רוצים לסחור בקריפטו? קבלו מילון מונחים בסיסי
תחום הקריפטו עמוס במונחים מקצועיים, ומשלב דיגיטליות, כוחות מחשוב עצומים, מתמטיקה סבוכה, כלכלה חדשה ורעיונות פילוסופיים. למשקיעים המתחילים אין ברירה אלא ללמוד לפחות את מונחי היסוד לפני הקפיצה למים
תחום הקריפטו, כנרמז משמו (ראו פירוט בהמשך), קנה לעצמו מוניטין של אחד התחומים המסובכים למשקיעים מתחילים. מדובר בתחום עמוס במונחים מקצועיים, המשלב דיגיטליות, כוחות מחשוב עצומים, מתמטיקה סבוכה, כלכלה חדשה ורעיונות פילוסופיים סמי-חתרניים שבמרכזם עיקרון הביזור, או הרצון לוותר על עמדת השליטה של מדינות, בנקים ובנקים מרכזיים.
משקיעי הקריפטו פיתחו בעשור וחצי האחרונים שפה משלהם, עמוסה במונחים ובביטויי סלנג. לא את כולם אתם צריכים להבין כבר בשבועות הראשונים בזירה, חלק מהביטויים ימתינו לכם בסבלנות בהמשך הדרך, כשתהיו כבר משקיעים פעילים, אולי אפילו ותיקים.
לפניכם, עם זאת, כמה מהמושגים שכדאי לכם להכיר כבר עכשיו, רגע לפני או אחרי כניסתכם להשקעות קריפטו.
קריפטו
מונח מקוצר למטבעות קריפטוגרפיים, שחייבים את שמם למונח "קריפטוגרפיה" – תורת ההצפנה וכתבי הסתרים. המטבעות הקריפטוגרפיים, שהביטקוין הוא המוכר והחשוב מביניהן, הם מטבעות דיגיטליים, מאובטחים ומבוזרים (ללא סמכות מרכזית).
בלוקצ'יין
מעין פנקס עסקאות דיגיטלי הפתוח במקביל על מיליוני מחשבים ואינו ניתן לשינוי ולמניפולציה בידי גורם יחיד. כל העסקאות המאומתות, המכונות "בלוקים", מתווספות לבלוקצ'יין, שרשרת בלוקים דיגיטלית שמשמשת בראש ובראשונה כטכנולוגיה לאבטחת מידע להעברת קבצים מאובטחים. הבלוקצ'יין גם מייתר את הצורך בגורם שליטה מרכזי כמו בנק מרכזי של מדינה ובנקים בכלל.
ביטקוין
המטבע הדיגיטלי הקריפטוגרפי הראשון שהושק, עם נתח שוק מעט מעל 48% משווי השוק בזירת הקריפטו (נכון לתחילת ספטמבר 2023). הביטקוין, שהושק ב-2009, הוא מטבע מבוזר שאינו בשליטה של אף אדם, קבוצה או יישות מדינית או פיננסית. כל העסקאות בביטקוין מתועדת על גבי הבלוקצ'יין.
לביטקוין נקבעה, מיום השקתו, מספר מוגבל של מטבעות הניתנים לייצור – 21 מיליון. עד כה נוצרו כבר יותר מ-19 מיליון מטבעות בהליך המכונה "כרייה" (mining), שבו הכורים משתמשים בכוח מחשוב גדל והולך לפתרון בעיות מתמטיות סבוכות, כשהמנצחים זוכים להוסיף את "הבלוקים" לבלוקצ'יין.
סאטושיס (satoshis)
שברי ביטקוין. מאחר שכל ביטקוין שווה כיום עשרות אלפי דולרים, נוצר צורך ליצור שברי מטבע, שיאפשרו מסחר פשוט יותר ויאפשרו גם למשקיעים פחות אמידים להחזיק ולסחור בביטקוין. הסאטושיס מכונים על שם יוצר הביטקוין המסתורי, סאטושי נאקאמוטו.
כרייה (mining)
"כרייה" (mining) היא התהליך שבו נוצרים מטבעות קריפטוגרפיים ונוספים למחזור המטבעות הסחירים בשווקים. "הכורים" הדיגיטליים פותרים בעיות מתמטיות סבוכות באמצעות כוחות מחשוב גדלים והולכים, והפותרים נכונה זוכים להוסיף בלוקים של עסקאות ביטקוין מאושרות לבלוקצ'יין. כל זכייה מזכה גם את המנצחים בפרס, לדוגמא במקרה של כריית ביטקוין הם זוכים בחלקיקי ביטקוין בהתאם להיקף עבודתם.
עם זאת, כדאי לדעת כי התמורה של הכורים נחתכת בחצי מדי ארבע שנים, בהליך שמכונה "אירוע החציה" (Halving) – וממילא הם צריכים לעבוד הרבה יותר קשה בעבור כל ביטקוין מאחר שנכרו כבר יותר מ-90% ממלאי הביטקוין הסופי.
סאטושי נאקאומוטו
הביטקוין הראשון אי פעם נכרה ב-3 בינואר 2009, על ידי אדם או יישות שכינו את עצמם סאטושי נאקאמוטו (Satoshi Nakamoto). עד היום לא ברור האם מדובר בשם עט של יוצר הביטקוין, או כינוי לחבורה של אנשים שהמציאו את המטבע. נאקאמוטו הפסיק את פעילותו בפיתוח הביטקוין בשנת 2010 ולמעשה נעלם אחר-כך מהרשת. לפי רישומים שונים, הוא מחזיק כמיליון מטבעות ביטקוין, השווים כ-25 מיליארד דולר נכון לתחילת ספטמבר 2023.
אית׳ר (ETH), את'ריום
המטבע הקריפטוגרפי השני בגודלו, אחרי הביטקוין, במונחי שווי שוק. כריית האית'ר מתבצעת על גב הבלוקצ'יין של אית'ריום, שעליה פועלים רוב המטבעות הדיגיטליים ורוב ה-NFT's.
NFT
פרוטוקול קריפטוגרפי, המייצג נכס דיגיטלי סחיר כמו תמונות, וידיאו או מוזיקה. בניגוד למטבעות קריפטוגרפיים או מטבעות רגילים, שבהם ניתן להחליף ביטקוין בביטקוין או דולר בדולר, לא ניתן להחליף NFT. למעשה, מי שרוכש NFT רוכש זכות וירטואלית על יצירה של מישהו אחר. זה יכול להיות גם ציוץ בטוויטר או רגעים זכורים בספורט. כל יצירה דיגיטלית, במשמעות הרחבה מאוד של המילה "יצירה", עשויה לעמוד למכירה.
קנייה ושמירת מטבעות
ניתן לקנות מטבעות קריפטו מגורמים פרטיים או מגוף השקעות. קניית מטבעות קריפטו דרך אדם פרטי אינה כרוכה בעמלות, אבל פחות בטוחה ועלולה ליצור בעיות מול המערכת הפיננסית המסורתית (בנקים), שמגלה עדיין חשדנות רבה לעסקאות כאלו. לעומת זאת, בעבודה מול גופי השקעות תשלמו עמלות לא זניחות.
בכל מקרה, לאחר הקנייה עליכם להחליט האם ברצונכם לשמור את המטבעות הקריפטוגרפיים אצלכם או אצל גוף ההשקעות שאתם עובדים אצלו. אם החלטתם להיות הבנק של עצמכם בקריפטו, דעו שהחלטה כזו אמנם מציעה עצמאות מרבית אבל כרוכה בסיכוני בטיחות.
ארנק (חם או קר)
ארנקים קריפטוגרפיים נועדו לשמש משקיעים שבחרו להחזיק את המטבעות הדיגיטליים שלהם אצלם. המטבעות מאוחסנים ב"ארנקים" דיגיטליים, חמים או קרים. בעוד שהארנקים החמים מחוברים לאינטרנט, ארנקים קרים מנותקים מהרשת ונחשבים לכן כבעלי רמת אבטחה גבוהה יותר. הארנקים החמים, עם זאת, יותר נגישים לביצוע עסקאות קריפטו בסיסיות ומהירות. משקיעים רבים מחזיקים בשני סוגי הארנקים, חם וקר, כדי להיות ערוכים למגוון שימושים.
מפתח – אישי וציבורי
מפתח אישי הוא קוד קריפטוגרפי הידוע לבעליו בלבד, ומשמש כמזהה החשבון שלו (ID). בשילוב עם המפתח הציבורי, המפתח האישי העברת מטבעות אל החשבון של בעליו וממנו. המפתח הציבורי, נגזרת של המפתח האישי, נועד להוכיח את זהות הבעלים של המפתח האישי. בהעברה ומסחר מטבעות דיגיטליים, הצדדים המעורבים חושפים רק את הכתובות והמפתחות הציבוריים שלהם, אך כדי למשוך כסף נדרש המפתח האישי. חשוב לדעת: בעוד שבמקרה של אובדן מפתח ציבורי ניתן ליצור מפתח חדש באמצעות המפתח הפרטי, במקרה של אובדן מפתח פרטי תאבד הגישה באפן בלתי הפיך לכל הנכסים הדיגיטליים בחשבון הקריפטו.
בורסת קריפטו
פלטפורמת מסחר דיגיטלית, המפגישה קונים ומוכרים של מטבעות קריפטוגרפיים כמו ביטקוין ואת'ריום. בדומה לפלטפורמות למסחר אונליין רגילות בניירות ערך, המסחר בקריפטו מתנהל דרך אפליקציות סלולריות ואתרי אינטרנט לשימוש מהדסקטופ.
אלטקוין (Altcoin)
כינוי לכל מטבע קריפטוגרפי שאינו ביטקוין. נכון ל-2023, קיימים יותר מ-23 אלף מטבעות קריפטוגרפיים, רובם לא פעילים ועם מחזורי מסחרי אפסיים.
מטבע יציב (Stable Coin)
מטבע קריפטוגרפי הצמוד לשער חליפין של מטבע או סחורה. על פי רוב, מדובר במטבעות הצמודים לדולר האמריקאי או לזהב כדי להפחית את הסיכון במסחר בהם. "מטבעות יציבים" נוצרו כדי להתמודד עם הבעיה מספר אחת של שוק הקריפטו: התנודתיות הגבוהה.
מטבעות פיאט
כינוי לכסף "רגיל" שמונפק על ידי ממשלות ובנקים מרכזיים. לדוגמא, דולר, פאונד הבריטי או השקל הישראלי.
Defi
כלכלה מבוזרת השואפת להעניק שירותים פיננסים על גב הבלוקצ'יין, באופן שיהווה אלטרנטיבה אמיתית לשירותים פיננסיים מסורתיים כמו בנקאות, ביטוח, אשראי, תשלומים ומסחר.
מטאוורס (Metaverse)
עולמות דיגיטליים-וירטואליים בהם פועלים במקביל אלפי משתמשים שמשחקים, משוטטים להנאתם, קונים ומוכרים. עולמות כאלו אמנם כבר קיימים במרחב הדיגיטלי עוד מימי Second Life ב-2003, אבל כעת הם משולבים בבלוקצ'יין ומאפשר מסחר על בסיס שימוש במטבעות דיגיטליים. המטאוורס העיקריים כמו סנדבוקס (Sandbox) ודיסנטרלנד (Decentraland) אף מציעים למכירה "אדמות" (שטחי נדל"ן וירטואליים) בעולמות שלהם, שהקונים יכולים לסחור ולמכור בהם בהמשך.
לוויתן (whale)
כינוי למישהו שמחזיק כמות גדולה של ביטקוינים.
אין לראות במידע המובא כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. האמור לעיל אינו מהווה יעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם ו/או הצעה לרכישת ניירות ערך. אין לראות באמור לעיל התחייבות להשגת תשואה כלשהי. לפרטים נוספים ראה אתר החברה בכתובת www.ibi.co.il כתובתנו: אחד העם 9, מגדל שלום, תל אביב, 61219101. למדיניות הפרטיות באתר קבוצת IBI בית השקעות בע"מ https://www.ibi.co.il/privacy-policy/.