קנאביס בבורסה – כבר בועה או שזו רק ההתחלה?
21 חברות בתחום הקנאביס נסחרות בבורסה בתל אביב, ויש בהן עניין רב. גם בצפון אמריקה חברות קנאביס נסחרות כבר בשווי גבוה. כמו תמיד, יש שחושבים שכדאי להתרחק ויש כאלה שסבורים שזו עדיין הזדמנות. בינתיים השקנו ב-IBI את קרן הנאמנות אי.בי.אי. (4B) זיקה לקנאביס ישראל(1)
בין אם אתם אחד או אחת מ-1.8 מיליון מאוכזבי הבחירות האחרונות, או בין אם אתם מאלה שמרוצים מתוצאותיהן, נראה שבחודשים האחרונים המילה קנאביס נשמעה בתדירות גבוהה יותר מהמילה צוללות…
אז אמנם פייגלין לא נכנס לכנסת והוא לא יהיה משיח הלגליזציה, אבל, וואו, כמה רעש המפלגה הזו עשתה.
בלי שום קשר ללגליזציה וכו’: ישראל היא מעצמת קנאביס.
מחקר, גידול והפקה – אנחנו על המפה בכל התחומים האלה.
בוודאי לא נחדש לכם כשנכתוב שהקנאביס הישראלי לא נשאר רק בחממות הגידול, אלא הגיע זה לא מכבר לבורסה, ובענק.
21 חברות בתחום הקנאביס נסחרות כיום בבורסה בתל אביב, ויש בהן עניין רב. חברות כמו אינטרקיור, טוגדר, קנביט, עמיר שיווק ועוד, מרכזות מחזורי מסחר שמניות אחרות במדדים בהם הן נסחרות רק יכולות לחלום עליהם. המניות האלה עולות ויורדות בחדות, ובשנה האחרונה חלקן הניבו תשואה שאין מספיק סופרלטיבים בשביל לתאר אותה.
וזו לא תופעה ייחודית לבורסה המקומית שלנו. אם נסתכל על חברות הקנאביס בצפון אמריקה – כלומר בקנדה ובארה”ב – הגדולות שבהן שוות מיליארדי דולרים. שמות כמו: אורורה קנאביס (9 מיליארד דולר), קאנופי (14.5 מיליארד דולר), טילארי (5 מיליארד דולר).
עכשיו, ברור שהמספרים האלה מגעישים את הדם של כולנו – איזה הייפ! איזה מספרים! אילו תשואות! הכל טוב ויפה, אבל בנקודת הזמן הנוכחית, אחד הדיונים הערים הוא האם קנאביס הוא כבר בגדר בועה שתתפוצץ בכאב רב למשקיעים, או האם מדובר עדיין בהזדמנות השקעה.
למשל, הנה דעתם העדכנית של שני מנהלי השקעות שכולם מכירים:
גם דורון צור, יועץ כלכלי ומשקיע ותיק בשוק ההון, לא ממש מאוהב בהשקעות בקנאביס. בגדול, הוא כתב ב-TheMarker בפברואר האחרון שקנאביס זה בסך הכל חקלאות, כמו לגדל פלפלים צהובים בערבה. מתי שמעתם על מניית פלפלים צהובים במחיר גבוה?
מהצד השני, יש שסבורים שלהשקיע היום בקנאביס זה כמו, נגיד, להשקיע באינטרנט בסביבות שנת 1998.
בחרנו דווקא לא לצטט כאן את האנשים האלה, שמאמינים בהשקעה בקנאביס גם בעת הנוכחית. חלקם משקיעים עם קילומטראז’ ארוך בשוק, חלקם מלווים את התעשייה מהצד במשרדי עורכי דין גדולים למשל. זו לא בעיה למצוא באינטרנט את הדברים שהם כתבו.
למה בחרנו לא לצטט? כי אנחנו מעדיפים להביא כאן את העובדות והמספרים שמאחורי התעשייה. אתם ואתן תחליטו ותבחרו מה לעשות איתם.
הענק הירוק – המספרים והמגמות
ב-2017 גלגל שוק הקנאביס החוקי הכנסות של כ-9.5 מיליארד דולר.
ב-2018 המספר הזה כבר גדל ליותר מ-12 מיליארד דולר – זינוק של כ-28%.
עוד קצת מספרים: ב-2019 השוק הזה צפוי לצמוח ב-38% לכמעט 17 מיליארד דולר.
חברת המחקר Arcview צופה שעד 2022 השוק יגיע ל-31.3 מיליארד דולר, כלומר גידול שנתי ממוצע (CAGR) של כמעט 27%. על כל המספרים האלה תוכלו לקרוא עוד כאן.
אפשר להמשיך עם המספרים עוד ועוד, עד 2025 ומעבר לה, אבל נראה שהכיוון ברור.
עייפנו ממספרים. בואו נעבור קצת למגמות עולמיות, וגם למה שקורה בישראל.
לגליזציה
10 מדינות בארה”ב כבר מאפשרות לאנשים בוגרים שימוש חוקי במריחואנה לפנאי. גם בקנדה זה כבר לגמרי חוקי. המגמה הזו צפויה להימשך, כי לפי סקר שבוצע בארה”ב ב-2018, 62% מהאמריקאים תומכים בלגליזציה (שיעור כמעט כפול מאשר בשנת 2000). בקרב דור ה-Y השיעור עומד על 74%.
בהקשר הזה מעניין לראות שכמו תמיד בארה”ב, רעיונות מתפשטים מקצוות המדינה הליברליים אל עבר המרכז השמרני יותר. המדינות בהן השימוש מותר: אלסקה, קליפורניה, קולורדו, מיין, מסצ’וסטס, נוואדה, אורגן, וושינגטון, ורמונט וגם בעיר הבירה וושינגטון. מדינות בהן יש כבר אי-הפללה נמצאות בחלק הפנימי יותר: נברסקה, מונטנה, מיסיסיפי, ומדינות נוספות בהן גם מותר שימוש לצרכים רפואיים.
יש עוד מדינות בהן זה חוקי: דרום אפריקה ואורוגוואי הקטנה שנמצאת בדרום אמריקה. איפה כנראה יעלימו עין? (אבל זה לא יעוץ משפטי, כן?!…) למשל, באמסטרדם (יודעים כל ישראלי וישראלית אחרי צבא), וגם בספרד זה כבר תחת אי-הפללה אם זה לשימוש אישי. אבל לגמרי אסור למכור שם.
פאנל בכנס הקנאביס של כלכליסט, 6.5.2019 בו IBI השתתפה
לכתבה בכלכליסט ולסירטון הפאנל > לחצו כאן
לא רק סיגריה מגולגלת
הפוטנציאל הגדול בקנאביס נמצא לא רק בגידול שבצריכה עבור שימוש אישי, אלא בפיתוח תרופות ובכניסה לעולמות המזון, משקאות, קוסמטיקה ועוד.
בעולמות האלה, ובמיוחד בעולם הרפואי, זה לא מספיק לגדל עציץ במרפסת מלאת שמש. העניין הוא לגדל קנאביס עם חומר פעיל בכמות אחידה ויציבה, וזו כבר משימה קשה.
ישראל – האם 2019 היא שנת המפנה?
לפני כמה חודשים אושר יצוא קנאביס מישראל, ובכך נפתח ענף יצוא חדש וצומח. כאמור, יש כאן למעלה מ-20 חברות עם זיקה לקנאביס, שעוסקות במספר קטגוריות: חוות גידול שמשווקות לאלו שצורכים קנאביס רפואי, ובעתיד הן צפויות לייצא את החומר; חברות העוסקות במחקר ופיתוח; וחברות שעוסקות בתעשייה ההיקפית: מתקני גידול, איחסון וכו’. יש גם חברות שעושות כמה דברים יחד.
ישראל היא חלוצה ומובילה עולמית במחקר בצמח הקנאביס. עוד בשנות ה-60 של המאה הקודמת היה זה פרופ’ רפי משולם שגילה לראשונה את החומר הפעיל בצמח. סתם אנקדוטה מעניינת: מדענים מטעם המכון המדעי החקלאי הלאומי של סין בעיר חרבין, רוצים להקים מכון מחקר לקנאביס, שישא את שמו של פרופ’ משולם. האיש הוא מקום עלייה לרגל עבור חוקרי קנאביס.
אז האם הקנאביס הישראלי הוא חקלאות או יותר הייטק ופארמה?
למשל, לאחרונה הודיעה חברת אבוג’ן הישראלית על התחלת פיתוח מוצרי קנאביס. החברה עוסקת בפיתוח מוצרים באמצעות מערכות תוכנה שמזהות גנים ומסייעות לחיזוי ביולוגי. למשל, לצורך העניין, איך להגביר את ייצור החומר הפעיל בקנאביס באמצעות שימוש בגנים. מי שיקרא לאבוג’ן חברת חקלאות קצת יחטא לאמת.
להשקיע בקנאביס בישראל
לאחרונה השקנו ב-IBI את קרן הנאמנות אי.בי.אי. (4B) זיקה לקנאביס ישראל (1). הקרן מאפשרת להשקיע במניות של 20 חברות ישראליות בעלות זיקה לקנאביס. הקרן תשאף להחזיק את מניות החברות במשקל שווה מסך נכסי הקרן, כי – בואו נכתוב על זה שחור על גבי לבן – קשה בשלב זה להעריך מי מהן תצליח יותר או פחות.
דמי הניהול בקרן: 1.5%.(2) מספר הקרן: 5129051.
ההיגיון שעומד מאחורי הקמת הקרן הוא שאם כבר להשקיע בתחום הקנאביס הישראלי, אז עדיף שלא לעשות את זה באמצעות מניה אחת או שתיים, אלא דרך קרן נאמנות שמשקיעה בכל החברות, במשקל שווה. בפשטות: פיזור.
ומשהו קטן לסיום: אנחנו לא רוצים שזה ישמע זחוח, אבל IBI היא חלוצת קרנות הקנאביס בישראל, ואנחנו רואים בקרן הזו המשך ישיר של התעוזה והחדשנות של IBI בתחום ניהול ההשקעות.
יש ל-IBI עוד שלוש קרנות נאמנות בתחום הקנאביס:
אי.בי.אי. מחקה (4D) Solactive North American Cannabis. (1)
ואי.בי.אי. מחקה (4D) Solactive North American Cannabis מנוטרל דולר ארה”ב. (1)
ובנוסף, אי.בי.אי (4D) קנאביס עולמי-ישראל. (1)