סיכום יוני: מניות הטכנולוגיה משכו את S&P500 לשיאים חדשים
הליכה לבחירות בזק בבריטניה וצרפת עצרה את מגמת העליות בשוקי המניות של אירופה. מערכת הבחירות בארה"ב עולה מדרגה: ביידן ספג חבטה לתדמיתו בעימות טלוויזיוני, ושורה של כלכלנים בכירים בארה"ב מזהירים שמדיניות טראמפ תלבה שוב את האינפלציה. המתיחות בגבול לבנון דחפה מעלה את מחיר הנפט, והטילה צל על הבורסה בתל אביב
חודש יוני בשווקים התאפיין במגמה לא אחידה. בעוד שהבורסות בארה"ב המשיכו במסע העליות המרשים שלהן, הבורסות באירופה נעו דווקא דרומה. הסיבה העיקרית לכך הן הטלטלות הפוליטיות שגרמו להקדמת בחירות הן בבריטניה והן בצרפת.
גם בארה"ב זו שנת בחירות סוערת, אבל עד כה נראה שמערכת הבחירות עדיין לא השפיעה על שוקי המניות והאג"ח במדינה. התנופה בשוק מיוחסת בעיקר לעוצמה של חברות הטכנולוגיה הגדולות, שהן גם הנהנות העיקריות, עד כה, מאופנת הבינה המלאכותית (AI).
בשבוע האחרון של יוני המדדים בארה"ב אמנם נסוגו מעט, אבל החודש כולו הסתיים בעליות נאות. מדד נאסד"ק השלים ביוני קפיצה של 6% והוא גבוה כעת ב-18.1% מרמתו בתחילת השנה.
מדד S&P500 טיפס ביוני ב-3.5% נוספים, קבע בדרך כמה שיאים נוספים, והוא גבוה כעת ב-14.5% מרמתו בתחילת 2024. מדד דאו ג'ונס שבו נוכחות מועטה של מניות טכנולוגיה הסתפק ביוני בעליה של 1.1% והוא גבוה ב-3.5% מרמתו בתחילת ינואר.
העליות של מדדי המניות בארה"ב ניזונות בחצי השנה האחרונה מכמה מקורות. המקור הראשון והחשוב הוא התפקוד של הכלכלה האמריקאית. מסתבר שזו מצליחה לייצר קצבי צמיחה נאים למרות הריבית הגבוהה שעומדת מאז יולי 23' על רמה של 5.5%.
ברבעון הראשון של 24' אמנם נרשמה צמיחה מתונה יחסית בתוצר האמריקאי, רק 1.4% במונחים שנתיים. זאת לעומת קצב צמיחה של 3.4% ברבעון האחרון של 23'. אבל ככלל נראה שרוב נתוני המקרו בארה"ב מלמדים על התייצבות בריאה, לאחר שנה וחצי של לחצי מחירים ואינפלציה שהגיעה לשיא של 4 עשורים.
שיעור האבטלה בארה"ב נותר ברמה של 4% או פחות מכך לאורך כל 6 החודשים הראשונים. הביקוש הגדול לעובדים גרם לעלייה של כ-5% בשכר העובדים בשנה האחרונה, דבר שסייע להם להתגבר על העלייה במחירי המוצרים והשירותים.
לצד זאת, נראה שנשק הריבית מצליח לעשות עבודה טובה בכל הקשור להפחתת הלחצים האינפלציוניים. שיעור האינפלציה נמצא כבר 12 חודשים ברצף ברמה שבין 3% ל-3.7%. במאי נרשם בארה"ב קצב אינפלציה של 3.3%. ציפיות האינפלציה של הצרכנים בארה"ב לשנה הקרובה ירדו לרמה של 3%. המשמעות היא שבפועל עליות השכר משיגות את האינפלציה כך שמצבם של רוב העובדים השתפר.
כמובן, החלוקה הפנימית בין העובדים איננה שוויונית. עובדי מגזר הייטק נהנים מתנאי שכר טובים בהרבה מאשר עובדים בשכר מינימום. אבל ככלל, נראה שהאינפלציה שהיתה הבעיה העיקרית של הכלכלה העולמית בשנתיים האחרונות חוזרת להיות תחת שליטה. באירופה היא כבר ירדה במדינות רבות מתחת לרמה של 3%.
זינוק של 31% במדד השבבים של פילדלפיה
המקור השני לתנופת העליות בארה"ב הן התוצאות הכספיות הטובות של החברות הבורסאיות, ובפרט חברות הטכנולוגיה. מגזר השבבים הוא אחד הנהנים העיקריים מביקוש גבוה למעבדי מחשבים בעקבות המשך התפתחות טכנולוגיית ה-AI. מדד השבבים של פילדלפיה הכולל כמה יצרניות שבבים מובילות שנסחרות בארה"ב השלים במחצית הראשונה זינוק של 31%.
ענף השבבים נחשב מסורתית לענף מחזורי. אחרי תקופות של מחסור שגורמות לעליית מחירי השבבים – כפי שקרה במהלך הקורונה כאשר מפעלים רבים חדלו מלייצר – מניות השבבים נוטות לעלות בחוזקה. לאחר מכן, כאשר קצב הייצור מתגבר בזכות השקעה בהקמת מפעלים וקווי ייצור, המחירים יורדים, רווחי החברות מתכווצים, וגם מחירי המניות נוטים להתכווץ. אלא שהפעם נראה שגל העליות חזק יותר, ורבים בשוק סבורים שהוא גם יארך זמן רב יותר.
המקור השלישי לעליות הן הציפיות להפחתת ריבית בארה"ב. העובדה שהאינפלציה חזרה להיות תחת שליטה מפיחה בקרב פעילי השוק אופטימיות שתהליך הפחתת הריבית מתקרב. נכון לעכשיו השוק מצפה להפחתת ריבית אחת של רבע אחוז השנה, כנראה בספטמבר, ועוד כמה הפחתות של רבע אחוז במהלך 2025.
במחצית השניה של 2024 הבחירות לנשיאות ולבתי הנבחרים בארה"ב שיתקיימו בנובמבר יתפסו את מירב הכותרות. בסוף השבוע האחרון קיבלנו טעימה ראשונה בעקבות העימות הטלויזיוני המתוקשר בין הנשיא ג'ו ביידן לנשיא לשעבר דונלד טראמפ.
הדעה הכללית בעיתונות האמריקאית היתה שביידן הפסיד את העימות הראשון בנוק אאוט מוחלט. הוא נראה מבולבל, איטי, וסימני הגיל ניכרו עליו. תומאס פרידמן, הפרשן הבכיר של העיתון ניו יורק טיימס שנחשב לאוהד של ביידן פרסם מאמר ובו קרא לו לפרוש מהמרוץ ולפנות מקום למועמד אחר מהמפלגה הדמוקרטית. הלחצים הללו עשויים להתגבר בשבועות הקרובים אבל בינתיים ביידן מסרב לוותר.
טראמפ מבטיח מכסים, הכלכלנים חוששים מאינפלציה
ביום ג' האחרון התפרסם בארה"ב מכתב גלוי שעליו חתומים כמה כלכלנים חתני פרס נובל. המכתב מזהיר כי ייגרם נזק לכלכלת ארה"ב וכלכלת העולם, אם טראמפ ינצח בבחירות הקרובות. בין החתומים על המכתב נמנים כלכלנים ידועים בהם ג'וזף שטיגליץ, שזכה בפרס נובל לכלכלה ב-2001, ואנגוס דיטון, חתן פרס נובל לכלכלה ב-2015.
במכתב נאמר כי התוכנית הכלכלית של טראמפ תצית מחדש את האינפלציה, בין השאר משום שהוא הבטיח להטיל מכסים גבוהים יותר על יבוא מסין. צעד כזה יגרור התייקרות מחירים של לא מעט מוצרים. טראמפ הבטיח להטיל מכסים על יבוא, ומכס של לפחות 60% על מוצרים שמיובאים לארה"ב מסין.
"אף שלכל אחד מאיתנו יש השקפות שונות בנוגע למגוון היבטי מדיניות כלכלית, כולנו מסכימים שמבחינה כלכלית בייידן עדיף", כתבו הכלכלנים. "אנחנו מעריכים כי כהונה שנייה של טראמפ תהיה בעלת השפעה שלילית על מעמדה העולמי של כלכלת ארה"ב, ותפגע ביציבות כלכלת ארה"ב עצמה".
אירופה: בחירות בזק משני עברי התעלה
בשונה מארה"ב, שוקי המניות המרכזיים של אירופה רשמו ביוני ירידות. את הנפילה המשמעותית יותר רשם מדד קאק של בורסת פאריס שאיבד ביוני 6.4% מערכו. המדד שקבע במאי האחרון שיא חדש מצוי כעת מעט מתחת לרמתו בתחילת השנה.
מדד פוטסי MIB 40 של בורסת מילאנו איבד ביוני 3.9% מערכו, אך הוא עדיין גבוה ב-9.2% מרמתו בתחילת ינואר. מדד דאקס של בורסת פרנקפורט איבד 1.4% מערכו ביוני. מדד פוטסי 100 של בורסת לונדון ירד ב-1.3%.
הנפילות בפאריס החלו לאחר שהנשיא עמנואל מקרון הכריז על בחירות בזק לפרלמנט הצרפתי בעקבות עליית כוחן של מפלגות הימין בבחירות לפרלמנט האירופי. הבחירות יתקיימו השבוע, ממש עם יציאתם של צרפתים רבים לחופשה. המשקיעים בצרפת חוששים שעליית הימין גם בפרלמנט המקומי עלולה להוביל למהלכים מהסוג שגרר את בריטניה ליציאה מהאיחוד האירופי (ברקזיט) ב-2016.
על פי הסקרים האחרונים בצרפת בבחירות הקרובות עשויה לזכות מפלגת הימין הקיצוני "האיחוד הלאומי" בכשליש מהמושבים בפרלמנט הפריזאי. היא תהפוך בכך למפלגה הגדולה ביותר במדינה. מועמד המפלגה, ז'ורדן ברדלה, צעיר בן 28 בלבד, עשוי להפוך בעקבותיהן לראש הממשלה. עבור צרפתים רבים, בעיקר במחנה השמאל הליברלי, זכייה של ברדלה ולה-פן תהווה מכה לערכי החירות והחופש שצרפת הנחילה לעולם.
גם בבריטניה נכנסו המשקיעים לכוננות בחירות. זה יקרה ב-4 ביולי בעקבות החלטתו המפתיעה של רישי סונאק, ראש הממשלה, ללכת לבחירות בזק. שלושה סקרי דעת קהל שפורסמו לפני מספר ימים בבריטניה מבשרים רעות למפלגה השמרנית בראשותו של סונאק.
לפי סקר של החברה למחקר שווקים Savanta, מפלגת הלייבור שבאופוזיציה בראשות קיר סטארמר, זוכה ל-46% מקולות המצביעים. השמרנים של סונאק מקבלים בסקר 21% בלבד. סקר של מכון Survation הראה כי הלייבור צפויה לקבל 40% מהקולות ואילו השמרנים 24%. סקר שלישי שנערך על ידי מכון Opinium עבור העיתון אובזרוור נתן גם הוא ללייבור 40%, ולשמרנים 23% בלבד.
תגובת בורסת לונדון להליכה המפתיעה לבחירות היתה עד כה מתונה יותר לעומת פאריס. מדד פוטסי 100 הבריטי שנגע בשיא של 8,445 נקודות באמצע מאי ירד מאז ב-3.3%. ייתכן שהסיבה לכך היא שהלייבור היא מפלגת שלטון וותיקה. זכייה שלה בבחירות תיחשב ללגיטימית. בצרפת אי הוודאות גדולה בהרבה.
החדשות היותר טובות הן שהאינפלציה בגוש היורו וכלל אירופה ממשיכה להתמתן. בצרפת ירד קצב האינפלציה ביוני ל-2.1% לעומת 2.3% במאי. בספרד ירד קצב האינפלציה ביוני ל-3.4% לעומת 3.6% במאי.
גם נתוני התמ"ג הבריטי שפורסמו בשבוע שעבר יכולים לספק עידוד. התמ"ג הבריטי צמח ברבעון השני ב-0.7% לעומת הרבעון הרביעי של 23'.
מחיר הנפט רשם ביוני עליה של 5.4% והוא שב להיסחר באחרונה ברמה שגבוהה מ-80 דולר לחבית. בשבועות האחרונים מחירו של הנוזל השחור מושפע מאוד מהחשש מפני מלחמה כוללת של ישראל בלבנון מול ארגון חיזבאללה. המשקיעים חוששים שהתלקחות בלבנון תגרום למעורבות רחבה עוד יותר של איראן, מה שיהפוך את המלחמה המקומית של ישראל בחמאס עזה למלחמה אזורית כוללת. כל תרחיש של הסלמה במזרח התיכון עלול לגרום לתנודות חריפות במחירו של הנפט.
בישראל אמנם לא הולכים לבחירות, עדיין, אבל המחאות וההפגנות שחזרו באחרונה בדרישה להקדמתן עשויות לגרום לשינוי. בינתיים, מפלס החששות של המשקיעים בישראל עולה גם הוא בהתאם לגובה הלהבות ועוצמת תופי המלחמה בצפון הארץ.
מדד תל אביב 125 ירד ביוני ב-2.3% אך הוא עדיין גבוה ב-3.5% מרמתו בתחילת השנה. תל אביב 90 ספג נפילה של 6.1% ביוני והוא כבר נמצא בטריטוריה שלילית מתחילת השנה. ככלל ביצועי השוק התל אביבי נחותים לעומת אירופה וארה"ב בחודשים האחרונים. קשה לראות את המצב הזה משתנה לפני שיימצא פתרון מדיני שיאפשר לסיים את המלחמה.
מקורות לסקירה:
המידע המפורט לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI בית השקעות בע"מ ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המידע לעיל אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ והדרכה מקצועיים על ידי מי שמוסמך לתיתם. כמו כן, על כל לקוח לפנות לקבלת ייעוץ והדרכה בקשר עם השקעתו הפוטנציאלית, לרבות ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ומצבו המיסויי. אין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה ואין לקבל החלטות השקעה כלשהן בהסתמך עליו בלבד. קבוצת IBI בית השקעות בע"מ לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל. IBI אמבן – ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקי השקעות ושיווק השקעות בלבד ואינה עוסקת בייעוץ.