איך כדאי להשקיע במדד S&P500?

המדד שעוקב אחר ביצועי 500 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסות ניו-יורק ונאסד"ק, זינק בחמש השנים האחרונות בכמעט 100% ומרכז עניין עצום מצד משקיעים בכל הרמות. איך הכי נכון להשקיע בו וממה חשוב להימנע? עושות סדר

אלה אלקלעי
יו"ר IBI קרנות נאמנות
זמן קריאה
תאריך פרסום 8 ינואר 2024 ב-12:52

בית ההשקעות מורגן סטנלי פרסם לפני כשנתיים גרף העוקב אחר הביצועים של מדד S&P500 על פני כמעט מאה שנים. מהגרף עולה שאם ב-1926 סבתא שלי הייתה משקיעה 100 דולר במדד זה ואף אחד או אחת לא היו מוכרים את ההשקעה הזו עד 2021, הייתי יורשת כ-1.3 מיליון דולר. זה כוחו של S&P500, המדד המוביל בוול סטריט שמשקף את כוחה של הכלכלה האמריקאית.

כדי שנכדיה וניניה ייהנו מפירות השקעתה, סבתא שלי הייתה צריכה להיות אישה נחושה.  על אף שהיא אכן הייתה כזו, ככל הנראה לא הייתה לה באותם ימים תודעת השקעות ולכן אף פעם לא אדע אם היא הייתה עומדת ברכבת ההרים שאפיינה את ה-S&P500 באותה תקופה. ב-1929 נחת כזכור על הכלכלה האמריקאית משבר כלכלי עצום, ששחק חלק גדול מההשקעות בשווקים. אמנם, בתוך כמה שנים המדד והמשקיעים שיכלו להרשות לעצמם להישאר בשוק התאוששו מהמשבר, אבל בהמשך (1939) פרצה מלחמת העולם השנייה שטלטלה במשך שש שנים את העולם כולו.

בשורה התחתונה, הדרמות המאפיינות את חיינו בתקופה האחרונה אינן חריגות בראייה היסטורית של מאה השנים האחרונות. למרות הזמנים הקשים, הכלכלה האמריקאית הניבה למשקיעים ערך עצום לאורך הזמן.

S&P500: להשקיע בחברות הגדולות

ה-S&P500 הוא מדד שעוקב אחר 500 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסות של ניו-יורק. המדד נקרא על שם חברת השירותים הכלכליים Standard & Poor's, שמוצריה כוללים בין השאר דירוג אשראי, הערכת אמינות, מדדים, פתרונות ניהול סיכונים, הערכות פיננסיות ושירותי מידע.

החברות המרכיבות את ה-S&P500 נבחרות על-ידי ועדה שמנסה לייצר ייצוג של מגוון התעשיות בכלכלה האמריקאית. בין הפרמטרים שמנחים את החלטות הוועדה:

  • רף כניסה למדד: שווי שוק שעולה על 14.5 מיליארד דולר.
  • שווי החזקות הציבור: חייב להיות גדול מ-0.75 משווי השוק של החברה.
  • סחירות: מחזורי המסחר החודשיים חייבים לעלות על 250,000 מניות בחודש.
  • רישום בבורסות ניו-יורק (NYSE) או נאסד"ק (NASDAQ).
  • פיקוח של ה-SEC.

משקל כל מניה במדד S&P500 נקבע על פי שווי השוק של החברה, כלומר: ככל ששווי השוק של חברה עולה, כך גדלה גם השפעתה על התנהגות המדד. המדד כולל כאמור רק את החברות הגדולות ביותר, כך שחברות שמאבדות שווי שוק יוצאות מהמדד בעוד שחברות אחרות שנמצאות במגמת צמיחה נכנסות אליו. העדכון הרבעוני של המדד מבטיח שהוא תמיד ישקף את 500 החברות הגדולות הנסחרות בבורסות ניו-יורק ונאסד"ק.

איך אנחנו משקיעות במדד?

הכי קל להשקיע ב-S&P500 באמצעות קרנות סל או קרנות מחקות מדד. בכל אתר מסחר, כולל אתר הבנק בו מנוהל כספך, אתרי העיתונים הכלכליים, אתר הבורסה לני"ע אפשר למצוא מידע על קרנות הנאמנות ובכללן מידע על קרנות סל וקרנות מחקות מדד.

הקרנות הללו שמות להן למטרה להשיג ביצועים דומים ככל האפשר לביצועי המדד. כמובן, יכולים להיות הבדלים ברמת החיקוי של המדד – זה תלוי בעיקר ביכולתם של מנהלי הקרנות להיצמד למדד – אבל לרוב ההבדלים הללו זניחים.

בבחירה בין הקרנות המחקות כדאי לשים לב לשתי סוגיות: דמי הניהול והמטבע. דמי הניהול זו בחירה קלה, מאחר שבהינתן שהמוצרים זהים אין סיבה לשלם יותר. בחירת המטבע, לעומת זאת, היא החלטה שכדאי להתעכב עליה: אם את חיה בישראל ומשלמת בשקלים, ההנחה היא שכל השקעה שתבצעי במט"ח תהיה מומרת בשלב מסוים לשקלים. את יכולה לבחור להשקיע בכלכלה האמריקאית באמצעות ה-S&P500, אבל להגביל את החשיפה לדולר או להחליט להשקיע במדד זה ובדולר במשולב.

מרבית קופות הגמל מציעות כיום אפשרות להשקיע במדדים. חלק מהקופות מציעות מסלול נפרד שעוקב אחר ה-S&P500 וחלקן מציעות מסלול המשלב השקעה בכמה מדדים.

פיזור כאמצעי הגנה

השנים האחרונות הוכיחו מעבר לכל ספק שאין לנו שום יכולת לחזות מה יילד יום. לצד זאת, נרשמה במשך השנים מגמה מובהקת של התעצמות הכלכלה האמריקאית והתחזקות של החברות המובילות בעולם.

בפרספקטיבה רחבה יותר, צריך לזכור כי בהשקעה ב-S&P500 אנחנו לא משקיעות בחברה ספציפית, בענף ספציפי או בגיאוגרפיה ספציפית, כי אם במאות חברות הפועלות בסקטורים ובמיקומים גיאוגרפיים מגוונים. הגיוון הזה מגן על השקעתנו בדרך של פיזור השקעות. מעבר לכך, בהשקעה במדד S&P500 אנחנו  משקיעות באסטרטגיה המאפשרת מעקב אחר האבולוציה של הכלכלה העולמית. כל עוד העולם לא נחרב, כלכלה זו צפויה להמשיך ולהתפתח.

אין לראות בכתבה זו בגדר המלצה ו/או ייעוץ/ שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני ו/או שידול ו/או חוות דעת בקשר עם השקעה במדד S&P. אין לראות בכתבה כייעוץ/ חוות דעת בנוגע לכדאיות השקעה במדד S&P או במניות המרכיבות אותו. האמור בכתבה זו אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי ואינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה, ואין בו בכדי להחליף ייעוץ מקצועי (כלכלי, משפטי, מיסויי וכד') המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות במידע המוצג בכתבה זו כעובדתי או כמידע שלם וממצה ואין לקבל החלטות השקעה כלשהן בהסתמך עליו בלבד. אי.בי.אי בית השקעות בע"מ והתאגידים הקשורים אליה לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בכתבה זו זה או הסתמכות עליה. אין באינפורמציה הניתנת בכתבה משום הבטחת תשואה כלשהי.

הירשמו לקבלת עדכונים במייל