אוגוסט חם בשווקים: מדד S&P500 בעליה החדה זה 24 שנים

שוקי המניות בארה"ב חוגגים חודש חיובי בהחלט, כשאת המגמה מובילים מדד הנאסד"ק ומדד ה- S&P500, שרשם עלייה של מעל 20% מתחילת השנה – הביצועים הטובים ביותר של המדד מאז 1997. לצד זה, מככב גם הביטקוין כשמתחילתה זינק מחירו ב-62%

מערכת IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 1 ספטמבר 2021 ב-08:13

שוקי המניות בארה"ב חוגגים חודש חיובי בהחלט, כשאת המגמה מובילים מדד הנאסד"ק ומדד ה- S&P500, שרשם עלייה של מעל 20% מתחילת השנה – הביצועים הטובים ביותר של המדד מאז 1997. לצד זה, מככב גם הביטקוין כשמתחילתה זינק מחירו ב-62%

על אף ירידה קלה ביום האחרון של החודש, שוקי המניות בארה"ב רשמו חודש חיובי בהחלט. את הדבוקה הוביל מדד נאסד"ק שרשם באוגוסט עליה מרשימה של 4.7%. מתחילת השנה השלים המדד עליה של 18.4%. ההסבר המרכזי שניתן לעלייה במניות הטכנולוגיה הם הדוחות הכספיים הטובים שרשמו החברות והתחזיות הוורודות לעתיד. מרבית המניות הכבדות במדד נאסד"ק ובראשן מניות ה"פאאנג" (פייסבוק, אפל, אמזון, נטפליקס וגוגל), נמצאות במגמת עליה מתמשכת כמעט כמו הקורונה. לדבוקה הזו הצטרפו בשנתיים האחרונות כוכבות חדשות שמשקלן במדדים הולך ותופח כמו טסלה, אנבידיה ופייפאל. ואולם לתחזיות הורודות יש גם צד פחות יפה: לעיתים הן לא מתגשמות. וכשזה קורה מניות טכנולוגיה לוהטות יכולות להיחתך במהירות. על כך – במשך.

מדד S&P500 השלים גם הוא החודש קפיצה של 3.1%, והעליה בו מתחילת השנה כבר מסתכמת ב-20.4%. המדד  המוביל בארה"ב עלה זה החודש השביעי ברציפות. הביצועים של S&P500 בשמונת החודשים הראשונים של 2021 הם הטובים ביותר מאז 1997.

גם בורסות אירופה ראו מסכים ירוקים באוגוסט. מדד יורוסטוקס 50 טיפס החודש ב-2.6%, והשלים עליה של 17.5% ב-8 חודשים. מדד פוטסי הבריטי הסתפק בעלייה של 1.8%.

על פי המסתמן כרגע, המשקיעים בבורסות אירופה וארה"ב אינם מוטרדים במיוחד מוריאנט דלתא של הקורונה שגרם לעלייה בתחלואה. הם מעריכים כנראה שתקופת הסגרים מאחורינו, ושהקורונה נמצאת תחת שליטה בזכות מבצעי החיסונים. הבארים בערים הומים, במסעדות קשה להזמין מקום, איצטדיוני הספורט ואולמות התרבות מתמלאים, והתחושה  ברחוב היא שהקורונה אמנם איתנו, אבל כבר לא תשתק לנו את החיים. כך על כל פנים אפשר להבין מהעובדה שהשווקים ממשיכים לעלות . הסיכונים המרכזיים בשוק המניות הם שינוי בצפיות הצמיחה לצד התגברות החששות מאינפלציה.

גם סימני האינפלציה שנרשמו בחודשים האחרונים באירופה ובארה"ב לא מרתיעים את המשקיעים. הם מאמינים בינתיים להערכות ה"פד" שמדובר בעליית מחירים חד פעמית ולא בתהליך מתמשך, ומשום כך הריביות יוותרו נמוכות עוד תקופה ארוכה. הסיכונים המרכזיים בשוק האג"ח הם החשש מהפתעות במדיניות ה"פד" או בנק מרכזי משמעותי אחר לצד התגברות הצפיות לאינפלציה.

הנכס הבולט שמחירו ירד החודש הוא הנפט שאיבד באוגוסט 4% מערכו. על אף הירידה החודשית, מחיר חבית נפט גבוה ב-40% משהיה בתחילת 2021.

זום אאוט

הזכרנו קורונה, אז אין מנוס מלדבר על מי שהיוותה סמל לתקופה – מניית חברת זום המפעילה שיחות ועידה בוידאו. זום הייתה הכוכבת של סגרי הקורונה. כל בתי הספר בעולם עברו ללימוד מרחוק בזום, והשימוש בפלטפורמה הוכפל עשרות מונים.

וכך גם הביצועים העסקיים של החברה. ב-2019 הכנסותיה של זום הסתכמו ב-622 מיליון דולר. ב-2020 – שנת הקורונה – זינקו ההכנסות ביותר מפי 4 ל-2.6 מיליארד דולר. הרווח של החברה זינק כמעט פי שלושים ל-672 מיליון דולר.

את השיפור העצום בתוצאות ניתן היה לראות במניית זום שמחירה זינק בין ינואר לאוקטובר 2020 מ-70 דולר ל-460 דולר. בשיאה נסחרה זום בשווי שהיה גבוה מחברת המחשבים IBM.

שאלת המפתח העומדת בפני המשקיעות והמשקיעים היא האם  הקפיצה האדירה בתוצאות נבעה מאירוע שבאופיו הוא חד פעמי. הקורונה – גם אם ייקח זמן – תמוגר לבסוף. וכעת, כאשר הילדים חוזרים מהחופשה לכיתות והעובדים והעובדות למשרדים האם השימוש בזום יפחת פלאים?

ביום שלישי השבוע זום פרסמה תוצאות טובות עם הכנסות שעברו ברבעון השני לראשונה את המיליארד דולר. גם הרווח שלה היה גבוה מכפי שחזו לה האנליסטים.

אבל החלק העיקרי בדו"ח היה התחזית האפרורית לעתיד. זום מסרה כי הכנסותיה ברבעון השלישי של 2021 יהיו דומות לאלו שברבעון השני. המשמעות עשויה להיות שעידן הצמיחה המהירה עבר. לפחות בינתיים. גורם נוסף שעלול לפגוע בצמיחה העתידית של זום הן פלטפורמות מתחרות של חברות כמו מיקרוסופט שפיתחו תוכנה ידידותית לשיחות ועידה. אל מול שני גורמי הסיכון יש גם סיכוי – רבות ורבים מבינינו מתכננים זום ולא שיחה, מחברה אנונימית זום הפכה להיות השם של שיחות וידאו וכאלו יהיו כנראה רבות בלי קשר לקורונה. כמו תמיד בשוק ההון יש סיכוי לצד סיכון.

נכון לשבוע זה התחזיות החלשות שסיפקה החברה להמשך גרמו לנפילה חדה של 17% במניית זום. בסך הכל ירדה מניית זום ב-10 החודשים האחרונים ב-37%.

 

ויכוחי ביטקוין

המטבע הדיגיטלי ביטקוין הוא עוד תחום שהגביר השנה את נוכחותו בתודעתנו. מתחילת 2021 זינק מחירו של ביטקוין ב-62%. זה נשמע ורוד אבל אם מסתכלים מקרוב הייתה בדרך רכבת הרים מרשימה – הביטקוין הגיע לרום של 64 אלף דולר במאי ירד לפחות מ-30 אלף דולר ביולי, ומאז הוא שב ונסק לסביבה של 50 אלף דולר.

ביטקוין ומטבעות קריפטוגראפים חדשים אחרים שצצים  בתדירות של אחד ליום בערך, מעוררים לא מעט תרעומת ומחלוקת בקרב משקיעים מנוסים וותיקים. אפילו הנשיא לשעבר, דונלד טראמפ התייחס אליו לאחרונה.

בראיון לערוץ פוקס ביזנס נשאל טראמפ אם הוא משקיע במטבעות קריפטו, והשיב בשלילה. "אני חושב שפוטנציאלית הקריפטו הוא אסון שמחכה להתרחש", אמר.

מנהל קרנות הגידור המוערך, ג'ון פולסון אמר השבוע בראיון לבלומברג: "מטבעות קריפטו, למרות הרמות שבהן הם נסחרים כיום, יתבררו בסופו של דבר כחסרי ערך. ברגע שההתלהבות תתפוגג, או שהנזילות תתפוגג, הם יצנחו לאפס. לא הייתי ממליץ לאיש להשקיע בהם. למטבעות הקריפטו אין שום ערך כלכלי פנימי. הדבר היחיד שיש להם זו העובדה שיש מהם כמות מוגבלת".

גם המשקיע המוערך, וורן באפט, מנכ"ל ברקשייר התאוויי, הביע בעבר סלידה ממטבעות הקריפטו. לפני כשלוש שנים הוא השווה בין קדחת הביטקוין לשיגעון הצבעונים בהולנד במאה ה-17. "המטבע הזה אמנם עולה במחיר וזה מביא עוד קונים. אבל זה לא אומר דבר על ערכו. אנשים פשוט אוהבים להמר".

גם לסגנו של באפט בברקשייר, צ'רלי מאנגר, אין דעה טובה על ביטקוין. "אינני מקבל בברכה מטבע שהוא כה שימושי עבור מבצעי חטיפות וסחיטה", אמר מאנגר.

באחרונה התבטא בנושא גם בכיר בבנק הפדרלי של ארה"ב, ניל קשקארי. הוא אמר: "מטבעות הקריפטו הם 95% הונאה, הייפ, רעש ובלבול. יש אלפי מטבעות זבל שנוצרו. כמה מהם הן הונאות פונזי לגמרי. הם מפתים אנשים להשקיע כסף, ואז יוצרי המטבעות גונבים מהם. לא ראיתי שום שימוש אמיתי בהם למעט מימון פעילויות לא חוקיות כמו זנות וסמים".

בקיצור: באפט, מאנגר, טראמפ, פולסון וקשקארי בצד אחד. ובצד השני נמצא חובב מטבעות הקריפטו, אילון מאסק, מטסלה.

מי מהם יצא צדיק? עוד חזון למועד. הישארו עימנו.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*