איך בוחרים מניות דיבידנד?

יותר מ-75% מהחברות הכלולות במדד S&P 500 משלמות דיבידנדים לבעלי המניות שלהן, אבל איך בוחרים את הטובות והמשתלמות ביותר? השקעה במניות דיבידנדים – יתרונות ופרמטרים לבחירה

מערכת IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 22 ספטמבר 2024 ב-14:54
רמה: מתחילים

חלוקת רווחים של חברות עם המשקיעים שלהן אינה עניין נדיר בוול סטריט: יותר מ-75%  מהחברות הכלולות במדד S&P 500 משלמות דיבידנדים לבעלי המניות שלהן. הדיבידנד, אותו תשלום המחולק לבעלי המניות מתוך רווחי החברה, משולם בדרך כלל במזומן, אבל עשוי להיות משולם גם במניות או בנכסים אחרים.

משקיעים רבים פונים או שוקלים לפנות להשקעה באותן מניות דיבידנד בתקופות של תנודתיות בשווקים. להשקעה במניות דיבידנד עשויים להיות כמה יתרונות בולטים:

  • הכנסה פאסיבית: תשלומי הדיבידנד מספקים למשקיעים הכנסה קבועה שוטפת ופסיבית, במועדים ידועים מראש וללא תלות ישירה בביצועי המניות.
  • יציבות גבוהה ורמת סיכון נמוכה: חברות שיכולות להרשות לעצמן לחלוק את רווחיהן עם המשקיעים נחשבות בדרך כלל חברות יציבות יותר מבחינה עסקית ופיננסית. חברות המבקשות לחלק דיבידנד גם נדרשות לעמוד בתנאי סף של רווח ויכולת פירעון, מה שמקטין עוד יותר את הסיכון בהשקעה בהן.  
  • השקעה חוזרת וצמיחה מתונה: משקיעים שמקבלים דיבידנדים עשויים להשקיע אותם בחזרה ברכישה נוספת של מניות החברה ובכך להגדיל את אחזקתם ואת שיעורי הדיבידנד שיקבלו בעתיד. 

רוצים להתחיל לסחור עם אפליקציית IBI SMART? לחצו כאן 

פרמטרים לבחינת מניות דיבידנד

מאחר שבשוק ההון האמריקאי נסחרות מניות של חברות רבות המחלקות דיבידנדים, כדאי לדעת איך לבחור ביניהן. כמה מהפרמטרים החשובים ביותר בביצוע הבחירה:

  1. היסטוריה של חלוקת דיבידנדים

באופן טבעי, כדאי לחפש חברות עם היסטוריה ארוכה ויציבה של חלוקת דיבידנד. אפשר ואולי אף רצוי לבחון האם החברות הללו הגדילו את הדיבידנדים במהלך השנים ולהעדיף חברות שאכן עשו זאת.

על אף שידוע כי חברות פופולאריות מקפידות לרוב לחלק דיבידנדים, אפשר פשוט לוודא בעזרת הטבלה המתעדכנת הזו שמציגה באתר dividend.com את כל החברות הנסחרות בוול סטריט שחילקו דיבידנדים יותר מ-25 שנה ברציפות. מעבר לרשימה המאוד מכובדת הזו, חשוב לחפש חברות שחילקו דיבידנדים ואף הגדילו אותם מדי שנה במשך 10 שנים ברציפות או יותר.

  1. יחס חלוקת דיבידנד (Payout Ratio)

היחס בין הרווח הנקי השנתי של החברה לבין שיעור הדיבידנד השנתי שהיא בחרה לחלק. לדוגמה, אם החברה הרוויחה 100 מיליון דולר וחילקה 30 מיליון דולר כדיבידנד, יחס חלוקת הדיבידנד שלה עומד על 30%.

יחס חלוקה נמוך מדי עלול להיות לא אטרקטיבי מבחינת המשקיעים. עם זאת, יש להישמר גם מיחס חלוקה גבוה מדי: חברה שמחלקת יותר מ-80% מרווחיה כדיבידנד, כנראה לא משאירה לעצמה מספיק רווח להשקעה בצמיחה או ככרית ביטחון לזמנים קשים יותר.

  1. יציבות פיננסית

חוסן פיננסי הוא תנאי הכרחי לחברות דיבידנד, אבל איך בדיוק משקיעים מן השורה אמורים לבדוק את זה? ראשית, לא חייבים לעשות הכל לבד ואפשר בהחלט לצלול לאנליזה מקצועית שבוצעה לאחרונה על החברה בידי אנליסטים מקצועיים, או לנסות לדלות מידע מהדו"חות הכספיים שלה. בהקשר זה, ניתן לבדוק פרמטרים כמו:

  • יחס חוב להון – העדפה ליחס נמוך, המעיד על סיכון מופחת.
  • רווחיות תפעולית – מלמדת על יעילות החברה.
  • תזרים מזומנים חופשי – מלמד על יכולת החברה לשלם חובות ודיבידנדים.
  • צמיחה בהכנסות – מבטיחה שהדיבידנד בר-קיימא לאורך זמן.
  • נכסים שוטפים מול התחייבויות שוטפות: יחס גבוה מ-1 מלמד על יכולת לפרוע חובות בטווח הקצר.
  • דירוג אשראי: מלמד גם כן על יכולת החברה לשרת את חובותיה.
  1. תחום פעילות ותחרות 

תחום פעילותה של החברה יכול ללמד במקרים מסוימים על תשלומי דיבידנדים גבוהים או נמוכים יותר. לדוגמה, חברות  בתחומי האנרגיה, השירותים הציבוריים והבריאות נוטות לשלם דיבידנדים גבוהים ביחס לסקטורים אחרים.

תחום הפעילות של החברה עשוי ללמד על הסכנות הכלליות הקיימות בפעילות הסקטוריאלית. זה כמובן לא מספיק ונדרשת גם הערכה של מצב החברה בתוך הסקטור, בהשוואה לחברות הגדולות בתחום ובעיקר – מול חברות המתחרות בה באופן ישיר. אם נעריך כי החברה עלולה להינזק מהתחרות בטווח המיידי, כדאי לשקול שוב את ההשקעה בה כמניית דיבידנד.

  1. תשואת דיבידנד  

צ'רלס שוואב, מייסד חברת ההשקעות Charles Schwab Corporation, ממליץ להיזהר מתשואות שנראות גבוהות מדי במניות דיבידנד. “לפני שמזנקים על התשואה הגבוהה, כדאי לברר היטב מה הסיבה שהיא כה גבוהה", הוא אומר.

תשואת הדיבידנד מחושבת בחלוקה של סך תשלומי הדיבידנד השנתיים במחיר המניה הנוכחי. לכן, מזהיר שוואב, "אם תשואת דיבידנד גבוהה או עלייה בתשואה זו נובעות מירידה במחיר המניה, זה סימן רע שעלול להצביע על חיתוך הדיבידנד בעתיד. לעומת זאת, אם העלייה בתשואת הדיבידנד נובעת מעלייה ברווחי החברה, זה כבר סימן מבשר טובות".

  1. הנהלה, מייסדים, בעלים

הנהלת החברה היא הגורם האחראי על קבלת החלטות פיננסיות ואסטרטגיות, כולל חלוקת דיבידנדים. לכן, חשוב לחפש קודם כל הנהלה מנוסה, עם מוניטין ניהולי טוב, שתוכל לשמור על החוסן הפיננסי של החברה ולהמשיך בחלוקת דיבידנדים במשך השנים.

חשוב גם לזכור שבכירי ההנהלה נהנים באופן אישי מחלוקת הדיבידנדים, מאחר שעל פי רוב  יש להם החזקה אישית במניות החברה. מייסדי החברה ובעליה חשובים לא פחות (אולי אף יותר) במניות דיבידנד. אם יש להם שיעורי החזקה גבוהים בחברה, המשקיעים יכולים לראות בכך שילוב אינטרסים. אם הם קונים ומגדילים את אחזקותיהם, המשקיעים ייראו בכך הבעת אמון בחברה ובעתידה.

השורה התחתונה: השקעה במניות דיבידנד יכולה להתאים למשקיעים המחפשים השקעה סולידית יחסית המניבה הכנסה פסיבית, בתקופה של תנודתיות בשווקים. למשקיעים כדאי לא להתפתות מיד למניות המציעות תשואת דיבידנד גבוהה, אלא לבדוק היטב ממה נובעת תשואה זו ולצלול למחקר מקדים של פרמטרים קריטיים כמו החוסן הכלכלי של החברה, התחרות שהיא פוגשת בשוק ואיכות הניהול של העומדים בראשה.

רוצים להתחיל לסחור עם אפליקציית IBI SMART? לחצו כאן 

אין לראות במידע האמור כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI  ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. קבוצת IBI לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*