שפעלו מתוך תחושת חרדה לכספם, מיהרו ודאי לממש את ההשקעות ולמעשה סביר כי בשלב זה קיבעו את ההפסדים בתיק, שהיו עד אז רק "על הנייר". המוטיבציה של רבים מאלו נובעת לעיתים מתוך תפיסה של יכולת "תזמון השוק".

רוצים להתחיל לסחור בבורסה? להצטרפות, לחצו כאן >>

"תזמון השוק" – טעות נפוצה שמשיגה לרוב תוצאה הפוכה

פאניקה בשווקים גוררת אצל חלק בלתי מבוטל מהמשקיעים קבלת החלטות המסתמכת על תחושות בטן ושאיפה לתזמון השוק. כלומר, המשקיעים מחליטים לפדות את כספי ההשקעה, גם במחיר הפסד כבד, כדי לא לספוג ירידות נוספות בתיק ולחזור ב"עיתוי הנכון", כאשר השוק מתאושש וחוזר למסלול העליות. במילים אחרות, לדייק את נקודות הכניסה ויציאה: כשהשווקים יורדים – להימלט מהשקעה, וכשאלו עולים – להיכנס להשקעה. זה עשוי להישמע כמו אסטרטגיה אידיאלית להתעשרות זריזה, אבל לאשליית יכולת חיזוי התנהגות השוק אין אחיזה במציאות ובתוחלת זמן אינה ניתנת ליישום, בטח לא בתקופות משבר. בגדול, אם אתם לא זקוקים לכסף מחר – אין משמעות למה שקורה היום בשוק ואם אתם זקוקים לכסף מחר – הכסף שלכם מלכתחילה לא אמור להיות בשוק ההון.

האורקל מאומהה, הלא הוא וורן באפט, התייחס לכך לפני 50 שנה במכתב ששיגר למשקיעים וכתב דברים שתקפים גם היום.  "לאחר ירידה של 100 נקודות או יותר  תמיד יש מי שנוהג להציע לי למכור את האחזקות ולהמתין עד שהעתיד יתבהר. העתיד מעולם לא היה בהיר עבורי. למשתתפים במשחק הזה שנקרא שוק ההון עדיף להישמע אך ורק לקול ההיגיון הקר. למעט מאוד שחקנים (אם בכלל) יש את היכולת הנבואית יוצאת הדופן ותכונות העל הנדרשות לצורך תזמון שוק מוצלח בצורה קבועה ויציבה".

כאן חשוב לציין דבר נוסף, משקיעים שבוחרים לממש את אחזקותיהם בזמני משבר צריכים להשלים עם העובדה כי הם "מחוץ למשחק", והחזרה לעיתים קשה ויקרה פי כמה. הסיבה נעוצה בכך שגם אם הם החליטו על כניסה מחודשת, כאשר "יזהו" שהשוק מתאושש, אין זו ערובה לכך שייהנו מהמשך מגמת העליות. מה גם שייתכן וכבר הפסידו חלק ניכר מהתיקון, שכן בזמנים כאלה תגובות השוק אגרסיביות והכל קורה במהירות – הירידות כמו העליות.

אין צורך להרחיק כדי לקבל דוגמה קלאסית לתרחיש כזה. עם איתותי התפשטות נגיף הקורונה בעולם נחתך מדד ה-S&P500 ב-34% בתוך 23 ימי מסחר (במהלך חודש מארס 2020) וזינק לאחר מכן בשיעור של 27% ב-15 ימי מסחר בלבד. ספק גדול, בלשון המעטה, אם למישהו הייתה היכולת הנבואית לצפות מהלך כזה – ועוד לתזמן אותו.

להביט אחורה – וללמוד מניסיון העבר

אי אפשר להמעיט בעובדה שמשברים כלכליים מייצרים דינמיקה חדשה בשוק, מה שמחייב בחינה של תמהיל ההשקעות לצד קבלת החלטות מושכלות. לצד זאת, אלו זמנים שמתבקש להביט לאחור ולבחון את ההיסטוריה ארוכת השנים של שוק ההון ואיך התמודד עם פרוץ משברים כלכליים. בשני העשורים האחרונים קיבלנו כמה תזכורות מאלה: משבר הקורונה כמובן, ה'סאב-פריים' ב-2008 ומשבר הדוט.קום ב- 2000.

אמנם ישנם לא מעט הבדלים בין המשברים אבל מסתבר שדבר אחד משותף לכולם – על סמך ניסיון העבר, משברים כלכליים, חריפים ככל שיהיו, הם אירועים זמניים והשפעתם על שוקי ההון, בראייה ארוכת טווח, מתפוגגת כליל. המשמעות היא שאם אתם לא בשוק כדי לעשות "סיבוב" ולגרוף רווח מהיר, חשוב לזכור שבחלוף המשבר, השוק נוטה לתקן (לעיתים, כאמור, בחדות ובמסגרת תקופת זמן קצרה יחסית) ולהמשיך לעבר היעד הבא – שבירת שיאים. ההיסטוריה הוכיחה זאת כל פעם מחדש.

ועדיין, כאשר משבר פוקד את השווקים והמסכים נצבעים באדום בוהק, התנהגות המשקיעים הופכת אימפולסיבית, מושפעת מרעשי רקע (שליליים בעיקר) והאינסטינקטים מתחילים לפעול, אז גם קשה הרבה יותר לנתק את הרגש ולפעול בקור רוח. כאן נכנסים לתמונה אנשי המקצוע – מנהלי ההשקעות – שהידע והניסיון שצברו משחק תפקיד קריטי ביכולת לנהל את התיק בצורה קרה ואנליטית, להכתיב את הטון ולהתוות אסטרטגיית פעולה המתבקשת עבור הלקוחות.

לעיתים האסטרטגיה עשויה להסתכם בהמתנה לחלוף הזעם וגם לכך ישנה משמעות – מניעת קיבוע הפסדים כבדים בתיק. בדיעבד, מנהלי השקעות שנמנעו ממימוש נכסים בתיק ההשקעות בעיצומה של התפרצות מגפת הקורונה והקריסה בבורסות, קיבלו את אחת מההחלטות הפיננסיות החכמות ביותר, שכן השווקים ביצעו תיקון חד ושברו את רמות השיא שנרשמו טרום המשבר.

בשורה התחתונה, אם אתם לא נמנים עם המשקיעים המחזיקים בעצבי ברזל, ותקופות של תנודתיות בשווקים עשויה להוביל אתכם לקבלת החלטות מוטעית, ראוי לחשוב ברצינות על אופציית ניהול תיק בידי מנהל השקעות מיומן. אנו ב-IBI ניהול תיקים מוכיחים כבר חמישה עשורים שפרמטרים של ניסיון ומקצועיות בלתי מתפשרת של צוות מנהלי ההשקעות, בתמיכת מחלקת מחקר ואנליזה הגדולה בישראל, הם המפתח להשאת ערך ללקוחות – גם מול מצבי השוק המשתנים.

רוצים לשמוע עוד? השאירו פרטים כאן >>

המידע המפורט לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI בית השקעות בע"מ ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. IBI אמבן- ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקי השקעות ושיווק השקעות בלבד ואינה עוסקת בייעוץ. המידע לעיל אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ והדרכה מקצועיים על ידי מי שמוסמך לתיתם. כמו כן, על כל לקוח לפנות לקבלת ייעוץ והדרכה בקשר עם השקעתו הפוטנציאלית, לרבות ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ומצבו המיסויי. אין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה ואין לקבל החלטות השקעה כלשהן בהסתמך עליו בלבד. קבוצת IBI בית השקעות בע"מ לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*