ימים ספורים לבחירות בארה"ב: איך זה ישפיע על הכסף של כולנו?

רגע לפני הכרעת הבחירות בארה"ב, הזמנו את מומחי ההשקעות של IBI ואלון פנקס, לשעבר קונסול ישראל בניו יורק, לדבר על בחירות, השקעות וההשפעות שלהם על תיק ההשקעות שלכם. מהם יהיו ההשפעות של תוצאות הבחירות על השווקים? מה עומד מאחורי המאבק הטכנולוגי בין סין וארה"ב? והאם הטכנולוגיה צפויה להציל את הכלכלה? התשובות בכתבה שלפניכם.

Mor Daniel
עורכת תוכן, IBI בית השקעות
זמן קריאה
תאריך פרסום 11 נובמבר 2020 ב-13:35

ב-3 בנובמבר, בשיא הגל השני של משבר הקורונה ייבחר הנשיא הבא של ארה”ב. אחרי 4 שנים סוערות בהן כיכב טראמפ בשלל פרשיות, הסקרים צופים כי לא ימשיך לכהונה נוספת. אם בתחילת השנה, האפשרות שטראמפ ימשיך לכהונה שנייה הייתה כמעט ברורה, משבר הקורונה וההתנהלות שלו בו ערערו אותה. אפשר לומר שהבחירות הללו הן לא רק על האישיות והבוטות של טראמפ אלא גם על הטיפול שלו במשבר שהיה גמלוני ומהוסס. על אף שהוא עצמו נדבק בנגיף הוא בחר לזלזל בו על כל במה אפשרית, כל זאת בידיעה שמעל 200 אלף אמריקאים מתו ממנו. למרות הטיפול השנוי במחלוקת במשבר הקורונה, הניהול הכלכלי שלו בשוק ההון ובשווקים הפיננסים, היה טוב, אולי אפילו טוב מאוד. בניגוד למשברים הגדולים של 1929 ו-2008,  בהם היה היסוס של מקבלי ההחלטות, שהביא לנפילות גדולות, במשבר הנוכחי הייתה פעולה מהירה, חזקה ומרוכזת במקומות הנכונים.

לא משנה מה תהיה זהות המנצח, שני המועמדים מדברים על הרחבה פיסקאלית משמעותית לשווקים. טראמפ דיבר על 1.2 טריליון דולר, ואילו אצל יריבו הפוליטי ביידן, המספרים אף הולכים ועולים למעלה מ-2.5 טריליון דולר. בהסתכלות ארוכת טווח, מעבר לתנודות שיכול להיות שנראה בטווח הקרוב, סביר להניח שאנחנו עתידים לראות את שוקי המניות ממשיכים לעלות.

המאבק בין סין לארה“ב

אם מפנים זרקור ליחסי החוץ של ארה”ב, אי אפשר שלא להבחין בהבדלים המשמעותיים בין הדמוקרטים לרפובליקנים. מצד אחד, יש את הגישה של טראמפ, לפיה קודם כל אמריקה ואחר כך שאר העולם, זו שיוצאת מהסכמים כמו נפטא, הסכם פריז, ועידת האקלים ומיונסק״ו ומי שמנסה לייצר מעין  לוחמה מול סין. מצד שני, הגישה הדמוקרטית המסורתית, שמאמינה בגלובליזציה ומעוניינת להיות מנהיגת העולם החופשי.

בסוגיית יחסי החוץ של ארה”ב, מי שנמצאת במוקד תשומת הלב של שני המועמדים היא כמובן סין. המאבק מול סין הוא בראש ובראשונה מאבק טכנולוגי והוא גם המשותף לדמוקרטים ולרפובליקנים. למרות הסגנון, המהווה את ההבדל העיקרי בין המועמדים בכל מה שנוגע לסוגיה הזו, שני הצדדים רואים כחובה לשמור על הקניין הרוחני והיתרון האיכותי והטכנולוגי האמריקאי וכן, שניהם אינם מעוניינים בהוצאה לפועל של התכנית הסינית, להגיע לעצמאות טכנולוגית.

בשורה התחתונה, ארצות הברית היא עדיין הכלכלה המרכזית בעולם, וצפוי שבתקופה הקרובה היא תמשיך להיות זאת שתקבע את הטון בכלכלה ובשווקים העולמיים. יחד עם זאת, במהלך העשור האחרון אנחנו עדים לעלייתה של יבשת אסיה, שעשויה בשנים הבאות לעלות על חשבון שקיעתה של יבשת אחרת, אירופה. לפיכך, סביר להניח שבעתיד יהיו לנו שתי מעצמות מרכזיות שיחלקו ביניהן את העולם. אפשר לראות את זה גם בתמהיל תיקי ההשקעות ב- IBI ניהול תיקים – ארצות הברית היא המדינה הדומיננטית, ללא ספק, לעומת אירופה, שם קיים משקל חסר משמעותי, ואילו שאר התיק הולך וגדל באסיה, בדגש על סין, אבל גם בשכנות מסביבה.

הטכנולוגיה תציל את הכלכלה

למרות המשבר הבריאותי העולמי והפגיעה בכלכלה, אנחנו עדים לעליות שיא בשווקים בחו”ל. את הפער הזה אפשר להסביר באמצעות מודל האותיות, לפיו לכל משבר כלכלי יש אות שמייצגת את המבנה שלו ואת היציאה ממנו; האות U מייצגת משבר בעל התאוששות הדרגתית-מתונה; משבר שמאופיין בתיקון מאוד חזק יוצג על ידי האות V;  האות L מייצגת משבר בעל התאוששות איטית עד כדי חסרת משמעות; ואילו המשבר הנוכחי מיוצג על ידי האות K, בשל הפיצול בהתאוששות. הסברה היא שבמשבר הנוכחי יש שתי כלכלות, כאשר את החזקה שבהן מוביל סקטור הטכנולוגיה, שדוחף את מדדי המניות האמריקאיות מעלה ובכך מאפשר להשאיר את הראש מעל המים.

חשוב לזכור שהכלכלה אינה מיוצגת באופן שווה בוול סטריט, בייחוד אם בוחנים את מדד ה – S&P 500 שבו נמנות 500 החברות הגדולות ביותר בארה”ב. 5 חברות הטכנולוגיה המובילות בעולם, המהוות כ-20% ממנו אחראיות לרוב העלייה שבו, כששאר החברות נשארו מאחור ואף הניבו תשואה שלילית.  זאת אומרת, ההתאוששות המרשימה של השווקים מעט מטעה. אומנם אפשר לראות את השווקים חוזרים, אבל יש פה סגמנט מאוד בולט, שמושך את השווקים למעלה.

מי שתרמה לעלייה של סקטור הטכנולוגיה היא הטרנספורמציה הדיגיטלית המהירה שכללה מעבר לעבודה מהבית, לימודים מרחוק, שימוש בפלטפורמת “טלרפואה”, המאפשרת אבחון וטיפול רפואי מהבית. בנוסף, בחודשים האחרונים נחשפנו לעלייה ברכישות אונליין, בצריכה מוגברת באינטרנט, עלייה בביקוש למרכזי מידע מבוססי טכנולוגיית ענן לצד פיתוחים בתחום הרפואה ובתחומים של העברה ושמירה של מידע. למעשה, כל המגמות הטכנולוגיות שצפינו לקבל בהדרגתיות, קיבלו האצה מאוד משמעותית בעקבות המשבר. זו מגמה שהתחילה, ותימשך שנים קדימה. זה העתיד, ההתפתחות הטכנולוגית לא תפסק.

התקווה הגדולה של השווקים, היא שברגע שיגיע החיסון לקורונה, הפיצול בהתאוששות ייעלם, ואז נראה את שאר הסקטורים שנשארו מאחור עולים במדדים ומצטרפים לטכנולוגיה. תהיה איזושהי סוג של רוטציה בסקטורים.

לסיכום, אפילו שהשוק רואה כרגע ניצחון דמוקרטי ולמרות שהיסטורית, הכלכלה אוהבת ניצחון דמוקרטי בשילוב סנאט רפובליקני, מה שהשוק באמת אוהב, בסופו של דבר, זה לקבל וודאות ובעיקר יציבות. מי מהמועמדים שייבחר – טראמפ או ביידן – צריך להביא למערכת שקט, יציבות, אמינות וודאות. מבחינת שוק ההון וההשקעות, הוודאות היא ערך.

לצפייה בסרטון המלא של פאנל הבחירות הוירטואלי >> הקליקו

 

המידע המפורט בכתבה זו הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. האמור אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל אדם ואין בו כדי להבטיח תשואה או רווח כלשהו בתיק ההשקעות. אין לראות במאמר זה כחוות דעת בנוגע לכדאיות השקעה במניות או באג”ח בסקטורים המוזכרים בו והוא אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי. המאמר הינו הערכה בלבד של הנתונים הקיימים במועד פרסומו ואין בכך בכדי להבטיח כי התחזיות הכלולות בו תתממשנה באופן מלא או חלקי.

דברו איתנו

    תכנים שיעניינו אתכם

    הירשמו לקבלת עדכונים במייל