מדריך: השקעה בתקופה של שוק תנודתי
איך מזהים תנודתיות במסחר, האם ניתן לדעת כמה זמן היא תימשך ואיך ממשיכים לסחור במצב כזה? 12 כללים וכלים מעשיים להתמודדות עם שוק תנודתי, מההכנה המנטלית, דרך פקודות סטופ-לוס ועד אימוץ אסטרטגיות מסחר קצרות טווח
משקיעים רבים, בעיקר הפחות מנוסים שבהם, רואים במסחר תנודתי בשווקים סימן ברור לצמצום אחזקות או לישיבה בשקט עד יעבור זעם. משקיעים אחרים, עם זאת, רואים בתנודתיות בדיוק מה שהיא: עלייה בו-זמנית בסיכון ובסיכוי בשווקים. כלומר, לצד הסכנה ואי הנוחות הברורים, שווקים תנודתיים מציעים גם הזדמנויות לרווחים ושיפור תשואת התיק.
חשוב לדעת: תנודתיות היא מונח יחסי הנקבע ביחס למניה, סקטור, מדד או שווקים אחרים, בהווה או בעבר. לדוגמה, אם מחיר הביטקוין נע בממוצע 2%-3% בעוד שמדד
500 S&P נע בממוצע 0.1%-0.2% ביום, ניתן לקבוע בסבירות גבוהה כי המסחר במטבע הדיגיטלי תנודתי יותר מהמסחר בוול סטריט. כמו כן, אם נניח כי מנעד התנועה של מניה כלשהי בוול סטריט מסתכם ב-0.4% ביום, אבל עמד בשבוע האחרון על 2%, ניתן לקבוע כי התנודתיות במניה עלתה בתקופה זו.
"להבדיל בין שינויים לרעשים"
"בשנים האחרונות לא חסרה תנודתיות בשווקים, בין אם מסיבות כלכליות או מסיבות ביטחוניות וגאו-פוליטיות", אומרת מרתה נדלר, מנהלת השקעות ראשית ב-IBI ניהול תיקים. "היו השפעות כלכליות שהביאו לשינויים מהירים בשווקים כמו עליה מהירה באינפלציה על רקע הקורונה שאחר כך התמתנה, העלאות מהירות בריבית, שינויים בציפיות להמשך תוואי הריבית כעת. בנוסף, בישראל ניכרת השפעת המלחמה על השוק והגורמים הגיאו-פוליטיות שיוצרים תנודתיות גבוהה בתקופה האחרונה".
"בנושא של השקעות, חשוב לנקות רעשים ולהבין מה האחזקה הנכונה. זה אומר, בין השאר, להבין מהו טווח ההשקעה הנכון, מה הצרכים הכספיים לטווח הקצר והארוך ומהיכולת של כל אחד לשאת תנודתיות בתיק ההשקעות. על פי פרמטרים אלו, בין היתר, נקבעת רמת הסיכון הנכונה לכל משקיע ועל פיה יש לפעול ולדבוק בוודאי בתקופות בהן רמת אי הוודאות עולה. חשוב לבצע בחינה מחודשת במידה וחלו שינויים בפרמטרים הבסיסיים, כמו צורך מיידי בכסף, שינוי בצרכים הכספיים או חרדה עקב מידת תנודתיות גבוהה מדי. כל עוד אין שינוי בסיסי בפרמטרים שקבעו את רמת הסיכון, אין צורך לבצע בה שינוי".
כמנהלת השקעות ראשית ב-IBI ניהול תיקים, מה אתם בודקים במסחר תנודתי?
"אנחנו בודקים את הגורמים העומדים בבסיס השינויים במחירי נכסים ומנסים להבין האם יש להם בסיס כלכלי ואם יש להם השלכות להמשך, בטווח המיידי או הארוך. לפי זה אנחנו מבצעים שינויים בתיקי ההשקעות.
"לדוגמה, אם הנתונים מעידים על צפי לשינוי בריבית שונה ממה שמגולם בשוק, יש מקום לשקול שינוי בתיק, בהיבטים של טווח האג"חים הנבחר, סוגי מניות וכו'. אם ישנן סיבות לשינוי בציפיות האינפלציה קדימה ביחס להנחות המוקדמות, יכול להיות שכדאי לנו להחזיק יותר נכסים צמודי מדד. אם חלים שינויים בתוצאות הכספיות של חברה בה אנו מחזיקים או בשוק בה היא פועלה ביחס להנחות היסוד שלנו יש צורך לבחון את רציונל האחזקה קדימה, להגדיל או להקטין את הפוזיציה.
"מסחר תנודתי עשוי ליצור לפעמים הזדמנויות השקעה בניירות שנמצאים בירידה, וכדאי לזהות את זה בזמן ולהגדיל אחזקה בהתאם. כמנהלי השקעות אנחנו נותנים את הדעת לשיקולים אלה עבור לקוחותינו כל הזמן בפרט בתקופות בהן התנודתיות גבוהה".
מה אמורים לעשות סוחרים עצמאים בבורסה?
"הסוחרים יבחנו, בין היתר, האם התנודתיות נובעת מסיבות כלכליות, מה ההשלכות העתידיות על האחזקות שלהם או שמדובר על רעשים אותם כדאי לנצל לפעילות".
איך מזהים תנודתיות?
המשימה הראשונה היא הקושי בזיהוי. אלא שתנודתיות בשווקים עשויה להימשך שעות או ימים ספורים, מספר שבועות או אף חודשים. לא ניתן קבוע מראש כמה זמן היא תימשך.
בדרך כלל, תנודתיות מתחילה ונמצאת בשיאה בתגובה לאירוע מסוים – כלכלי, רגולטורי, גיאו-פוליטי, ביטחוני או אחר. בהמשך, לאחר שהאירוע "נספג" מעט בתודעת הציבור והמשקיעים, התנודתיות פוחתת בהדרגה. בכל מקרה, ניתן לזהות תנודתיות בשווקים על פי כמה וכמה מדדים ופרמטרים:
מדד הפחד (VIX): מדד המעניק ביטוי גרפי לחששות המשקיעים מפני תנודתיות. המדד, המחושב על ידי בורסת האופציות של שיקגו, משקלל את סטיית התקן במחירי אופציות CALL ו-PUT הנסחרות על מדד S&P 500 ופוקעות כחודשיים לאחר מועד חישובו.
ככלל אצבע, עליה במדד ה-VIX מעל לרמה של 30 נקודות מצביעה על רמה גבוהה של תנודתיות בשוק. כאשר מדד ה-VIX נמצא מתחת ל-20 נקודות הדבר עשוי להצביע על שוק יציב וחופשי באופן זמני מחשש לתנודתיות.
ה-VIX, שזינק לשיא של 85.47 נקודות ב-18 במרץ 2020 עם התפרצות מגפת הקורונה, זינק 143% עד לכ-55 נקודות במהלך המסחר ביום שני 5 באוגוסט 2024, שהחל שבוע תנודתי ביותר בוול סטריט. בהמשך היום נרגע מעט המדד וסגר בעלייה יומית של 64.9% לרמה של 44 – עדיין הרבה מעל לקו האדום.
סטיית תקן: פיזור הנתונים המספריים סביב הממוצע שלהם. סטיית תקן גבוהה עשויה להצביע על תנודתיות גבוהה.
תנודות מחירים חזקות: ניתן לזהות תנודתיות דרך התבוננות בגרפים של מניות, סקטורים או מדדים. תנועות חזקות תכופות למעלה או למטה הן ההגדרה לתנודתיות.
נפחי מסחר גדולים: תנודתיות מלווה על פי רוב בנפחי מסחר גדולים, משום שמשקיעים רבים רוצים לקנות או למכור בו זמנית ניירות ערך.
מעקב אחר מידע וחדשות: מעבר לפרמטרים הטכניים, ניתן לצפות ולזהות תנודתיות באמצעות מעקב אחר אירועים חדשותיים כלכליים, פוליטיים וביטחוניים, שידוע כי יש להם השפעה על השווקים.
איך מתמודדים עם מסחר תנודתי?
כפי שציינו, תקופות של מסחר תנודתי טומנות בחובן גם הזדמנויות, כך שלא מעט משקיעים מעדיפים להמשיך לסחור בהן תוך שימוש בכלים ואסטרטגיות מסחר מגוונות. להלן כמה כללים וכלים שעשויים לסייע לכם לצלוח מסחר תנודתי:
- בצעו הכנה מנטלית
מסחר תנודתי מחייב הכנות נפשיות-מנטליות. עליכם להפנים כי אתם נכנסים לתקופה שבה הסיכון והסיכוי במסחר גבוהים יותר מהרגיל. זה אומר שקיים פוטנציאל להפסד משמעותי במסגרת הגבולות שהצבתם, כפי שנפרט מיד.
- הקטינו את היקפי המסחר
תקופות תנודתיות מחייבות שינויים בהיקפי המסחר, כלומר: בכמות הכסף שאתם מסכנים פר פעולת מסחר. כך תקטינו את הסיכון להפסדים ניכרים.
- פזרו השקעות
פיזור השקעות, אחד העקרונות החשובים במסחר בשוק ההון, חשוב ומתאים גם למצבים של מסחר תנודתי. פיזור הנכסים על פני רמות סיכון וסקטורים שונים, עשוי להפחית רמות סיכון ברגעים או ימים שבהם לא הכל הולך לפי התוכנית שלכם. משקיעים מתוחכמים ומנוסים יותר עשויים להשתמש גם בטקטיקה של גידור (Hedging), תוך שימוש באופציות חוזים עתידיים, אולם מדובר בכלים ממונפים בסיכון גבוה שלא מתאימים לכל משקיע, על אחת כמה וכמה לא למשקיעים מתחילים.
- השתמשו נכון בפקודות סטופ-לוס
מסחר תנודתי עלול לגרום לעצירות ומכירות מיותרות במהלך יום המסחר, עקב תנודות תוך יומיות גדולות למעלה או למטה. במקרה כזה, כדאי דווקא להרחיב את פקודות ה-Stop Loss כדי להימנע מכך. כמו כן, כדאי לבדוק את כל פקודות ה-Stop Loss ולעדכן לפי מצב התנודתיות בנכסים ספציפיים בתיק.
- שימו לב לפריצות במסחר
במסחר תנודתי, פריצות במסחר (Trade Breakouts) עשויות ליצור הזדמנויות לפריצות של רמות התנגדות וכתוצאה מכך – רווחים מהירים. זו אחת הדרכים לנצל את התנודתיות במקום להילחם בה. כמובן, לאחר כל פריצה בשוק תנודתי קיים גם סיכוי להיפוך מגמה מהיר ומעבר להפסדים.
- אמצו אסטרטגיות מסחר קצרות טווח
בבסיס האסטרטגיות הללו עומד ניסיון לממש רווחים במהירות רבה יותר מהרגיל. כלומר, להנמיך את גובה הנקודות שבהן תופעל פקודת Trailing Stop בתרחיש של רווחים במסחר בהשוואה למסחר רגיל. פקודה זו מאפשרת לנעול רווחים ולהתגונן מפני הפסדים אם המחיר מתהפך פתאום בכיוון הלא נכון. וכך, אם בימי שגרה בשוק תקבעו אותה לדוגמה על 3X, בתקופה תנודתית מומלץ להפחית ל-2X. אמנם, פוטנציאל הרווח יקטן, אבל כך גם הסיכון.
- שקלו השקעה באפיקים סולידיים
בתקופות תנודתיות, ניתן להעביר חלק מתיק ההשקעות לאפיקים סולידיים יותר, כמו אג"ח ממשלתי. לא חייבים לסכן את כל התיק.
- שמרו על נזילות
בתקופות תנודתיות כדאי לשקול להחזיק חלק מהתיק בנכסים נזילים כמו תעודות סל, מניות של חברות גדולות או אפילו כסף מזומן. ההון הנזיל יוכל לשמש אתכם לניצול מהיר ואפקטיבי של הזדמנויות בשוק יורד.
- ערך או צמיחה?
רוב המשקיעים יפנו בתקופות תנודתיות למניות ערך של חברות טובות, הנסחרות להערכתם מתחת לשווי האמיתי שלהן. בין חברות הערך, יש לזכור, יש גם כאלו שמחלקות דיבידנדים. לעומת זאת, משקיעים אחרים יעדיפו לנצל את התקופות התנודתיות דווקא לאיסוף נקודתי של מניות צמיחה או חלום, בדרך כלל חברות טכנולוגיה שעדיין נמצאות בתחילת דרכן, לא רושמות עדיין הכנסות גדולות, אבל נהנות מפוטנציאל צמיחה מרשים.
- השתמשו בכלים של ניתוח טכני
ניתוח טכני אמנם מחייב לימוד מקדים, אבל אם השקעתם את הזמן הכרוך בכך תוכלו להשתמש בו לזיהוי תנודתיות בשוק. לדוגמה, לזיהוי רמות תמיכה והתנגדות; שימוש בממוצעים נעים כדי לנטרל תנודתיות ולזהות מגמות כלליות בשוק; והסתייעות ברצועות בולינגר (Bollinger Bands) ככלי לזיהוי נקודות קנייה והיפוך מגמה במסחר.
בשורה התחתונה, מסחר תנודתי מתאפיין בהזדמנויות לרווח מהיר עקב תנועות מחירים חזקות, אך גם בסיכון להפסדים. הבחירה האם לסחור בשוק במצב זה תלויה באופייכם כמשקיעים וביכולתכם הטכנית ובעיקר המנטלית לנהל סיכונים ולהתמודד עמם.
המידע המפורט לעיל הינו מידע אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו. אין לראות באמור לעיל כייעוץ השקעות ו/או כשיווק השקעות ו/או כתחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, או כייעוץ והדרכה מקצועיים בנושאי מס או בכל נושא אחר על ידי מי שמוסמך לתתם. האמור לעיל אינו מהווה עמדה, המלצה, ו/או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי ואין לראות בו משום הבטחת תשואה כלשהי. קבוצת IBI, אי.בי.אי.- אמבן ניהול השקעות בע"מ, ו/או החברות הקשורות להן לא יהיו אחראיות כלפי כל אדם ו/או תאגיד למהימנות המידע לעיל ולכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בו או הסתמכות עליו. כל העושה באמור לעיל שימוש כלשהו – עושה זאת על סמך שיקול דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.