השנה שהייתה: ניתוח מדד S&P 500 לפי סקטורים

על אף ש-2024 תיזכר כשנה טובה נוספת למדד S&P 500 בהובלת סקטור הטכנולוגיה, כמה מ-11 הסקטורים במדד חוו מגמה מעורבת והתמודדו עם אתגרים רבים, כשהחברות הכלולות בהן נאבקו לסיים בעליות שערים שנתיות מינוריות בלבד

מערכת IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 31 דצמבר 2024 ב-10:11

2024 הייתה שנה טובה נוספת למדד S&P 500, הכולל את כ-500 החברות הגדולות בוול סטריט ונחשב למדד החשוב והמשפיע בארה"ב ובעולם כולו. לאחר תשואה של 24.23% ב-2023, 26.89% ב-2021 ו-16.26% ב-2020, S&P 500 עלה כ-25% נוספים מתחילת 2024 (נכון ליום שני, 30 בדצמבר 2024, לפני תחילת המסחר).

S&P 500 מחולק ל-11 סקטורים, עם משקל והשפעה שונים במדד. רבות דובר על סקטור הטכנולוגיה במדד, שאמנם משמעותי ביותר עקב משקלן של "שבע המופלאות" – אפל, מיקרוסופט, אלפבית (החברה האם של גוגל), אמזון, מטא (לשעבר פייסבוק), אנבידיה וטסלה. נכון לדצמבר 2024, המשקל המשותף של "שבע המופלאות" ב- S&P 500 זינק לשיא של כ-33%.

ועדיין, במדד קיימים כאמור 11 סקטורים שכל אחד מהם הציג ביצועים ייחודיים שהושפעו מגורמים כלכליים, פוליטיים וטכנולוגיים, כמו גם ממצב הענפים השונים בכל סקטור. מצורפת סקירה קצרה של ביצועי הסקטורים ב-2024, תוך ציון הסימול, התשואה השנתית והמשקל במדד של כל סקטור. הנתונים מתחילת השנה נכונים ל-30.12.2024, לפני פתיחת המסחר בוול סטריט.

טכנולוגיה

סימול: XLK

משקל במדד: 30%-33%

תשואה מתחילת 2024: 23.38% 

סקטור הטכנולוגיה הוביל גם השנה את העליות במדד S&P 500, בעיקר בזכות הזינוק בביקוש וההתפתחות המואצת בתחום הבינה המלאכותית. סקטור הטכנולוגיה נוטה לשגשג במקביל לצמיחה כלכלית חזקה, משום שהחברות משקיעות בשדרוגים טכנולוגיים וצרכנים רוכשים מכשירים חדשים. עם זאת, חברות רבות בסקטור נסחרות במכפילים גבוהים ועלו השנה עשרות אחוזים ואף יותר, לסביבות מחירים גבוהות.

פיננסים 

סימול: XLF

משקל במדד: 13%-14%

תשואה מתחילת 2024: 29.65%

רוב החברות  בסקטור הפיננסי נהנו מהריבית הגבוהה. הבנקים הלוו בריביות גבוהות, חברות הביטוח הגדילו את התשואות על הפרמיות. עם זאת, הידוק מוניטרי משמעותי נוסף עלול לפגוע ברווחי הסקטור.

צריכה מחזורית 

סימול: XLY

משקל במדד: 11%-10%

תשואה מתחילת 2024: 28.48%

סקטור זה כולל חברות המספקות מוצרים ושירותים שלא נחשבים בסיסיים, כלומר: שהצרכנים רוכשים אותם בעיקר כשיש להם הכנסה פנויה ומצב הכלכלי טוב. לדוגמה, מכוניות, אופנה, מוצרי אלקטרוניקה, טיולים ובידור.

ביקושים חזקים למוצרים בני קיימא תרמו לעליות בסקטור ב-2024. הסקטור נחשב רגיש למצב הכלכלה, מאחר שצרכנים פרטיים נוטים לקנות יותר מוצרים ושירותים של פנאי ומותרות במצב כלכלי טוב, אך התכווצות כלכלית מביאה כמעט באופן מיידי לירידה בהוצאות הצרכניות.

שירותי בריאות 

סימול: XLV

משקל במדד: 11%-10%

תשואה מתחילת 2024: 1.88%  

מניות שירותי הבריאות במדד הציגו ביצועי חסר משמעותיים בהשוואה למגזרים המובילים כמו טכנולוגיה, פיננסים וצריכה מחזורית. עם זאת ומאחר שמגזר הבריאות נחשב ממילא למגזר הגנתי שאליו פונים כשביצועי השוק מתרחקים מהמציאות הכלכלית, לא מעט משקיעים מצפים לשיפור ב-2025.

הסיבה לכך: הסקטור נוטה להמשיך להציג ביצועים טובים גם כשהצמיחה הכלכלית מואטת, שכן אנשים לא מוותרים בקלות על טיפולים רפואיים חיוניים. בנוסף לכך, הסקטור נהנה על פי רוב מביקושים בשוק תנודתי – כאמור, משום שמשקיעים רבים רואים בו מקום בטוח ויציב יותר מהאלטרנטיבות.   

שירותי תקשורת 

סימול: XLC

משקל במדד: 9%-8%

תשואה מתחילת 2024: 35.09%  

סקטור שירותי התקשורת רשם את הביצועים החזקים ביותר מבין הסקטורים במדד S&P 500 השנה, בעיקר עקב ביקושים חזקים לקישוריות, שירותי סטרימינג ותוכן. חשוב לזכור שהסקטור כולל מגוון רחב המספקות שנועדו לחבר, לעדכן ולבדר את מיליוני לקוחותיהן, מענקיות טלקום כמו ורייזון ו-T&AT עד ענקיות תוכן וטכנולוגיה כמו נטפליקס, דיסני, אלפבית ומטא.

חשוב לזכור כי הסקטור רגיש מאוד להאטה בפעילות הכלכלית ובצמיחה, ומושתת על כמה מגה-חברות שכל פגיעה בהן עלולה לפגוע בביצועי הסקטור כולו.

תעשייה 

סימול: XLI

משקל במדד: 9%-8%

תשואה מתחילת 2024: 16.90%  

הסקטור התעשייתי הציג ב-2024 מגמה מעורבת, עם עליות מתונות באופן משמעותי ממדדS&P 500. זה קרה בין השאר בגלל שינויים בביקוש למוצרים ושירותים לוגיסטיים בהתאם למצב הכלכלה העולמית, שינויים במחירי חומרי הגלם וטלטלות בחברות גדולות בסקטור במהלך השנה, לדוגמא בענקית התעופה האמריקאית בואינג.

מוצרי צריכה בסיסיים

סימול: XLP

משקל במדד: 6%-5%

תשואה מתחילת 2024: 10.09%  

סקטור הכולל חברות המספקות מוצרים ושירותים בסיסיים, שהצרכנים צורכים דרך קבע, ללא תלות במצב הכלכלה. בין השאר כולל הסקטור מוצרי מזון, משקאות, היגיינה אישית, טיפוח אישי ועוד.

הסקטור נחשב פחות תנודתי בהשוואה לסקטורים אחרים – ומושך אליו משקיעים המחפשים יציבות, בעיקר בתקופות שינויי מגמה בשווקים.

עם זאת, כפי שניתן לראות, בשנה מוצלחת לשווקים כמו 2024 התשואה השנתית בסקטור זה נמוכה מתשואת מדד S&P 500. כמו כן, בסביבה אינפלציונית מתמשכת חברות עשויות להתמודד עם שחיקה ברווחיות, ללא יכולת לגלגל שוב ושוב את העלויות על הצרכנים.

אנרגיה 

סימול: XLE

משקל במדד: 4%-3%

תשואה מתחילת 2024: 0.86%  

סקטור האנרגיה במדד S&P 500 חווה ביצועים מעורבים במהלך 2024, בעיקר עקב ירידת מחירי הנפט ומעבר עולמי הדרגתי לאנרגיה מתחדשת, עקב העלייה המקבילה במודעות הסביבתית. הלחץ על הסקטור צפוי להימשך גם לתוך 2025 והשנים הקרובות.

שירותים 

סימול: XLU

משקל במדד: 3%-2%

תשואה מתחילת 2024: 20.13%  

סקטור השירותים הציבוריים (Utilities) סיים את שנת 2024 בעליות שערים משמעותיות, אם כי מעט מעט נמוכות מתשואת מדד S&P 500. חברות רבות בסקטור זה עברו השנה לאנרגיות מתחדשות, בניסיון להפחית תלות בדלקים פוסיליים.

במבט לעתיד הקרוב, הסקטור נוטה להציג ביצועים טובים כאשר הצמיחה הכלכלית מואטת, שכן צרכנים ממשיכים לשלם על שירותים בסיסיים. עם זאת, פרויקטים של אנרגיות מתחדשות דורשים השקעות הון גדולות יחסית וריבית גבוהה עלולה להכביד על גיוסי ההון.

נדל"ן 

סימול: XLRE

משקל במדד: 3%-2%

תשואה מתחילת 2024: 1.20%

2024 הייתה שנה לא קלה לסקטור הנדל"ן והסתיימה בעליות מינוריות, הרחק מתשואת מדדS&P 500. השנה נפתחה בירידות, אך בהמשכה נרשמה התאוששות. הריבית הגבוהה והשינויים בביקוש לשטחי נדל"ן לחצו על ביצועי החברות בסקטור. לעומת זאת, השקעות בטכנולוגיה סייעו לחלק מהחברות להציג ביצועים טובים יותר.

חומרים  

סימול: XLB

משקל במדד: 3%-2%

תשואה מתחילת 2024: 0.70%  – 

סקטור נוסף שרשם שנה עם ביצועים מעורבים. רבות מהחברות בסקטור החומרים חוו ירידה בהכנסות וקיטון חד של יותר מ-20% בהכנסות. זה קרה בעיקר בגלל שינויים בביקוש לחומרי גלם בתעשיות שונות, תנודתיות במחירי סחורות כמו מתכות ושינויים בעלויות האנרגיה.

השורה התחתונה 

על אף ש-2024 הייתה שנה טובה מאוד ל-S&P 500, היא הייתה גם שנה מאתגרת לכמה מ-11 הסקטורים במדד, שנאבקו עם אתגרים גלובליים, התפתחויות טכנולוגיות מהירות, שינויים רגולטורים ומגמות חדשות בהעדפות הצרכנים והמשקיעים. ניתן לראות כי חרף ההטייה הטכנולוגית הברורה ב-S&P 500, על המדד משפיעים גם סקטורים סולידיים יותר כמו בריאות, נדל"ן, אנרגיה וחומרים, שחוו בשנה החולפת מגמה מעורבת ועליות מתונות בלבד.

המידע המפורט לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים במדדים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI בית השקעות בע"מ ו/או מוצרים ושירותים אחרים. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.