כל מה שצריך לדעת על עסקאות מיזוג ורכישה – M&A

לקראת עסקת מיזוג ורכישה ורוצים להבין מה ההבדל בין סוגי הנאמנים, איך הכספים עוברים בפועל, מי יכול להיות נציג בעלי המניות ועוד? IBI Capital ריכזו עבורכם מספר נקודות שכדאי לדעת לפני שיוצאים לדרך.

רונן שיטרית
מנכ''ל - אי.בי.אי תגמול הוני ונאמנויות 2004 בע''מ
זמן קריאה
תאריך פרסום 18 אוגוסט 2022 ב-10:56

עסקאות מיזוג ורכישה M&A (Merger and Acquisition), הן בהחלט דבר מרגש בדרך כלל ואירוע מכונן עבור כל חברה. עסקה כזו מצביעה במרבית המקרים על הגעתה של החברה לאבן דרך משמעותית במחזור החיים שלה, אך עם זאת, עלינו להכיר מספר מושגים שיעזרו לנו להתכונן למאורע המשמח ולהבין כיצד היא מתופעלת בפועל.

במאמר זה נדון בכמה נושאים חשובים שכדאי להכיר עד קבלת הכסף מהרוכש לחשבון הבנק של המוכרים. חשוב לציין שתאריך הסגירה (Closing Date) גם משחק תפקיד חשוב פה. בשביל שלא נעשה טעויות ונבין את הזכויות והחובות שלנו, חשוב לקרוא את המידע עד הסוף ולהבין איך הכסף עובר בין הצדדים, ולא פחות חשוב, מיהם הצדדים המשתתפים בעסקה ומי אחראי על התפעול שלה בפועל.

נאמן משלם (Paying Agent)

בדרך כלל בעסקת רכישה בין חברות, הצדדים ימנו גוף מנהל שהם סומכים ומסכימים עליו. גוף זה נקרא נאמן משלם (Paying Agent), ותפקידו בעסקה הינו להיות אמון על קבלת הכספים מהרוכשים והעברת התשלום  בסופו של יום, ועם השלמת כל אבני הדרך, למוכרים.

לנאמן המשלם תפקיד חשוב מאוד – הוא מחזיק במלוא או ברוב סכום הרכישה ואמון על החלוקה שלו בהתאם להסכם הרכישה ולטבלת החלוקה שנקבעה בהסכם, וכן אחראי על ניכוי ודיווח המס למס הכנסה בישראל עבור הסכום המשולם לכל אחד מהמוכרים.

בכל עסקת רכישה, ישנה חובה של ניכוי ודיווח המס עבור התמורה המשולמת למוכרים. משכך, מינוי נאמן משלם בעסקה והעברת הסכום לנאמן המשלם, מעבירה את כל האחריות והתפעול אודות הניכוי ודיווח המס לנאמן המשלם. הנאמן המשלם דואג לקבל את מסמכי הזיהוי הרלוונטיים מכל מוכר לצורך הטיפול בכספים ועל מנת לעמוד בהוראות ובתקנות איסור הלבנת הון, וכן לוודא מול כל מוכר האם נדרש ניכוי מס בעניינו או לחלופין האם למוכר יש פטור מניכוי מס בתוקף או אישור על מס מופחת ממס הכנסה.

לאחר שהנאמן המשלם מקבל מכל מוכר את כל המסמכים הרלוונטיים לצורך הטיפול בכספים עבורו, וכן וידוא לגבי שיעור המס שיש לנכות בעניינו, הנאמן המשלם דואג להעביר את תשלום התמורה נטו, לאחר ניכוי המס ככל שישנו, לחשבון הפרטי של בעל המניות המוכר.

יש לציין כי במרבית העסקאות נקבע בהסכם אל מול הנאמן המשלם, כי לבעל המניות המוכר ניתנת תקופת זמן נוספת (בד"כ 180 יום ממועד סגירת העסקה) לצורך הצגת אישור ממס הכנסה על פטור מניכוי מס במקור, כאשר במהלך תקופה זו הנאמן המשלם מחזיק בתמורה הרלוונטית של בעל המניות ולא מנכה ממנה מס.

נאמן אסקרואו (Escrow Agent)

בדרך כלל בעסקאות רכישה, בטח בעסקאות "אקזיט", יוסכם בין הצדדים (הרוכש והמוכר) כי אחוז מסוים מהתמורה יוחזק בנאמנות, אצל נאמן אסקרואו (Escrow Agent). אין הכרח כי הנאמן המשלם שממונה על ידי הצדדים הוא זה שיהיה גם נאמן האסקרואו.

הסכום שנקבע בהסכם יוחזק אצל נאמן האסקרואו לתקופה שנקבעת מראש בין הצדדים בהסכם, ומטרתה להוות בטוחה לקיום תנאי הרכישה ולשפוי במידה ועולה טענה, תביעה או אי עמידה של החברה או בעלי המניות שלה למצגים והתחייבויות שהוצגו ונקבעו בהסכם הרכישה.

לדוגמה, בהסכם הרכישה נקבע כי נאמן האסקרואו יחזיק בנאמנות 15% מסך התמורה בעסקה למשך שנה וזאת לשם הבטחת מצגים והתחייבויות של החברה המקצה ובעלי המניות מכוח ההסכם. במידה ואחד התנאים שנקבעו לא התקיים או לחלופין מצג שהוצג בעת העסקה התברר כמוטעה, הרוכש יהיה עשוי להיות זכאי לשיפוי מתאים כאשר את הסכום הוא יקבל מתוך הסכום שהופקד אצל נאמן האסקרואו.

ככל וחלפה תקופת האסקרואו הרלוונטית, וכן לא בוצעה לה הארכה על ידי הצדדים, הכספים מנאמן האסקרואו עוברים לנאמן המשלם, ככל שישנו, לצורך תשלום וחלוקה למוכרים; הכספים כוללים את כל הסכום שהופקד אצל נאמן האסקרואו בתוספת ריבית שנצברה או לחלופין את הסכום שנותר בידי נאמן האסקרואו לאחר שיפויים ותשלומים שנקבעו מראש ושבוצעו לצדדים שלישיים מסכום זה. בהתאם, הנאמן המשלם אחראי על חלוקת הכספים למוכרים בהתאם לחלקם היחסי מהסכום המשתחרר ושהגיע אליו לצורך תשלום בפועל, לאחר ניכויי מסים רלוונטיים.

נציג בעלי המניות (Shareholders Representative)

ישנן עסקאות בהן הצדדים מחליטים למנות נציג בעלי מניות אשר תפקידו לפעול בשם כלל בעלי המניות, ככל ונדרש, ובהתאם לאמור בהסכם הרכישה. במקרה כזה, נהוג כי סכום נוסף מהתמורה של כל מוכר, בהתאם לחלקו היחסי ואחזקותיו בחברה, יועבר לקרן של נציג בעלי המניות הממונה – המוחזק בנאמנות גם כן, לצורך מילוי תפקידו כנציג בעלי המניות. עם סיום התפקיד של נציג בעלי המניות בהתאם למוגדר בהסכם הרכישה, סכום זה מועבר לנאמן המשלם לטיפול ותשלום למוכרים. הסכום שמועבר לחלוקה הינו הסכום המלא שהופקד בנאמנות עבור נציג בעלי המניות במקור, או סכום מופחת במידה והיו תשלומים שהיה נדרש נציג בעלי המניות לבצע מכוח תפקידו מהסכום שהופקד עבורו.

מה לגבי מוכרים שהינם בעלי אופציות ו/או מניות תחת סעיף 102 לפקודת מס הכנסה ?

בעסקאות רכישה נמנים עם המוכרים, בדרך כלל, גם עובדי החברה שקיבלו הקצאות תחת תכנית האופציות של החברה במסגרת סעיף 102 לפקודת מס הכנסה, ואשר מחזיקים במועד העסקה אופציות ו/או מניות של החברה בידי הנאמן 102 שמנהל את ההקצאות שהוקצו תחת תכנית האופציות של החברה.

לגבי ניצעים אלה המשתתפים במכירה, הנאמן המשלם מעביר את התמורה המתקבלת לידיו עבורם, לידי הנאמן 102 של החברה, והוא זה שמטפל בתמורה עבורם – מנכה את המס הנדרש בהתאם לסעיף 102 לפקודת מס הכנסה ומעביר את הסכום נטו לחשבון הפרטי של כל מוכר.

חשוב להבין שלגבי מוכרים תחת סעיף 102 יש עוד ענייניי מיסוי ספציפיים שחלים עליהם והכל בהתאם לסטאטוס ההענקה שקיבלו וכן להחלטת המיסוי שמתקבלת ממס הכנסה לגבי עסקת הרכישה בנושא.

מעוניינים במידע נוסף? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.

האמור במאמר זה מובא למטרות אינפורמטיביות וכלליות בלבד ואין לראות בו מידע שלם ו/או ממצה של כל ההיבטים הכרוכים בנאמנויות במסגרת עסקאות מיזוגים ורכישות. האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי, פיננסי, מיסויי, כלכלי או תחליף לייעוץ מקצועי ופרסונאלי כלשהו. קבוצת אי.בי.אי ו/או מי מחברות הקבוצה לא תהיה אחראית לכל אבדן או נזק אשר יגרמו לצד ג' כלשהו בשל הסתמכות על המידע הנ"ל.

לקבלת הצעה