5 כללי הזהב למסחר עצמאי ומקצועי בשוק ההון

הקפדה על 5 כללים פשוטים, יכולים לעזור לכל הסוחרים והסוחרות העצמאיים בבורסה, בעיקר למתחילים אבל גם לוותיקים, שוודאי ישמחו להיזכר בכמה עצות טובות שנשכחו במהלך הדרך

ישי מזרחי
דסק מסחר עצמאי בבורסה
זמן קריאה
תאריך פרסום 15 יולי 2021 ב-06:45
רמה: מתחילים

מדד המניות האמריקאי המוביל S&P500 שכולל את מניותיהן של 500 החברות הגדולות בארה"ב עלה בכ-107% ב-5 השנים האחרונות. מדד הנאסד"ק, הכולל את מניות הטכנולוגיה המובילות בעולם, טיפס בכ-232% באותה תקופת זמן. בבורסה המקומית, מדד ת"א 35, הכולל את 35 המניות הגדולות בישראל, התחזק ביותר מ-20% ב-12 החודשים האחרונים והמדד הרחב יותר, ת"א 125, הכולל את 125 החברות הגדולות שנסחרות באחוזת בית התחזק בכ-27% בשנה החולפת. גם במניותיהן של חברות העוסקות בתחומים חדשניים ונסחרות בבורסת תל אביב נראו עליות.

אז האם גם אתם יכולים ליהנות מהגאות בבורסה? בכדי להעלות את סיכויי ההצלחה, חשוב להקפיד על 5 כללי זהב שיסיעו לכם לסחור בחוכמה, בתבונה ויעזרו לכם לשמור על כספכם.
*לפני שמתחילים לסחור בבורסה יש לפתוח תחילה חשבון מסחר. כל מה שצריך לדעת בקשר לזה, תוכלו לקרוא כאן.

1. כמה אתם מוכנים לסכן?
השאלה המרכזית שסוחרים מקצועיים עצמאים צריכים לשאול היא עד כמה הם מעוניינים לסכן את ההשקעה שלהם? כלל בסיסי בהשקעות אומר שככל שרמת הסיכון בהשקעה עולה, כך עולה הסיכוי להשיג תשואה גבוהה יותר. לכן, בראש ובראשונה, מסחר עצמאי בבורסה מיועד לכספים שאתם מוכנים לסכן במידה מסוימת, ולא לכספים הדרושים לכם בטווח הקצר או כאלה שאתם לא יכולים להרשות לעצמכם להפסיד.

2. כישלון הוא צעד אחד נוסף בדרך להצלחה
הסופר האמריקאי סקוט פיצג'רלד אמר "לעולם אל תבלבלו בין הפסד אחד להפסד מוחלט". אם לתרגם את הציטוט הזה להקשרים של שוק ההון, הכוונה היא שאין סוחר שלא טועה ולכל הסוחרים יש עסקאות מפסידות. אין בבורסה 100% הצלחה גם אצל הסוחרים הטובים ביותר ומי שאומר אחרת פשוט לא אומר את האמת. לא תמיד מרוויחים, אך מה שמבדיל את הסוחרים המצליחים מאלו שפחות הוא "תוחלת הרווח / הפסד". המשמעות לכך היא פשוטה – אם יש לכם יותר עסקאות מרוויחות מעסקאות מפסידות אז בשורה התחתונה – אתם מרוויחים. ברגע שסוחרים יבינו זאת, הם ידעו מתי לצאת מפוזיציה מפסידה כדי לעבור לפוזיציה רווחית יותר. יתרה מכך, סוחרים מקצועיים מנצלים את הטעויות וההפסדים שלהם על מנת ללמוד מהן ולחזור עליהן כמה שפחות.

3. בערות היא (לא) כוח
בספרו המפורסם של ג'ורג' אורוול "1984", מופיע משפט מפורסם: "מלחמה היא שלום, חירות היא עבדות ובערות היא כוח". בעלילת הסיפור, הסיסמאות הללו של המפלגה הוחדרו למוחם של התושבים ללא הרף בכדי לשלוט עליהם בשיטת "האח הגדול". בשוק ההון בערות או חוסר ידע הם ממש לא כוח, להפך. עבור סוחרים ומשקיעים עצמאיים חשוב מאוד להתעניין בכלכלה ובשוק ההון ולעקוב אחר המתרחש. לא פעם, פרסום כזה או אחר מוביל לזינוק במניות או לחילופין – לירידות והיכולת של סוחרים לראות את התמונה בכללותה היא קריטית. בעידן הדיגיטלי הנוכחי, ישנן אפשרויות רבות לקבל התראות על הדיווחים המידיים לבורסה, בזמן אמת, של החברות השונות הנסחרות בה. ישנן אפשרויות גם לקבל פושים וחדשות כלכליות חשובות בזמן אמת ממגוון אתרים פיננסים ואפליקציות. כמו כן, ישנו המון מידע ברשת האינטרנט על ביצועי החברות ומניותיהן בעבר, על תחזיותיהן לעתיד ואף ראיונות רבים עם בעלי תפקידי מפתח ובעלי עניין בחברות הציבוריות הנסחרות. הכרת החברה בה אנחנו רוצים להשקיע והבנת השוק בו היא פועלת יעזרו לנו להעמיק את הידע. גם סקירות כלכליות וסקירות אנליסטים יעזרו לנו לשפר את ביצועינו בשוק ההון. למיטיבי הלכת, אפשר להיעזר בקורסים והשתלמויות שמספקים גורמים רבים בשוק ההון.

4. הכירו את פקודות המסחר
מומלץ שהמסחר בשוק ההון יהיה מתוכנן ומסודר, ולא מומלץ לפעול מהבטן. בדיוק לשם כך ישנן ברוב מערכות המסחר פקודות פשוטות ופקודות מתקדמות שבעזרתן ניתן לתכנן את אסטרטגית המסחר שלנו וגם לרכוש ולמכור מניות מבלי שאנחנו יושבים מול המחשב או תוכנת המסחר. סוחרים מקצועיים שבוחנים השקעה במניה מסוימת חייבים לדעת בטרם הטרייד באיזה מחיר הם מוכנים לרכוש את המניה ולאחר כך באיזה מחיר מעוניינים למכור אותה. לשם כך הם משתמשים ב-2 פקודות בסיסיות Buyו-Sell (קנייה ומכירה). לכל אחת מ-2 הפקודות הללו ישנן 2 אפשרויות: מרקט ( (Marketולימיט (Limit). פקודת המרקט היא קניה או מכירה של מניה כעת, במחיר השוק וללא מגבלת מחיר ספציפית, בעוד שפקודת הלימיט מגבילה את הקניה או את המכירה לפי מחיר ספציפי שמגדיר המשקיע. מלבד נקודות כניסה ויציאה, משקיע מקצועי משתמש בפקודות מתקדמות. אחת מהן היא פקודת ה'עצור' (STOP) והיא מתחלקת ל-3 אפשרויות: Stop Loss, Stop Limit, ו-Trailing Stop. משתמשים בהן לסגירת פוזיציות מרוויחות או לחילופין – על מנת לתחום הפסד מוגדר מראש. כדאי וחשוב להכיר את הפקודות, את הטריגר בו הן נשלחות לבורסה ולהשתמש בהן בתבונה.

5. הבל ההפסד, שקר הרווח
המשקיע האגדי וורן באפט אמר בכנס המשקיעים השנתי של חברת ברקשייר האת'וויי ש"הדבר החשוב ביותר לעשות כשאתה מוצא את עצמך בתוך בור הוא להפסיק לחפור". בשוק ההון מעידים על סוחרים חדשים שהם לא יודעים לקחת רווחים מצד אחד ולא יודעים לחתוך הפסדים מצד שני. הסיבה המרכזית לכך היא המושג "התאהבות בפוזיציה". כמו שחקן פוקר שמכניס כסף לשולחן למרות שהוא יודע שהפסיד, רק בגלל שקיבל זוג קלפים שהוא אוהב.

סוחרים מתחילים רבים מקשיבים ללב ופועלים מהבטן במקום עם הראש. המצב הזה גורם להם להתחפר בהפסדים במקום לחתוך אותם, ועל ידי כך – מפספסים השקעות מוצלחות יותר במקום אחר, רק כי לא השלימו עם ההפסד ונשארים באותה פוזיציה מפסידה.

גדולתו של סוחר מקצועי היא היכולת לצאת מפוזיציה, גם אם היא מופסדת, מתוך כוונה לצמצם את ההפסד, לפני שהוא הופך למשמעותי וכבד יותר. מנגד, סוחר טוב צריך גם לדעת מתי להיפרד מעסקה מוצלחת ולקחת את הרווח.איך מיישמים את זה? בעזרת 2 כללים פשוטים. הראשון הוא "לרכב על המגמה" ובאנגלית זה נשמע אפילו יותר טוב – "The trend is your friend".

מגמת עלייה, מגמת ירידה, היפוך מגמה, אלו המושגים שמאותתים לסוחרים מתקדמים מתי להיכנס ולצאת מפוזיציה. אך מעטים הם הסוחרים שיכולים לחזות במדויק את תחתית המגמה והיפוכה. ההמלצה שלנו? לא לנסות לתזמן את השוק ולבחור נקודות ספציפיות של כניסה או יציאה, אלא להבין את המגמה ולהצטרף אליה. סוחרים שמתאהבים בפוזיציה שמשיאה להם או שהשיאה להם תשואה נאה בעבר, נוטים לסחוב אותה גם כאשר השוק מתהפך ופונה נגדם – וזו הדרך הבטוחה להפסיד כסף. נטרול הרגש ועבודה מושכלת בשילוב עם זיהוי המגמות בשוק יעזרו לנו לשפר את רווחינו בשוק ההון.

הכלל השני הוא "פיזור" והכוונה היא כמובן – לא לשים את כל הביצים בסל אחד. משקיע טוב דואג לפזר את הסיכון בתיק ההשקעות שלו ע"י בחירת מניות של חברות בתחומים שונים ויחס דינאמי בין החלק הסולידי (אג"ח) בתיק ההשקעות לחלק התנודתי יותר – מניות, אופציות, סחורות וכדומה. ככל שסוחר מרחיב ומגוון את השקעותיו, באמצעות מכשירי השקעה שונים, ושם את כספו במכלול רחב יותר של אפיקים הקיימים בשוק, כך הוא מפחית את התנודתיות הצפויה של תיק ההשקעות שלו.

לסיום, יש לנו עוד טיפ, קצת מציק אולי, אבל אנחנו ממליצים עליו מאוד: נהלו יומן מסחר. אם תשאלו אותנו, יומן מסחר הוא הכלי החשוב ביותר עבור כל משקיע וסוחר. הוא דורש מעט השקעה בתיעוד נתוני המסחר, אך הוא כלי חשוב להבין האם עמדת בתכנית המסחר שאותה בנית לעצמך, האם אתה מתקדם במסחר והאם ביצעת טעויות במהלך הדרך. ניהול יומן עזור ללמוד מהטעויות. נכון שזה קל לומר ודי קשה ליישום, אבל צריך לפחות להתחיל לנסות.

לקבלת הצעה אטרקטיבית לפתיחת חשבון מסחר – לחצו כאן

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*