מסחר במניות ארביטראז': האם אפשר להרוויח מזה?
כלל אצבע ידוע בשוק ההון הוא שאין השקעה שלא כרוכה בסיכון. עם זאת, פערי ארביטראז' בנכסים הנסחרים במקביל בכמה זירות מייצרים לסוחרים מתוחכמים אפשרות לגרוף רווחים חסרי סיכון. מבולבלים? בואו נעשה סדר. מהו ארביטראז', האם זה באמת מאפשר לייצר "רווח ללא סיכון", ואיך נוצר מצב של פערי מחירים בשערי מניות?
למושג ארביטראז' (Arbitrage) ישנם כמה פירושים, אבל בקרב סוחרי שוק ההון הוא מוכר כפער מחירים בנכס מסויים הנסחר במקביל בשתי בורסות או יותר. המצב נובע מתמחור שונה של אותו הנכס בין בורסה אחת לאחרת, כאשר ההפרש במחירים מייצר את מה שמכונה "פער ארביטראז'". כל עוד מתקיים הפער בשווי הנכס בין שני שווקים שונים, ישנו חלון זמן לסוחרים מתוחכמים, וזריזים במיוחד, לנצל את העיוות ליצירת רווח.
למעשה, האסטרטגיה עובדת כך שהסוחר רוכש את הנכס בשוק בו הוא מתומחר בשווי הנמוך, ובו-זמנית מבצע את מכירתו בשוק שמשקף לנכס שווי גבוה יותר. הרווח נגזר מהפרש המחירים. מכיוון שמדובר בפעולות שמתבצעות באופן סימולטני, וביחס לאותו נכס בסיס בשני שווקים שונים – נוצר כביכול רווח שלא מגלם סיכון. אם זה מצית לרגע את דמיונכם ונשמע כמו אסטרטגיה להתעשרות זריזה, אל תבנו על זה עדיין. זה מורכב מכפי שזה מצטייר באופן פשטני. נעסוק בכך בהמשך, אך קודם נקבל מושג על סוגיו השונים של ארביטראז'.
סוגי ארביטראז'
ארביטראז' מתקיים בסוגים רבים של נכסים ומכשירים פיננסיים – ניירות ערך, אופציות, אגרות חוב, סחורות, מוצרים עוקבי מדד ועוד – הנסחרים בכמה זירות במקביל. אלו הבולטים מבניהם:
ארביטראז' במניות דואליות
המודל הקלאסי והנפוץ של פער ארביטראז' קיים במניות דואליות, כלומר מניות הרשומות ונסחרות בשתי בורסות שונות. בבורסה לני"ע בתל-אביב נסחרות עשרות מניות ארביטראז' (דואליות) הרשומות במקביל לבורסות נוספות בעולם, רובן המוחלט מרוכזות בבורסת וול-סטריט. אלא שלכאן צריך להצמיד כוכבית. מכיוון ששעות פעילות הבורסה בת"א לא חופפות לבורסה בניו-יורק (ישנה רק כשעת חפיפה אחת), לא ניתן ליישם פעילות ארביטראז' "טהורה" של קניה ומכירת המניה בשני השווקים בו-זמנית, למעט באותו פרק זמן חופף – שעת הסגירה בת"א ושעת הפתיחה בניו-יורק.
המשמעות היא שהמונח ארביטראז' בקרב סוחרי הבורסה בת"א מתייחס בעיקר לארביטראז' וול סטריט, כלומר הפער בין מחיר הנעילה של המניה הדואלית בארה"ב, בעת סגירת המסחר בלילה, למחיר הפתיחה הצפויה במניה בבורסה המקומית בבוקר למחרת.
עבור סוחרים המבקשים לנצל מניות ארביטראז' עם פתיחת המסחר בת"א, צפויה אכזבה. הסיבה נעוצה בכך שאותו פער מניות ארביטראז' שהגיע מוול-סטריט, צפוי להתכנס למחיר שווי משקל מיד עם פתיחת המסחר, זאת בשל ההבנה של כל השחקנים בשוק שהמחיר בו סגרה מניה מסוימת בישראל, לא משקף יותר את המחיר העדכני יותר, שכן אותה מניה נסחרה בשעת מאוחרות יותר בארה"ב. כמו-כן, חשוב לציין כי אמנם מחיר המניה שנקבע בנעילת המסחר בארה"ב (אחת עשרה בלילה, שעון ישראל) מהווה אינדיקציה חזקה למחיר בו תפתח המניה את המסחר בתל אביב בבוקר למחרת, אך זאת תחת ההנחה כי בפרק הזמן הזה לא נחשף מידע חדש או אירוע שיגרום למשקיעים לתמחר את המניה באופן שונה.
מעוניינים להתחיל לסחור בבורסה בארה"ב? לפתיחת חשבון מסחר בהליך דיגיטלי מהיר ופשוט, לחצו כאן
ארביטראז' מדד תל אביב 35
ארביטראז' תל אביב 35, המוכר גם בשם מדד המעו"ף, מציע הזדמנות נוספת להרוויח מפערי תמחור. באסטרטגיה זו, הסוחרים שואפים לנצל את פער תמחור המדד, כפי שמגולם על-ידי שקלול שערי 35 המניות המרכיבות אותו, לבין המחיר המשתקף למדד באופציות (נגזרים) העוקבות אחריו כנכס הבסיס. בתרחיש שתמחור המדד באופציות גבוה מהתמחור המתקבל משערי 35 המניות בפועל, נוצר פער ארביטראז' תא 35 (או לחילופין פער ארביטראז' מעוף) וישנה הזדמנות להפקת רווח מהפרש המחירים בין השניים.
ארביטראז' על סחורות
דוגמא למסחר בארביטראז'
לצורך המחשה של פעילות ארביטראז' ומהיכן נגזר הרווח, נעזר בדוגמה עם מניה דואלית מסוימת. נניח ובפרק זמן מסוים, אותה מניה נסחרת בבורסת ניו-יורק במחיר של 10 דולרים למניה ובמקביל בבורסת ת"א במחיר של 20 שקלים למניה. לצורך הדוגמה, שער החליפין בין המטבעות עומד על 3 שקלים לדולר בודד. הלכה למעשה, ניתן לרכוש את המניה ב-20 שקלים בשוק המקומי, להעבירה לבורסה בניו-יורק, למכור אותה במחיר נקוב של 10 דולר ולהמיר את שוויה חזרה ל-30 שקלים (כאמור, כל דולר שווה 3 שקלים). כך נוצר רווח של 10 שקלים. בשפת הסוחרים, רווח כזה מכונה "כסף על הרצפה", כלומר רווח נטול סיכון מאותן מניות ארביטראז'.
בשטח הדברים עובדים בצורה מורכבת יותר. הרי שכל סוחר ירצה להרוויח ללא סיכון ולכן יהיו עוד סוחרים שיבקשו לקנות את המניה ב-20 שקלים בת"א ולמכור אותה ב-10 דולרים בניו-יורק. זרימת הביקושים למניה תביא לעלייה במחיר הקניה בבורסה בת"א (ההיצע מוגבל) ולעומתם ההיצעים יגרמו לירידת המחיר בניו-יורק. במקרה זה שער המניה יתכנס לשיווי משקל בין שתי הבורסות ופער הארביטראז' ייסגר תוך מהרה.
במילים אחרות, סוחרים זריזים שיבחינו בעיוות הזמני ירכשו את המניה בשוק שמשקף לה מחיר זול וימכרו אותה בשוק שמשקף למניה מחיר יקר יותר (העברה של המניה מבורסה אחת לאחרת כרוכה בתשלום עמלה לברוקר דרכו מבוצעת ההמרה).
רשימת מניות דואליות
בבורסה לני"ע בתל אביב אפשר למצוא עשרות מניות דואליות הנסחרות גם בבורסות ארה"ב, רובן ב-NASDAQ. ארביטראז מעוף (כלומר השפעת שקלול פערי המניות על מדד ת"א 35) מתעדכן באופן רציף בהתאם לאותם שערי ארביטראז נאסדק.
סיכונים בפערי ארביטראז'
סיכון הזמן – אלמנט הזמן משחק תפקיד קריטי במסחר ארביטראז'. מכיוון שכל עסקת ארביטראז' מורכבת משתי פעולות נפרדות (לפחות), קיים סיכון במרווח הזמן. לא מן הנמנע שיחול שינוי מיידי בתמחור הנכסים (בשל גורם חיצוני או סוחרים זריזים יותר) שיגרום לאסטרטגיה להיכשל.
חשיפה למטבע חוץ – מכיוון שמתבצעת פעולה גם בשוק זר, מתקיימת חשיפת מט"ח. המשמעות היא שכל תנועה במטבע עלולה לייצר הפסדים ולקזז או להתעלות על הרווח מפער הארביטראז'.
מרווחים זעירים – פערי ארביטראז' הם לרוב זעירים ומסתכמים בשברירי האחוז. משקיעים מהשורה כמעט ולא מסוגלים להפיק מהפער רווח אבסולוטי, בשל העמלות הכרוכות באסטרטגיה, כדוגמת קניית הנכס, מכירתו, עמלת מטבע חוץ, עמלת איחוד מניות ועוד. כלומר, הפעולה לא בהכרח משתלמת כלכלית.
בנקודה זו יש לציין כי קיימים פערי עמלות חריגים בין הבנקים ליתר חברי הבורסה, ביניהם IBI בית השקעות, המציע לסוחרי הבורסה את סל העמלות מהנמוכים בשוק.
בשורה התחתונה
אחרי שהבנו מה זה ארביטראז' – פעילות המכוונת להפקת רווחים מפערי תמחור זמניים בנכסים פיננסיים הנסחרים במקביל, חשוב להדגיש כי מדובר בסוג מסחר המתהלך על חבל דק. סוחרי ארביטראז' נדרשים לעצבי ברזל, מקצוענות ומיומנות בלתי מתפשרת, ועדיין, גם סט תכונות אלה לא יבטיח יצירת רווח נטול סיכון.
רוצים לסחור בבורסה בארה"ב עם אפליקציית IBI Smart ולהנות מעמלות המסחר מהנמוכות בשוק? לחצו כאן
האמור לעיל אינו מהווה יעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם ו/או הצעה לרכישת ניירות ערך. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות באמור לעיל התחייבות IBI להשגת תשואה כלשהי. ההצטרפות ל-IBI SMART ו/או ל-IBI TRADE כפופה לתנאי החברה, ביניהם, הפקדת נכסים פיננסים ו/או מזומן בשווי מינימלי של 20,000 ש"ח.