תקופת האפלה לפני פרסום דוחות

מהי תקופת האפלה (Blackout Period), מזה בעצם מידע פנים, מה קורה במקרה של עזיבת מקום העבודה ומה היא תוכנית עיוורת? כל מה שחשוב לדעת על תקופת האפלה לפני פרסום הדוחות הכספיים

מערכת IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 27 מאי 2021 ב-09:59

תקופת האפלה לפני פרסום דוחות

מהי תקופת האפלה? (Blackout Period)

מדובר על תקופת איסור מוחלט או חלקי על מסחר בניירות ערך של החברה הציבורית בה אתם מועסקים ושקיבלתם בה אופציות או מניות, עד לאחר מועד פרסום הדוחות הכספיים.

לרוב, חסימה מסוג האפלה חלה על עובדים בחברה ציבורית בשל מידע פנים החשוף אליהם כעובדי החברה אך אינו חשוף לציבור. לדוגמה, אם החברה החלה במגעים לרכישת נכס מסוים או אם החברה הצליחה בניסוי קליני ותוצאותיו טרם פורסמו – מדובר על מידע פנימי שעשוי להיות נגיש לעובדי החברה אך לא לכלל הציבור, ועל כן החסימה נועדה לסייע בקיום הוראת החוק.

מרבית החברות מטילות מרצון חסימת האפלה תקופתית על עובדים שעשויים להיות בעלי מידע פנים ארגוני. תקופות האפלה נערכות על בסיס רבעוני ונמשכות לרוב מספר שבועות, לפני פרסום דוחות כספיים או הודעה על רווחים ומספר שבועות אחרי פרסום ההודעות. רוב החברות מסיימות את תקופת החסימה כ- 48 שעות אחרי פרסום הדוחות (אז המידע של החברה הופך זמין לכולם).

מה זה בעצם מידע פנים?

מידע על חברה ציבורית שעלול להשפיע במידה כזו או אחרת על מחיר נייר הערך של החברה בבורסה. המידע טרם פורסם לציבור והוא ידוע רק לגורמים מסוימים בחברה. כך שלמי שמחזיק במידע פנים יש יתרון מסוים על פני הציבור ואם יעשה שימוש באותו מידע במסחר באותם ניירות ערך שימוש זה יחשב לעבירה פלילית (צווארון לבן).

חשוב לציין, שלא כל מידע פנימי בחברה מוגדר כמידע פנים כהוראתו בחוק, המידע חייב להיות בעל אפיון מיוחד, כך שבמידה שנודע לציבור היה בו בכדי לגרום לשינוי משמעותי במחיר המניה של החברה. בהכללה, נקבע בחוק שאם מידע פנים מצוי בחברה אסור למנהלים ולעובדים לסחור בניירות הערך של החברה, גם אם אינם מודעים באופן אישי למידע.

מה קורה במקרה של עזיבת מקום העבודה?

אם עזבתם את מקום העבודה, סביר להניח שכבר אין לכם נגישות למידע בחברה ולכן ברוב המקרים תקופת האפלה לא תהיה תקפה לגביכם. יחד עם זאת, יש מקרים שבהם לתקופה מסוימת, אפילו לאחר העזיבה, החברה ממשיכה את החסימה על המסחר בניירות ערך ולכן כל מקרה צריך להבחן לגופו וכמובן באישור ועל פי החלטת החברה.

האם מותר לבצע העברת הוראות מסחר לפני תחילת החסימה, מבלי שיבוטלו?

ברוב המקרים חברות ציבוריות דורשות שכל ההוראות הפתוחות יבוטלו ברגע שמתחילה תקופת ההאפלה. יחד עם זאת, ישנן חברות המאפשרות להשאיר הוראות פתוחות ללא אפשרות לשנות אותן. כלומר, לא יהיה ניתן לשנות הוראת לימיט מכירה או כמות בהוראה שנכנסה לפני תקופה ההאפלה. הכול כמובן בכפוף להסכמת החברה .

מה היא תוכנית עיוורת?

לאחרונה פורסמו דיווחים על בכירים בחברה ציבורית שמכרו מניות, למרות שהחברה הייתה בתקופת חסימה. כך לדוגמה, המדען הראשי של חברת מודרנה מכר את מניות החברה בהיקף גדול. המימושים התבצעו במסגרת תוכנית עיוורת כדי לנטרל השפעות של מידע פנים.

תוכנית עיוורת היא תכנית מכירה, בה לבעלי המניות המוכרים אין שליטה על מועד המכירה או מחיר המכירה, וכך הם יכולים להימנע מטענות בגין שימוש במידע פנים.

למעשה, בתוכנית זו בכירים בחברה קובעים תוכנית למכירת ניירות הערך החברה לתקופה קבועה מראש. תוכנית זו מוגדרת מראש ומונעת מהמבצעים אפשרות לשנות את הוראותיה (בהתאם למידע פנים שיגיע לידיו במהלך ביצוע התכנית). כך שלא יתאפשר למבצעים להתערב, לבטל, לתקן, לעצור או להשפיע על ביצוע העסקאות בניירות ערך, לאחר אימוץ התוכנית. ביצוע הוראות התוכנית תעשה על ידי הברוקר איתו נחתמה התכנית.

על מנת להגן על בכירים בחברות ציבוריות, מפני עבירת שימוש במידע פנים, הרשות לניירות ערך אימצה את חוק “נמל מבטחים” המבוסס על המודל האמריקאי 10B5 Rule. לפיהם, בכירים בחברה יכולים להקים תוכנית קבועה מראש למכירת מניות, בהתאם לחוקים החלים על בעלי עניין ובכירים בחברה. יש לציין מראש את מחיר, הסכום ותאריכי המכירה ולקבוע אותם על ידי נוסחה או מדדים. מכיוון שבתוכנית זו מוגדרים תאריכים וכמויות מראש ייתכן בהחלט מצב בו נמכרות מניות בזמן חסימה של החברה. IBI CAPITAL, חברת ניהול תגמול העובדים הגדולה בישראל, תומכת בניהול תכנית מכירה עיוורת.

לקבלת הצעה