אופטימיות זהירה: האם, מתי ואיך תתאושש הבורסה בת"א מהמלחמה?
הבורסה הישראלית למודת ניסיון בהתמודדות עם מלחמות וסבבי לחימה – ובמקרים רבים אף התאוששה מהם באופן מרשים. האם זה יקרה גם הפעם? ואיזו רוח גבית, אם בכלל, יעניקו הכלכלה המקומית והעולמית להתאוששות? רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI: "השוק אופטימי לטווח הקצר, אבל מבין שאנחנו כיום בסיטואציה שונה"
כיצד תגיב הבורסה הישראלית למלחמה נגד החמאס בעזה, בטווח של 12 חודשים מפתיחת הלחימה? לאף אחד בשוק ההון אין תשובה חד משמעית לשאלה זו. מה שכן ניתן לעשות כרגע זה לראות מה קרה במשברים ביטחוניים-גיאו פוליטיים קודמים (מלחמות וסבבי לחימה) ולנסות להעריך האם המצב כיום דומה או שונה ובהתאם לכך – מה יקרה בעוד שנה.
יותר חודש אחרי לאחר מתקפת הפתע הרצחנית של חמאס בעוטף עזה, נראה שהבורסה בתל אביב מתחילה להתאושש. מדד ת"א 125 אמנם איבד 9.2% בסיכום אוקטובר 2023, אבל בשבוע המסחר שסיים את החודש ועבר לנובמבר המדד דווקא עלה 5.8%, בעוד שמדד תל אביב 90 זינק 7.9%. כל זאת, על רקע עליות מתונות בשווקים בחו"ל ובעיקר – הערכה אופטימית של השוק שהתמרון הקרקעי בעזה מתנהל כמתוכנן, יהיה קצר יחסית ולא יגרור התרחבות משמעותית של הלחימה לזירות נוספות.
לאופטימיות של המשקיעים תרמו גם ההתמתנות בזירת השקל-דולר, בעקבות התערבות בנק ישראל במסחר; וחבילת סיוע לישראל בסך 14 מיליארד דולר, שאושרה בקונגרס האמריקאי. מדובר בסכום השקול לארבע שנות סיוע צבאי של ארה"ב לישראל.
יכולת התאוששות מרשימה
הבורסה הישראלית למודת ניסיון של עשרות שנים בהתמודדות עם אירועים ביטחוניים שמערערים את היציבות במזרח התיכון ולפעמים גם בחלקים אחרים בעולם. כל-כך למודת ניסיון, שנדמה שהיא למדה להכיל את המשברים הללו ואף להתאושש מהם באופן מרשים במקרים רבים.
במלחמת לבנון השנייה ב-2006 המדדים המובילים בתל אביב איבדו כ-8% בימי המסחר הראשונים לאחר פרוץ הלחימה, אולם תיקנו במהירות וסיימו את החודשיים שלאחר תחילת המלחמה בעלייה של 16%. בשנה שחלפה מפרוץ המלחמה גמא מדד ת"א 35 (שנקרא אז המעוף) כ-25%.
גם במבצע "עופרת יצוקה" ב-2008 נרשמו בת"א ירידות של כ-10% בימים הראשונים, אבל גם הפעם התיקון היה מהיר ובמהלך השנה מתחילת המבצע זינק מדד ת"א 35 כ-43%, לאחר עלייה של כ-25% בשלושה החודשים הראשונים מתחילת המבצע.
בשני הסבבים שבאו בהמשך, "עמוד ענן" (2012) ו"צוק איתן" (2014) השוק הגיב בעליות מתונות למדי בשלושת החודשים שלאחר פתיחת המבצעים: 2% ו-3% בהתאמה. החריג מבין המבצעים בשני העשורים האחרונים היה דווקא המוקדם שבהם, "חומת מגן" ב-2002, שבו הבורסה לא התאוששה במהירות מהנפילות הראשוניות. עם זאת, צריך לזכור כי מדובר במבצע ממושך שהחל לאחר סדרת פיגועים בעיצומה של האינתיפאדה השנייה. 2002 גם הייתה שנה קשה לשווקים בעולם, עם התפכחות מבועת הדוט.קום וירידות שנתיות של כ-32% בנאסד"ק וכ-17% במדד הדאו ג'ונס.
"בינתיים השוק אופטימי"
"השוק אמנם נוטה להתאושש מסבבי לחימה ולפעמים גם ממלחמות, אבל תמיד צריך לוודא שאנחנו משווים תפוחים לתפוחים", אומר רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI. "בעשור האחרון השוק כמעט התעלם מאירועים ביטחוניים, כי הייתה הבנה שגם אם תהיה פגיעה כלכלית היא תהיה קצרת טווח. סבבי הלחימה בדרום היו אירועים יחסית קצרים, שלא הותירו חותם משמעותי על המשק הישראלי. הפעם אנחנו בסיטואציה שונה".
לפי גוזלן, מעבר לעוצמה, משך והשפעת המלחמה הנוכחית, חשוב להבין גם איך הכלכלה הישראלית נכנסה אליה ומה קורה באותה עת בכלכלה העולמית. "חומת מגן", הוא מזכיר, החל על רקע נקודת פתיחה חלשה של הכלכלה הישראלית ומשבר כלכלי עולמי עקב התפוצצות בועת הטכנולוגיה. "לא הייתה אז רוח גבית להתאוששות של הכלכלה ושוק ההון, לכן קיבלנו משבר כלכלי מקומי חריף ומתמשך, עם תמהיל פיננסי יותר גרוע ממה שיש לנו היום".
ומה המצב כיום?
"במלחמה הנוכחית עדיין לא ברור לאיזה תרחיש ביטחוני הולכים ואיך כל זה יסתיים. השוק מבין שאנחנו בעיצומו של אירוע לא רגיל, אבל עדיין מנסה להבין מה מהות האירוע וזז בהתאם. לאחר תגובה ראשונית אלימה למטה, אנחנו מצויים היום בעיצומו של תיקון ואיזושהי אופטימיות לטווח הקצר. מכאן קדימה, זה תלוי בגבולות הגזרה שיתבררו למלחמה. כרגע השוק המקומי נותן לאירועים הביטחוניים פרשנות יחסית מקלה ואופטימית, אבל דברים כאלה יכולים להשתנות במהירות".
הסביבה הכלכלית, המקומית והעולמית, תיתן רוח גבית לעליות בשווקים אחרי המלחמה?
"צריך להבין שבניגוד למשל למשבר הקורונה, אנחנו כיום במשבר מקומי, לא גלובלי. המשק הישראלי צפוי לחוות מיתון כבר ברבעון הרביעי השנה ואולי גם ברבעון הראשון של השנה הבאה, כי הייתה פגיעה בפעילות ברבעון הנוכחי. גם ברמה הגלובלית, נטל הריבית הגבוהה יילך ויהיה יותר מורגש, כך הצמיחה העולמית בשנה הבאה צפויה להיות יותר חלשה. בשורה התחתונה, אפשר להגיד כבר עכשיו שלא נראה 'התאוששות V' (ירידות חדות – ומיד עליות חדות) כדוגמת זו שראינו במשבר הקורונה. התאוששות הפעם תהיה בקצב יותר איטי".
מה יקרה בשוק ההון?
"שוק ההון תמיד מבוסס על ציפיות, והשוק המקומי מתמחר כיום תרחיש יחסית אופטימי. האופטימיות מתבססת כאמור על ההתקדמות בלחימה וההערכה שלא תהיה הידרדרות בזירות נוספות, אבל גם על רקע הערכות שתהיה הורדת ריבית, למרות שבנק ישראל אומר שאין לו כוונה לבצע בקרוב מהלך כזה. האם האופטימיות הזו מוצדקת? נדע רק בהמשך. כל משקיע אמור לנסות להעריך כיום לאן יילכו דברים מבחינה גיאו-פוליטית וכלכלית – ולפעול בהתאם בתיק ההשקעות שלו".
בשורה התחתונה, התקדימים ההיסטוריים מוכיחים כי שוק ההון הישראלי יודע להתאושש, לעיתים אף באופן מרשים ביותר, ממשברים כמו מלחמות וסבבי לחימה. האם גם הפעם אנחנו במשבר כזה? השוק אמנם מגלם אופטימיות בטווח הקצר, אבל האירוע הנוכחי – אולי בגלל פתיחתו הנפשעת וכנראה גם בגלל עוצמת הלחימה שבאה אחר כך – "מרגיש" בזמן אמת כמו משהו שונה בתכלית.
*כל הנתונים ההיסטוריים בכתבה הופקו על ידי מערכת אתר investing.com
המידע המפורט לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות . האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. קבוצת IBI בית השקעות בע"מ לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.