לקנות או לשכור – מה עדיף?

מי לא שואל את עצמו האם לקנות או לשכור דירה? הנתונים על שיעור הבעלות על דירה בישראל ובארה"ב מספרים סיפור מעניין.

גרייס חנאוי
זמן קריאה
תאריך פרסום 11 פברואר 2015 ב-08:51

לקנות או לשכור דירה? לא מעט אנשים בעולם כמו גם בישראל מגיעים יום אחד לצומת הזה ושואלים את עצמם מה עדיף. בישראל, שיעור הבעלות על דירה עומד על כ- 68% מכלל האוכלוסיה ושיעור הגרים בדירות שכורות עומד על 26.9%, כך לפני נתוני הלמ”ס לשנת 2012. אבל אם מסתכלים מה קרה בשנים 1997-2012 הרי שנרשמה ירידה בשיעור הבעלות על דירה, כי ב- 1997 הוא עמד על למעלה מ-70%. שיעור הגרים בדירה שכורה עלה בתקופה זו מ- 24.3% ל- 26.9%.
מגמה זו, של עלייה בשיעור הגרים בשכירות וירידה בשיעור הבעלות על דירה, תואמת למתרחש בארה”ב. שם, המיתון הקשה של 2007-2009 עורר את קריסת שוק הדיור והותיר את הכלכלה האמריקאית עם צלקות עמוקות שייקח זמן רב לרפא. מאז המיתון, שיעור הבעלות על הבתים בארה”ב ירד לרמה הנמוכה מזה 19 שנים ושוק הדיור נע לכיוון שכירות. שיעור הבעלות עומד על 64.4% לעומת שיעור שיא של 69.2% ב- 2004.

גרף-פנימי-לקנות-או-לשכור-1024×789

כלכלנים רבים מעריכים כי שוק זה עוד לא ראה את התחתית. הסיבה פשוטה: הבנקים ממשיכים לשמור על נהלי הלוואות מחמירים והגידול בשכר נשאר פושר, למרות האצה ביצירת מקומות עבודה ושיעור אבטלה הנמוך מזה שש שנים. בהתחשב במחירי הבתים הגבוהים, רכישת בית הופכת לפחות סבירה, אף על פי ששיעור הריבית אפסי. הדבר נכון במיוחד בקרב הצעירים. רוכשי הבית הראשון היוו 28% מכלל הרוכשים לעומת 40% בעבר.

אלה אלקלעי, סמנכ”ל פיתוח עסקי ב- IBI, מוסיפה זווית נוספת מעניינת. “פחות אינטואיטיבי לנו לחשוב על גורם נוסף המשפיע דרמטית על הבעלות על בתים: כ- 50% מהנישואין בארה”ב מסתיימים בגירושין.
אם חושבים על זה, אז זה די הגיוני שהנכונות לרכוש בית משותף כהשקעה משפחתית תרד כש- 50% מהנישואין מסתיימים בגירושין. בעלות משותפת על נכס לא נזיל הופכת להיות משקולת כבדה באירוע של גירושין, ובנוסף לכך, כשיש ילדים משותפים, הצורך בתחזוקת שני בתים הופך להיות מעמסה כלכלית כבדה עד בלתי אפשרית. עושה רושם שדירות קטנות יחסית בשכירות, קרוב יותר למרכז העירוני ומקומות העבודה, עם מתקנים משותפים לכביסה, חדרי כושר ואפילו מרכזי עסקים החליפו בשנים האחרונות את החלום האמריקאי של בית קטן (או גדול) בפרברים”.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*

    תכנים שיעניינו אתכם

    הירשמו לקבלת עדכונים במייל