למרות הגרעון: מדדי תל אביב טיפסו
הנפילות של העת האחרונה בטוקיו מיוחסות לחשש מסדרת העלאות הריבית במדינה, ולתוצאות עסקיות פושרות אצל כמה חברות מובילות ביפן. הין היפני התחזק בחודש האחרון בכ-10%. גוברות ההערכות לפיהן הריבית בארה"ב תופחת בספטמבר ב-0.5%
שבוע המסחר האחרון נפתח בנפילות, אבל בחלק מהשווקים המגמה התהפכה באמצע השבוע. ביום ב' האחרון צנחו מדדי המניות בעולם בשיעורים חדים, במה שנראה כמו תגובה לדו"ח התעסוקה שפורסם בארה"ב לפני כ-10 ימים. הדו"ח הראה על תוספת קטנה יחסית של משרות ביולי (114 אלף משרות), ועליה בשיעור האבטלה ל-4.3%, לעומת 4.1% ביוני.
את עיקר ההדף ספג דווקא מדד ניקיי של בורסת טוקיו שצלל ביום ב' האחרון בכ-5%. זאת לאחר שבשלושת השבועות שקדמו לכך איבד המדד היפני כ-15% מערכו. בתוך שבוע אחד בלבד, בין 31 ביולי ל-5 באוגוסט צלל ניקיי בכ-20% תוך שהוא נופל עד ל-31,458 נקודות, רמה אותה ראה לאחרונה לפני כ-9 חודשים. בימים הבאים המדד היפני התאושש מעט, עלה אל מעל 35,000 נקודות וסיים עם ירידה שבועית של 2.4%. הניקיי רחוק כעת כ-17% מרמת השיא שקבע לפני כחודש.
הסיבה המרכזית לנפילה של מדד ניקיי הינה העלאת ריבית של 0.15% שביצע בנק אוף ג'פאן (BOJ) לפני כשבוע וחצי. בכך הועמדה הריבית ביפן על 0.25%. הבנק אותת שבכוונתו גם לצמצם בעתיד את רכישות האג"ח שהוא מבצע בשוק שנועדו להפחית את הריבית לטווחים ארוכים יותר. צעדי ההידוק המוניטרי תפסו את ציבור המשקיעים ביפן מעט בהפתעה. במיוחד לאור העובדה ש-BOJ הפחית את תחזית צמיחת התמ"ג של יפן לשנה הנוכחית מ-0.8% ל-0.6%, וכן את תחזית האינפלציה מ-2.8% ל-2.5%.
חשוב לציין שגם לאחר ההעלאה האחרונה הריבית ביפן עדיין נמצאת במחוזות אפסיים בהשוואה לעולם המערבי, שם הריביות נעות בין 4% ל-5.5%. המשקיעים סבורים כנראה שבעתיד הקרוב יבצע BOJ סדרה של העלאות ריבית, במטרה למנוע מצב של ריבית ריאלית שלילית – כלומר ריבית שנמוכה מגובה האינפלציה, מצב שגורם לשחיקה בערך החסכונות של הציבור.
לנפילה של שוק המניות היפני תרמו גם דו"חות חלשים של מספר חברות מקומיות שתוצאותיהן איכזבו את המשקיעים. מקור נוסף שתרם לחששות ביפן היה דו"ח התעסוקה החלש בארה"ב.
התמורות החדות בשוק היפני גרמו גם להתחזקות חדה של המטבע המקומי. הין שנסחר בשפל של 162 ין לדולר בתחילת יולי זינק בכ-10% בערכו תוך חודש וכעת הוא נסחר סביב 146 ין לדולר.
גם בארה"ב ובאירופה נרשמו ירידות ביום ב' האחרון אולם השוק שב והתאושש בימים הבאים. מדד נאסד"ק סיים את השבוע עם ירידה מתונה של 0.2%, ומדד S&P500 נותר על מקומו. מה שסייע מעט לתקן את הרושם מדו"ח התעסוקה היה פרסום לפיו מספר תביעות האבטלה הראשונות בארה"ב ירד בשבוע שעבר לרמה של 233 אלף, לעומת 250 אלף בשבוע שלפניו.
בינתיים נראה שהמשקיעים משנים מעט את הערכותיהם לגבי הפחתות הריבית בארה"ב. החוזים על הריבית המשקפים את ציפיות השוק מהריבית בארה"ב, מעניקים כעת הסתברות של 54% להורדת ריבית של חצי אחוז בספטמבר, וסיכוי של 46% להורדה של רבע אחוז. בסוף יולי ההסתברות להפחתת ריבית של חצי אחוז בספטמבר הייתה נמוכה מאוד.
בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן פרסם לאחרונה ניתוח שקבע כי קיימת כעת סבירות של 35% למיתון בארה"ב עוד השנה. "הנתונים האחרונים מאותתים על היחלשות חדה מהצפוי בביקוש לעובדים וסימנים מוקדמים לקיצוצי משרות", כתבו כלכלני הבנק.
מדדי תל אביב טיפסו למרות הגרעון הממשלתי
שוקי המניות באירופה שהחלו גם הם את השבוע עם ירידות, תיקנו בהמשך וחלקם – כמו המדדים של פאריס ופרנקפורט – אף השלימו את השבוע עם עליות קלות. שוק המניות הטורקי בלט לרעה לאחר שנפל בשבוע החולף ב-5.4%. התפוקה התעשייתית בגרמניה עלתה ביוני אחרי שהתכווצה במפתיע ברבעון הראשון.
בשוק הסחורות בלט הנפט שטיפס בשבוע החולף ב-4% ל-77 דולר לחבית. העליה מוסברת בחלקה דרך החשש מהתלקחות מלחמה אזורית במזרח התיכון וכן מירידה שבועית של 3.7 מיליון חביות במלאי הנפט הגולמי בארה"ב. מדובר בירידה מעט חדה מהצפוי, שמתרחשת בתקופת הקיץ – עונת הנסיעות והחופשים – שבה הביקוש לדלק נוטה לעלות.
שוק המניות של תל אביב עלה מעט בשבוע האחרון, ככל הנראה בשל הערכות על כך שהתגובה האיראנית לחיסולו של איסמעיל הנייה בטהרן תהיה מוגבלת. תל אביב 125 רשם עליה שבועית של 1.5% ותל אביב 90 טיפס 2.4%.
מסר קצת פחות אופטימי הגיע מנתוני הגרעון הממשלתי התופח. משרד האוצר פרסם כי הגירעון זינק ביולי והגיע ל–8.1% מהתוצר. זאת לעומת תחזית לגירעון של 6.6% בלבד עד סוף השנה, ובהשוואה לגירעון בפועל של 7.7% ביוני. עם זאת באוצר סבורים כי בחודשים הקרובים רמת הגירעון תרד.
הגידול בגירעון הינו תולדה של המלחמה שנמשכת כבר 10 חודשים ביותר מחזית אחת, דבר שהזניק את הוצאות הממשלה, בעוד שיעור ההכנסות ממיסים כמעט ולא עלה.
בחודש יולי לבדו נוצר גירעון של 8.5 מיליארד שקל בפעילות התקציבית של הממשלה. זאת לעומת גרעון של כ-600 מיליון שקל בלבד ביולי 2023. הגירעון הממשלתי ב–12 החודשים האחרונים כבר הצטבר לכ–155 מיליארד שקל. גירעון זה אינו כולל הוצאות נוספות של הממשלה כדי לממן את קרן הפיצויים, שנועדה לפצות עסקים ואנשים פרטיים שנפגעו מהמלחמה.
התנודתיות בשוק הטיסה את מדד הפחד
מדד התנודתיות VIX של בורסת האופציות של שיקגו מוכר גם בכינויו "מדד הפחד". זאת משום שערכו נוטה לעלות בחדות בתקופות שבהן שוק המניות מיטלטל במהירות בין עליות לירידות. מדד ויקס משקף את ערכן של האופציות על מדד S&P500 שנסחרות בשיקגו. אופציות הן נכס שמאפשר לרוכש לנטרל תנודות. ככל שהתנודות גבוהות יותר, מחיר האופציות בשוק עולה ועימן עולים ערכי המדד. תנודתיות גבוהה בשוק מגבירה את אי וודאות והחשש ומכאן נובע השם "מדד הפחד".
בתקופות רגיעה נמצאים בדרך כלל ערכיו של מדד ויקס ברמה של 10 עד 20 נקודות. עליה מעל 20 נקודות מתרחשת כאשר השוק מתחיל להתנדנד. ערכי מדד מעל 30 נקודות הם נדירים יחסית ומתקשרים בדרך כלל עם תקופה של נפילות חזקות, שמטבעה היא תנודתית מאוד.
כפי שניתן לראות בגרף המצורף, ב-7 החודשים הראשונים של 2024 שהה מדד ויקס ברמות שנמוכות מ-20 נקודות. בתחילת אוגוסט הוא כבר טיפס מעל לרמה זו, וביום ב' האחרון, 5 באוגוסט – היום של הנפילה בטוקיו ובבורסות המערב – ערכו זינק במהלך המסחר עד לכ-66 נקודות, לפני שננעל על 37 נקודות. זהו זינוק חד, מאוד לא שגרתי, שכמעט ואינו קורה בתקופות "נורמליות". הוא כן מתרחש בעיצומן של מפולות שגורמות לפחד גדול עד כדי פאניקה. הפעם הקודמת שבה טיפס מדד הפחד לגבהים כאלה היתה במארס 2020, בעיצומה של המפולת שליוותה את חוסר הוודאות ששרר בתחילת תקופת הקורונה בעולם.
בהמשך השבוע שעבר התמתן מדד ויקס במידה רבה וביום ו' האחרון הוא ננעל על כ-20 נקודות. הקפיצה החדה של תחילת השבוע מלמדת לא מעט על רמת העצבנות ששוררת בשבועות האחרונים בשוקי המניות וצפויה להמשיך ללוות אותנו בעתיד הנראה לעין.
מקורות:
https://www.themarker.com/news/2024-08-08/ty-article/00000191-3174-d4dc-a397-bd7c443e0000
https://www.google.com/finance/quote/NI225:INDEXNIKKEI?window=1Y
המידע המפורט לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI בית השקעות בע"מ ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המידע לעיל אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ והדרכה מקצועיים על ידי מי שמוסמך לתיתם. כמו כן, על כל לקוח לפנות לקבלת ייעוץ והדרכה בקשר עם השקעתו הפוטנציאלית, לרבות ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ומצבו המיסויי. אין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה ואין לקבל החלטות השקעה כלשהן בהסתמך עליו בלבד. קבוצת IBI בית השקעות בע"מ לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל. IBI אמבן – ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקי השקעות ושיווק השקעות בלבד ואינה עוסקת בייעוץ.