SBC Expenses שירותי הוצאה חשבונאית לתגמול מבוסס מניות: חשיבות ודרכי פעולה
טיפול בהוצאה חשבונאית בגין תגמול מבוסס מניות דורש מיומנות והבנה של התחום, בעיקר בשל ההשפעות המורכבות שלו על הדוחות הכספיים לצד שורה של היבטים נלווים. שילוב בין גוף מקצועי מומחה לטכנולוגיה מתקדמת עשוי להבטיח דיווח חשבונאי מדויק ושקוף, הממזער סיכונים וממקסם תועלת לחברה ולעובדיה
אופציות לעובדים הן כלי מרכזי בארסנל של חברות להנעת עובדים וגיוס טאלנטים איכותיים, בעיקר בתעשיות הטכנולוגיה והסטארט-אפים. האופציות מעניקות לעובדים זכות לרכוש מניות של החברה במחיר שנקבע מראש, לעיתים קרובות במחיר הנמוך ממחיר השוק, דבר המאפשר להם להשתתף בעליית ערך החברה בעתיד.
עם זאת, לצד ההטבות שהאופציות מעניקות לעובדים, יש להן השלכות חשבונאיות משמעותיות שחברות חייבות להביא בחשבון. הוצאה חשבונאית בגין תגמול מבוסס מניות משפיעה ישירות על הרווח הנקי של החברה. רישום ההוצאה יכול להקטין את הרווח הנקי ולהשפיע על הביצועים הפיננסיים, כפי שהם מוצגים לדירקטוריון ולמשקיעים. השפעה זו מחייבת תכנון זהיר מצד הנהלת החברה, במיוחד בחברות ציבוריות שבהן תוצאות הדוחות הכספיים משפיעות על מחיר המניה.
לדוגמא, חברת מאנסטר (Monster Worldwide) הפועלת בתחום הגיוס ומשאבי האנוש, נחקרה על ידי ה-SEC (רשות ניירות ערך האמריקאית) בשנת 2006 עקב מניפולציות בחישוב הוצאות הקשורות להנפקת אופציות לעובדים.
החברה, כמו חברות רבות נוספות באותה תקופה, ביצעה מניפולציות בתאריך הענקה ומחירי המימוש של האופציות כדי להגדיל את הרווחיות לעובדיה (Backdating Scheme). כתוצאה מהחקירה וממצאיה החברה נאלצה לבצע תיקונים חשבונאיים נרחבים, לשלם קנס כבד ולספוג נזק תדמיתי וכלכלי. חוקרי ה-SEC קבעו כי, "מאנסטר הונתה את המשקיעים כשלא דיווחה על הוצאות במאות מיליוני דולרים. התיארוך הרטרואקטיבי של האופציות למניות יצר מצג שווא כאילו לחברה יש יותר כסף ממה שהיה לה באמת".
הענקת אופציות יוצרת אתגר חשבונאי לחברות, שכן היא מחייבת הערכה של שווי האופציות על פי מודלים מקובלים והבנה בתקנים החשבונאיים החלים על תהליך ההכרה בהוצאה.
תקנים חשבונאיים והיבטי דיווח
בין התקנים החשבונאיים המרכזיים המתייחסים להוצאה חשבונאית בגין תגמול מבוסס מניות, ניתן לציין את התקן הבינלאומי IFRS 2 (ראשי תיבות: International Financial Reporting Standard 2) ותקנים דומים כמו FASB ASC 718 (ראשי תיבות: Financial Accounting Standards Board Accenting Standard 718) החל על חברות הפועלות לפי עקרונות החשבונאות המקובלים בארה"ב (תקני GAAP).
ההוצאה נרשמת בהתאם לשווי ההוגן של האופציות במועד ההענקה, תוך שימוש במודלים מתמטיים כמו מודל בלאק-שולס (Black-Scholes) להערכת השווי. התקנים דורשים לחשב את השווי ההוגן תוך התחשבות בפרמטרים כמו מחיר המניה במועד ההענקה, מחיר המימוש של האופציות, תנודתיות המניה, ריבית חסרת הסיכון וחיי הענקה.
על פי התקנים, ההוצאה מוכרת במועד הענקה ונרשמת במאזן ובדוח רווח והפסד של החברה לאורך תקופת ההבשלה בקצב הנקבע על פי שיטת הפריסה, תוך התייחסות לקיום תנאים כמו שירות או ביצועים ובמקרים מסוימים אף לפי תנאי השוק.
אם ישנם שינויים מהותיים בתנאי הענקה לאחר הקצאתה, כגון תמחור מחדש (Repricing), הארכת מועד הפקיעה וכדומה, נדרשת הערכה והכרה נוספת בהוצאה (ערך תוספתי). התקן דורש גילוי מפורט על כל היבטי האופציות, על החברה לגלות גם את ההוצאות שנרשמו בגין האופציות בכל תקופת דיווח. ישנן דרישות נוספות במקרים של תכניות מסובכות או תכניות תמריצים מבוססות ביצועים.
תהליך ההערכה והחשבונאות
- הערכת שווי האופציות: תהליך הערכת שווי האופציות הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר בתהליך החשבונאי. השיטה הנפוצה ביותר להערכת שווי היא על פי מודל בלאק-שולס, המספק נוסחה לחישוב השווי על סמך מספר פרמטרים.
- רישום ההוצאה החשבונאית: לאחר שהערך ההוגן נקבע, החברה נדרשת לרשום את ההוצאה החשבונאית במאזן ובדוח רווח והפסד שלה. ההוצאה מחולקת על פני תקופת ההבשלה בקצב הנקבע על פי שיטת הפריסה, כאשר כל חלק נרשם כהוצאה בתקופה המתאימה. זהו תהליך מורכב שדורש דיוק וניהול תקין של נתונים.
- גילויים נדרשים: חברות מחויבות לדווח על פרטי האופציות שהוענקו לעובדים בדוחות הכספיים. הדיווח כולל פרטים כמו מספר האופציות, תקופת ההבשלה, המחיר בו הוענקו האופציות, ותנאים נוספים הקשורים למימושן. גילוי זה חשוב לשם שקיפות מול המשקיעים ומסירת מידע על ההשלכות האפשריות על ההון העצמי של החברה.
אתגרים ופתרונות
- כלים טכנולוגיים להערכת שווי:
הערכת שווי האופציות היא אמנם משימה מורכבת, אבל טכנולוגיה מתקדמת מציעה פתרונות חישוביים אוטומטיים ומדויקים המבוססים על מודלים מתמטיים.
- מהירות ודיוק: הכלים הטכנולוגיים מפחיתים את הסיכון לטעויות אנוש ומשפרים את דיוק החישובים.
- גמישות: כלים אלו מספקים תמיכה בחישובים שונים במודל, כך שהחברות יכולות לבחור במתודה המתאימה ביותר לצורכיהן.
- מהימנות: מערכות מתקדמות מאפשרות עדכון מתמיד של נתוני השוק והמדדים הרלוונטיים, דבר המשפר את איכות הנתונים.
- ניהול תהליכי דיווח ורגולציה:
תהליך הדיווח החשבונאי כולל מספר שלבים מורכבים כגון רישום ההוצאות, הפקת דוחות כספיים וגילויים רגולטוריים. הטמעת מסד הנתונים במערכת מתקדמת מסייע להתמודד עם אתגר זה.
- אינטגרציה: ניהול תכנית ההטבה וההוצאה חשבונאית בגינה, במערכת אחת מאפשר זרימת מידע רציפה ללא צורך בהעברת נתונים בין מערכות שונות, דבר שהופך את העבודה למהירה יותר, מונע כפילויות בנתונים ומבטיח שכל המידע מתעדכן בזמן אמת, מה שמפחית את הסיכוי לשגיאות.
- דיווח אוטומטי: אוטומציה של תהליך הדיווח מפחיתה את העומס על צוותי החשבונאות בחברה ומשפר את הדיוק והמהירות של הדיווח.
- התאמה לתקנים שונים: מערכת מתקדמת מסוגלת להתמודד עם דרישות דיווח שונות בהתאם לתקנים החשבונאיים (IFRS/US GAAP) בהם החברה פועלת.
- הכוונה מקצועית:
מעבר לשימוש בטכנולוגיות מתקדמות, ישנה חשיבות רבה לעבודה עם גוף מקצועי בעל ניסיון בתחום.
- התאמה אישית של פתרונות: גוף מקצועי יכול לסייע לחברה על ידי התאמה של תהליכי העבודה כך שיתאימו למבנה החברה ולדרישות הרגולטוריות.
- שיתוף פעולה עם צוותי ביקורת: גוף מקצועי יודע לסייע ולגשר על פערי התקשורת בין החברה לצוות הביקורת החיצוני, תוך הבטחת שקיפות מלאה ומענה מהיר על שאלות או בקשות.
- זיהוי ותיקון בעיות פוטנציאליות: ליווי מקצועי מאפשר זיהוי ותיקון בעיות פוטנציאליות לפני שהן הופכות לנושא מרכזי בביקורת.
- ליווי במצבים מורכבים: מתן פתרונות למקרים מיוחדים או מאתגרים. כגון שינויים בשווי האופציות, שינויי מדיניות החברה או תנאי הבשלה מורכבים.
השורה התחתונה
טיפול בהוצאה חשבונאית בגין תגמול מבוסס מניות, דורש מיומנות והבנה מעמיקה של התחום, בשל ההשפעות המורכבות שלו על הדוחות הכספיים וההיבטים הנלווים. גוף המתמחה בתחום זה, בשילוב עם טכנולוגיה מתקדמת, יכול לעזור לחברות להבטיח דיווח חשבונאי מדויק ושקוף, הממזער את הסיכונים ומספק תועלת מקסימלית הן לחברה והן לעובדיה.
האמור מובא למטרות אינפורמטיביות וכלליות בלבד ואין לראות בו מידע שלם ו/או ממצה של כל ההיבטים הכרוכים בתגמול מבוסס מניות ו/או הטיפול החשבונאי בתגמול מבוסס מניות ו/או בשירותי הוצאה חשבונאית בגין תגמול מבוסס מניות. השירות כפוף להתקשרות בהסכם שירותים עם אי.בי.אי קפיטל בע"מ. האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי, פיננסי, מיסויי, כלכלי או תחליף לייעוץ מקצועי ופרסונאלי כלשהו. קבוצת אי.בי.אי ו/או מי מחברות הקבוצה לא תהיה אחראית לכל אבדן או נזק אשר יגרמו לצד ג' כלשהו בשל הסתמכות על המידע הנ"ל.