2023 נפתחת עם לא מעט הזדמנויות השקעה

אם ב-2022 נסובו דאגות סביב תהליך ההתייקרות שהולידה היציאה מהקורונה והפלישה של רוסיה לאוקראינה, אז לקראת 2023 החשש המרכזי הוא סביב מעבר מצמיחה למיתון. אבל לצד האיומים יש גם לא מעט הזדמנויות שעושות פחות כותרות - למרות שהן בוודאי לא פחות מעניינות

עליית הריבית גורמת לכך ששוק אגרות החוב מהווה כיום אלטרנטיבה מעניינת לשוק המניות
מערכת בית השקעות IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 16 ינואר 2023 ב-14:17

לאורך 100 השנים האחרונות, לא חסרו גורמי סיכון כאלו ואחרים. אבל גם כשאיומים התממשו, לאחר זמן מה השווקים חזרו לעלות. המשפט you can't win if you are not in הפך להיות התובנה המנחה את מדיניות ההשקעות בשווקים. עבור מי שעדיין לא שם – זו סיבה מספיק טובה לבחון איך הכי נכון להשתלב היום ולהתחיל להשקיע.

אחד היתרונות המשמעותיים למשקיעות ולמשקיעים בכניסה ל- 2023 אל מול שנים קודמות היא עליית הריבית שליוותה אותנו במהלך 2022. עליית הריבית גורמת לכך ששוק אגרות החוב מהווה כיום אלטרנטיבה מעניינת לשוק המניות, עם תשואות נאות, אפילו מפתות לטווח בינוני וארוך. חשוב להזכיר שגם כאן צפויה תנודתיות, ולכן זו טעות להתייחס לשוק זה כאל חסר סיכון, בוודאי בטווח הקצר. אבל אין ספק שיש הזדמנויות מאוד מעניינות בנקודת הזמן הזו.

בטווח הקצר והבינוני אנחנו בין אינפלציה למיתון

הגורם המשמעותי שאנו צופים שיכתיב את התנהגות שוק האג"ח בחודשים הקרובים זו המורכבות במעבר בין צפיות לעליה נוספת באינפלציה לבין צפיות לתרחיש של מיתון. התנהגות שוק האג"ח עשויה להיות שונה מאוד בין שני התרחישים הללו, ולכן הקושי העיקרי בהשקעה בשוק האג"ח טמון במציאת אזור הנוחות בין תרחיש האינפלציה לתרחיש המיתון:

בתרחיש בו האינפלציה תמשיך להשתולל ואפילו תרים את ראשה, המשמעות היא שערך הכסף והתשואה באג"ח לא צמוד יישחקו השקל של היום יהיה שווה פחות מחר. עליה באינפלציה תגרור בסבירות גבוהה העלאות ריבית נוספות – שיובילו לעליה נוספת בתשואות האג"ח ויגררו הפסדי הון למי שכבר השקיעה.

בתרחיש המיתון, התרחיש שמרבית החזאים צופים ל- 2023, ההערכה היא שהעלאות הריבית שכבר נעשו ידכאו לאיטן את האינפלציה. העולם יתחיל לדבר על ""flight to safety והורדות ריבית, כך ששוק האג"ח יניב רווחי הון למי שכבר השקיעה. אבל חלון ההזדמנויות של השקעה באג"ח בתשואות גבוהות, בסיכון נמוך יחסית, ככל הנראה ייסגר.

חשוב להבין שבמהלך 2023 ניתן להיתקל בשני התרחישים הללו לסירוגין, אז למה זה בכלל מעניין?

בעיקר כי למרות התנודתיות האפשרית בחודשים הקרובים, הריבית שאפשר לקבל היום על אגרות חוב בסיכון נמוך מאוד מעניינת בהסתכלות על הטווח הארוך. בתרגיל תאורטי של ריבית דריבית, נניח שהייתן יכולות להבטיח שבכל שנה תיק ההשקעות שלכן יגדל ב 4%. בשנה הראשונה 100 ₪ יהפכו להיות 104 ₪. לא מאוד משמעותי, אבל בשנה העשירית, 100 ₪ (בהנחה של ריבית שנתית מצטברת של 4%) יהפכו ל- 142 ₪. כך שאם השקעת 100,000 ₪, הוספת 42,000 ₪ להונך.

בניגוד לשנים האחרונות בשוק האג"ח, היום אפשר למצוא לא מעט הזדמנויות רלוונטיות לבניית תיק אג"ח לתקופות מגוונות וברמות סיכון סיכוי שונות.

יש לך 400,000 שקלים פנויים? לפרטים נוספים על ניהול תיק IBI BONDS לחצי כאן

המפתח למזעור סיכונים

חשוב לזכור שאין סיכוי בלי סיכון, ושהשקעה שכזו ככל השקעה אחרת מלווה בסיכונים, אבל כאן נכנס ההבדל בין שוק האג"ח לשוק המניות. אגרות חוב נחשבות השקעה סולידית, בעוד שהשקעה במניות נחשבת להשקעה ספקולטיבית יותר. אם היום השקעתי באגרות החוב של חברה שהבטיחה לי תשואה שנתית של 5% לכשאגרות החוב יגיעו לפדיון, זו התשואה שאקבל אם אחזיק את אגרות החוב לאורך כל התקופה – גם אם בדרך מחיר אגרות החוב יעלה או ירד ואחווה "על הנייר" הפסדי הון או רווחי הון. אם לא אחזיק את האגרות לאורך כל התקופה, קרי במהלך התקופה אמכור את השקעתי בבורסה, ייתכן וארוויח יותר או אפילו אפסיד.

חשוב כמובן להזכיר שקיימים סיכונים נוספים, ביניהם גם הסיכון של פשיטת רגל של החברה שהנפיקה את אגרות החוב שרכשתי. אם אכן המשק יכנס למיתון ממושך, הסיכון הזה יגדל. זו סיבה מצוינת לפזר את הסיכונים ולא להשקיע אף פעם רק בנייר הערך של חברה אחת.

שוק ההון מאפשר למזער משמעותית סיכונים שכאלו באמצעות פיזור של ההשקעות בין אגרות החוב של חברות שונות, בענפים שונים, בגיאוגרפיות שונות לטווחי זמן שונים. לצד הקטנת הסיכון באמצעות פיזור, חשוב כמובן לנסות לבחור השקעות בחברות יציבות. אפשר ללמוד מנתוני חברות הדרוג ובתי ההשקעות, או לנסות להעריך עצמאית את הסיכונים הגלומים בחברות בהן בחרתי להשקיע.

2023, כמו כל שנה לפניה, מציגה לא מעט תרחישים מסוכנים לצד לא מעט הזדמנויות השקעה. היתרון בפתחה של שנה זו הינו שעליות הריבית שכבר התקיימו מאפשרות למי שכספה נשחק בעו"ש לבנות תיק השקעות לטווח בינוני וארוך עם יחס סיכון סיכוי חזק יותר שכמותו לא ראינו כבר שנים רבות. לצד זאת, לא בטוח שהוא יישאר פתוח לאורך זמן.

בשורה התחתונה, בהינתן מחזור כלכלי חדש, המתאפיין בסביבת ריבית עולה, תיק אג"ח מנוהל לא מתיר להערכתנו ספק באשר לשילוב האידאלי שמייצר נוכח פוטנציאל התשואה האטרקטיבי, נזילות הכספים ותנאים גמישים. אבל מעל הכל, ניהול השקעות הנשען על ניסיון עתיר השנים שנצבר ב-IBI יכול להבטיח כי גם בתקופה שהכלכלה העולמית סוערת – תהיה אפשרות להתוות את הדרך ולקצור את פירות ההשקעה.

יש לך 400,000 שקלים פנויים? לפרטים נוספים על ניהול תיק IBI BONDS לחצי כאן

דברי איתנו

    אין לראות בכתבה זו ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה ו/או השקעה כלשהי. המידע המפורט לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים והמוזכרים בו והאמור לעיל אינו תחליף לייעוץ המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל משקיע ואין בו כדי להבטיח תשואה או רווח כלשהו בתיק ההשקעות. השירות כפוף לתנאי החברה והתאמתו לנתוני או צרכי הלקוח וכרוך בהסכמות נוספות ובחתימה על מסמכי הצטרפות. אי.בי.אי. אמבן- ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקי השקעות ושיווק השקעות בלבד ואינה עוסקת בייעוץ. המידע לעיל אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ והדרכה מקצועיים על ידי מי שמוסמך לתיתם. על כל לקוח לפנות לקבלת ייעוץ והדרכה בקשר עם השקעתו הפוטנציאלית, לרבות ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ומצבו המיסויי. קבוצת IBI אינה אחראית למהימנות ו/או נכונות המידע, ולא תהיה אחראית לכל אבדן ו/או נזק אשר יגרמו לצד ג' כלשהו בשל הסתמכותו על המידע המוצג לעיל ו/או על האמור בכתבה. האמור בכתבה בנוגע לאינפלציה, מיתון והשפעה על הריביות כולל מידע הצופה פני עתיד אשר מבוסס על הערכות החברה נכון למועד פרסום הכתבה. הערכות אלה עשויות להתממש באופן שונה מהמתואר כתוצאה בין היתר מהתנאים המאקרו כלכליים במשק, החלטות הרגולטורים השונים, תנאי השוק ושינויים מוניטריים.