מהו מדד S&P 500 Equal Weight ומתי להשקיע בו?
מדד S&P 500, המדד המוביל בוול סטריט, עלה יותר מ-24% ב-2023 והוסיף עוד כ-16% מתחילת השנה. עם זאת, המדד תלוי ב-6-7 מגה-מניות טכנולוגיות, שעלולות למשוך אותו מטה. איך מתגוננים? שיחה עם אלמוג מג'ר, אנליסט בחברת קרנות הנאמנות של IBI
השנה וחצי האחרונות היטיבו עם המשקיעים בוול סטריט, ולפעמים אפשר כמעט לעצום עיניים ולדמיין איך מדד S&P 500 ממשיך לעלות ולעלות. *אחרי הכל, המדד עלה יותר מ-25% ב-12 החודשים האחרונים, יותר מ-45% בשנתיים וקרוב ל90% בחמש שנים. מתחילת השנה הנוכחית, על אף עלייה של יותר מ-24% ב-2023, S&P 500 הוסיף עוד כ-16% מתחילת השנה ונראה אולי לחלק מהמשקיעים, בעיקר לפחות מנוסים ביניהם, כמדד שכמעט בלתי ניתן לעצירה.
אבל בשוק ההון, כמובן, שינוי מגמה הוא לא עיניין של "אם" אלא שאלה של "מתי?". השקעה ב-S&P 500, שמשקל החברות המרכיבות אותו נקבע על פי שווי השוק שלהן, תלוי כבר תקופה לא קצרה בביצועים של 6 ולפעמים 7 חברות טכנולוגיה ענקיות, המהוות כשליש ממשקלו וקובעות הלכה למעשה האם ומתי יעלה, יירד או ידשדש.
נכון ל-7.7.2024, "שש המופלאות" כוללות את מיקרוסופט, (7.37% מהמדד), אפל (6.87%), אנבידיה (6.79%) אמזון (3.89%), מטא (2.40%), מניות קלאס A של אלפא בית, החברה האם של גוגל (2.35%) ומניות קלאס C של אלפאבית (1.97%). בסך הכל, אנחנו מדברים כאן על 31.64% מ-S&P 500, כאמור כמעט שליש משוויו של המדד.
בתקופות של עליות ומסכים ירוקים, "שש המופלאות" הן בבחינת ברכה גדולה למדד כמו S&P 500. במחצית הראשונה של 2024, לדוגמה, המדד רשם תשואה של 14.6%, אולם בנטרול ה"גדולות" מדובר בקושי ב-4%. מה שמוביל באופן טבעי לשאלה המתבקשת: איך נוכל להתגונן מפני תרחיש בו ענקיות הטכנולוגיה שמניותיהן נמצאות כיום ברמות שיא, יחוו מימושים ויגררו אחריהן את מדד ה- S&P 500 כולו?
התשובה עונה לשם S&P 500 Equal Weight, מדד שבו כל מניה מבין ה-500 מקבלת משקל שווה, כ-0.2% מהמדד. עוד לפני שנרחיב בשאלת עיתוי ההשקעה במדד זה, חשוב לדעת שעצם ההשקעה במדד ה-Equal Weight, דרך קרנות סל מחקות/עוקבות אחר הרכב המניות שבו, עשויה להצמיח כמה יתרונות חשובים:
1. הפחתת תלות בגדולות
משקל גדול מדי למספר קטן של מניות, עלול להגדיל את הסיכון בכל תיק השקעות – וכך גם במדד כמו S&P 500. במשקלות הנוכחיים, די שאחת או שתיים מהגדולות ייכנסו לצרה או משבר והמדד כולו יכול להגיב בתנודות חדות.
2. נטרול מומנטום
במקרים מסוימים, כשמניה שמשקלה מרכזי במדד עולה בחדות, מנהל קרן הסל ייאלץ לרכוש עוד ממניות החברה, במחיר יקר יותר, כדי להתאים את המשקל הנדרש. לעומת זאת, במדד שווה מנהל הקרן יצטרך למכור את המנייה שעלתה או לרכוש את המנייה שירדה כדי להתאים למשקל האחיד – ובכך למעשה יממש מניות שעלו ברווח ויקנה מניות שירדו בזול.
3. פיזור סיכונים
מטבע הדברים, השקעה במדד שווה שבו הסיכון נפרש על פני 500 מניות שונות היא השקעה עם פיזור סיכונים רחב יותר מהשקעה במדד המובל על ידי 6-7 מניות טכנולוגיות דומיננטיות.
4. חשיפה סקטוריאלית
מדד S&P 500 מחולק ל-11 סקטורים – טכנולוגיה, בריאות, שירותים פיננסיים, צריכה מחזורית, שירותי תקשורת, צריכה בסיסית, תעשייה, אנרגיה, שירותים ציבוריים, נדל"ן וחומרי גלם. מאחר שסקטור הטכנולוגיה גם כך מיוצג במספר החברות הכי גדול במדד, קביעת משקל על פי שווי שוק מעצימה עוד יותר את החשיפה לסקטור זה על חשבון סקטורים אחרים.
5. חשיפה לחברות בינוניות וקטנות יחסית
אמנם, ב- S&P 500כלולות רק חברות גדולות מעצם היותו מדד המייצג את 500 החברות הגדולות ביותר בשוק האמריקאי במונחי שווי שוק. עם זאת, כפי שראינו, גם בין ה"גדולות" יש הבדלים ניכרים ותצורת המדד הנוכחית לא מאפשרת חשיפה נאותה לחברות ב"שורות האחוריות", גם אם הן מציגות ביצועי יתר.
מתי להשקיע ב-Equal Weight S&P 500?
עיתוי ההשקעה במדד השווה נקבע בדרך כלל על פי המגמות בשוק. "אפשר לשקול השקעה במדד השווה אם אתם מעריכים שהשוק נמצא לפני תיקון, כדרך להתמודד עם תנודתיות בשוק וכאמצעי לנטרול מומנטום", מסביר אלמוג מג'ר, אנליסט בחברת קרנות הנאמנות של IBI. "כיום נוצרה במדד הזה הזדמנות, כי נכון לעכשיו המכפיל של ה- S&P 500גבוה מהממוצע ההיסטורי שלו בעוד שהמכפיל של ה-Equal Weight נמוך מהממוצע ההיסטורי שלו. למדדים יש בדרך כלל נטייה להתכנס למכפילים ההיסטוריים שלהם. זו גם אחת הסיבות לכך שאחד מבית ההשקעות הגדולים בארצות הברית צופה צניחה של כ-20% ב- S&P 500במחצית השנייה של 2024".
לפי מג'ר, מדד ה-Equal Weight יכול לספק מענה למשקיעים בוול סטריט המעוניינים להגן על התיק שלהם מירידות שמקורן במניות הגדולות והמובילות של מדד ה-S&P 500. זאת במידה והם מסתמכים על תרחיש של הורדת ריבית וכניסה לצמיחה, מה שעשוי להטיב עם המניות הקטנות יותר במדד הדגל האמריקאי, וכן למשקיעים אשר מעוניינים לייצר חשיפה מאוזנת יותר.
מניית אנבידיה עלתה כמעט 200% ב-12 החודשים האחרונים. מה ההיגיון להקטין את החשיפה אליה מכמעט 7% ב-S&P 500 ל-0.2% בלבד ב-Equal Weight?
"אנבידיה עלתה בצורה בומבסטית כמובילת התחום הכי טרנדי כיום בעולם, הבינה המלאכותית (AI). אכן מתרחשת מהפכה ב-AI, אבל לא כל החברות בתחום זה רווחיות. באיזשהו שלב, קיים סיכון שאוויר ייצא גם מהגלגלים האלה. יש הטוענים שאנבידיה נסחרת כיום במכפיל רווח גבוה , מימוש המניות על ידי בחירים בחברה לפני כמה שבועות גם יכול להעלות סימני שאלה. מדד ה-Equal Weight אמנם לא היה מאפשר ליהנות באופן מלא מהריצה באנבידיה, אבל צפוי לספק הגנה אם וכאשר המגמה במניה תשתנה".
לפי מג'ר, בשנת 2022, שהייתה שנה של ירידות בשווקים, איבד מדד S&P 500 כ-18% בעוד שמדד ה-Equal Weight איבד כ-11.5% בלבד. שני המדדים אמנם סיימו את השנה בהפסד משמעותי, אבל בפער השווה כסף רב בתיקי המשקיעים.
דוגמה נוספת?
"לקראת אוקטובר 2023 מדד S&P 500 איבד בחודשיים וחצי כמעט 13% משיאו. גם מדד ה-Equal Weight ירד בתקופה זו, אבל לא בצורה כה חדה. מעניין להיווכח כי בתיקון מהנפילה הזו, S&P 500 עלה 16% בעוד שמדד ה-Equal Weight תיקן ב-18.5%. כלומר, המדד השווה ירד פחות ותיקן יותר".
השורה התחתונה פשוטה: אם אתם מעריכים כי צפוי שינוי מגמה בשוק האמריקאי, ניתן לשקול השקעה במדד Equal Weight S&P 500 המייצג השקעה פחות תנודתית ויותר סולידית בהשוואה ל-S&P 500 ועדיין מייצר חשיפה למניות הגדולות בשוק האמריקאי.
*כל הנתונים בכתבה לקוחים מאתר בלומברג: https://www.bloomberg.com/middleeast
המידע המפורט לעיל הינו מידע אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנכסים הפיננסים המוזכרים בו. אין לראות באמור לעיל כייעוץ השקעות ו/או כשיווק השקעות ו/או כתחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, או כייעוץ והדרכה מקצועיים בנושאי מס או בכל נושא אחר על ידי מי שמוסמך לתתם. האמור לעיל אינו מהווה עמדה, המלצה, ו/או חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי ואין לראות בו משום הבטחת תשואה כלשהי. קבוצת IBI, אי.בי.אי ניהול קרנות נאמנות (1978) בע"מ, ו/או החברות הקשורות להן לא יהיו אחראיות כלפי כל אדם ו/או תאגיד למהימנות המידע לעיל ולכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בו או הסתמכות עליו. כל העושה באמור לעיל שימוש כלשהו – עושה זאת על סמך שיקול דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.