סקטור הטכנולוגיה: אי של יציבות גם בעת משבר עולמי?
לא רק חיסונים, סגרים ובידודים היו חלק מהלקסיקון הגלובלי בשנה החולפת, גם סייבר, ביג דאטה, רכבים אוטונומיים ואנרגיה ירוקה הפכו לנושאים המדוברים ביותר בשנה החולפת. על הפריחה הטכנולוגית האדירה ב-2020, על הסקטורים הבולטים ומה צפוי לנו בשנים הבאות? רמז: הטכנולוגיה כאן כדי להישאר
חדשנות, קידמה וטכנולוגיה. 3 מילים שנשמעו לא מעט בתקופה האחרונה. מעניין שדווקא בתקופה של משבר בריאותי וכלכלי עולמי, שנמשך כבר קרוב לשנה, חדשנות הפכה להיות בין הנושאים היותר מדוברים. ואולי דווקא יש לזה הסבר פשוט – משבר הקורונה הביא איתו לא מעט קשיים בהרבה מאוד תחומים, אבל אם יש משהו שאפשר לזקוף לזכותו הוא ההתפתחות הטכנולוגית האדירה שהוא ייצר. ביום בהיר אחד נדרשנו לשמור על ריחוק חברתי, לעטות מסכות במרחב הציבורי ולהיסגר בבתים. המציאות החדשה, שנכפתה עלינו, חייבה אנשים פרטיים, חברות וארגונים להגדיל את הצריכה והשימוש בטכנולוגיה, כך שנחשפנו להאצה דיגיטלית משמעותית, בקצב שלא ראינו בעבר. כבר בתחילת המשבר אמר מנכ”ל מייקרוסופט, סטיה נדאלה: “טרנספורמציה דיגיטלית, שלוקחת שנתיים, התרחשה בחודשיים”.
הטרנספורמציה הדיגיטלית, אותה הזכיר נדאלה, בולטת הן בחברות גדולות, שהחלו בתהליכי ייעול טכנולוגיים והן אצל אנשים פרטיים, שנהנים מהקדמה ומהאפשרויות הרבות שהטכנולוגיה מציעה, ובכך מגדילים את הביקוש לשלל מוצרים ושירותים שלא היו בעבר. ההאצה הדיגיטלית באה לידי ביטוי בהגדלת צריכת האינטרנט, מעבר לעבודה מהבית, קיום שיחות ועידה בווידאו, קניות אונליין, רפואה מרחוק ועוד.
בעקבות כל אלה, גדל הצורך בשימוש בטכנולוגיה מבוססת ענן ואבטחת סייבר. החדשנות הטכנולוגית דחפה קדימה חברות המציעות פתרונות תוכנה שמבוססות טכנולוגיית ענן. חברות אלה מציעות כלי אינטגרציה ופיתוח תוכנה נגישים יותר, תהליכי בקרה וניהול מתקדמים ופתרונות עסקיים במגוון רחב של תחומים, והכל תחת מודל עסקי מבוסס מנוי, ללא צורך בהשקעה של מיליוני דולרים בחומרה מתקדמת או בצוותי IT.
מגמה של צמיחה גם בשוק המניות
כל משבר הוא הזדמנות לאבולוציה ושינוי דפוסי התנהגות בין אם מדובר במלחמה, משבר פיננסי או במקרה שלנו משבר בריאותי. המשותף לכולם הוא ההתפתחות הטכנולוגית במגוון תחומים – מלחמות העולם דחפו לפיתוח פצצת האטום, המשבר הפיננסי דחף לפיתוח מטבעות דיגיטליים ומשבר הקורונה האיץ פיתוח של ציוד רפואי מתקדם ומחקר גנטי. יחד עם זאת, המשבר האחרון דחף את האנושות לאימוץ הטכנולוגיה ככלי יסוד לכלל התהליכים בחיינו ועל כן שנת 2020 תיזכר כהתחלה של המהפכה הטכנולוגית הרביעית.
השנה בלט לעין ההבדל בין סקטור הטכנולוגיה לבין ביצועי יתר הסקטורים, בפער ניכר. הבלימה הפתאומית של הכלכלה, עקב משבר הקורונה, פגעה בצורה מהותית בסקטורים רבים (תעשייה, אנרגיה, פיננסים, תעופה, פנאי ותיירות). רק סקטור אחד זכה ל”פטור” מהסגר ואף זכה לרוח גבית – העולם הפנים שהטכנולוגיה קיימת, רק צריך לשלב ולהגביר את השימוש בה. בשלב הזה, “נפרץ הסכר” וההשקעות זרמו ללא הפסקה. חלק ניכר מהסגמנטים הטכנולוגיים זינקו לתשואות דו ספרתיות ומשכו את השוק מעלה. .
בשנה האחרונה נחשפנו לעלייה בכמות ההנפקות הראשוניות בארה”ב, כשחלק ניכר מהן הוא מסקטור הטכנולוגיה. עד כה ראינו כ-257 חברות טכנולוגיה חדשות אשר גייסו יחד למעלה מ-55 מיליארד דולר. מדובר אומנם בעלייה של כ-13% בכמות החברות המנפיקות, אך זהו זינוק של 50% בהון שגויס ביחס ל-2019. כמות ההנפקות החדשות וההון שגויס הם הגבוהים ביותר ב-20 השנים האחרונות, מה שמדגיש את הביקוש האדיר להשקעות חדשות. המשקיעים רעבים לחברות בעלות פוטנציאל צמיחה גבוה שמוצריהן מהווים את הבסיס למגמות העתידיות של המאה ה-21 והן אלה שסביר שידחפו את סקטור הטכנולוגיה קדימה.
מנועי הצמיחה הטכנולוגיים מגוונים ונוגעים בענפים רבים, ביניהם גיימינג, פינטק, שירותי ענן, תחום אתרי הסחר, אינטרנט ותקשורת, רפואה מרחוק ועוד. שלושה ענפים נוספים שבלטו במיוחד, על רקע המשבר ובכלל, הם סקטור הסייבר, האנרגיה הירוקה והביג דאטה.
סייבר
חודש דצמבר 2020 היה גדוש בדיווחים על מתקפות סייבר שהופנו כלפי חברות וארגונים בישראל ובעולם. בין אם המניע כלכלי או לאומני, הנזקים הכלכליים עצומים. בנוסף לזה, ההאצה הדיגיטלית חייבה חברות להרחיב את הביקוש להגנה על מכשירי קצה ופלטפורמות עבודה מרחוק. כיום, 50% מהחברות הגדולות בעולם מוציאות למעלה ממיליון דולר בשנה על אבטחת סייבר. לאור כל אלה, הסקטור צפוי להמשיך ליהנות מרוח גבית ומהשקעות CAPEX גדולות, הן מצד ממשלות והן מצד עסקים.
ביג דאטה
משבר הקורונה הוכיח את חשיבותו של המידע. היכולת לנתח כמויות גדולות של מידע ולהסיק מהם תובנות הובילו לפיתוח דור חדש של תוכנות לניתוח מסדי נתונים בעזרת בינה מלאכותית. אלה, בשילוב הפיתוחים הטכנולוגיים בתחום הגנטיקה והביו רפואה אפשרו להגיע לחיסון נגד נגיף הקורונה בזמן שיא של פחות משנה, לקטוע שרשראות הדבקה ולהציע טיפול הולם יותר לחולים. יחד עם זאת, לאור כמויות המידע הרחבות הנוצרות על ידי האמצעים הדיגיטליים בעולם, תחום הביג דאטה נמצא כיום בצמיחה. יותר חברות פונות לפלטפורמות שיצמצמו וייעלו את הזמן הנדרש להגיע למידע רלוונטי שיתרום לארגון.
אנרגיה מתחדשת
תחום האנרגיה המתחדשת נמצא במגמת צמיחה הולכת וגדלה. בניגוד לסקטורים אחרים שחוו פגיעה בעקבות משבר הקורונה, תחום האנרגיה המתחדשת צמח וממשיך לצמוח, כשביצועי המניות בתקופת המשבר מדברות בעד עצמן. אנרגיית רוח, אנרגיה סולארית, אנרגיה גרעינית, הידרו אנרגיה ומקורות מתחדשים נוספים צפויים לספק חלק גדול יותר מייצור החשמל הגלובלי, בהשוואה להיום, בעיקר לאור העלויות הנמוכות שלהם. בעקבות היעדים במדינות באירופה, להעלאת השימוש באנרגיה מתחדשת, בחודש אוקטובר 2020, התחייבה ממשלת ישראל להעלות את יעדי האנרגיה המתחדשת ל-30% עד שנת 2030. על מנת להגיע לשם תידרש בשנים הקרובות השקעה משמעותית בפרויקטים חדשים המבוססים בעיקר על שמש ורוח.
תיק השקעות מבוסס חדשנות וטכנולוגיה
לאור הצמיחה הטכנולוגית האדירה, יצרנו את תיק ההשקעות המנוהל – IBI Innovation תיק המבוסס כולו על חדשנות וטכנולוגיה. כמו בכל השקעה יש צורך בפיזור סיכונים נכון, כשעיקר צמיחת התיק מתבססת על אלוקציה, שמשמעותה אופן הקצאת הנכסים בתיק ההשקעות. כחלק מניהול השקעות אפקטיבי ובעזרת מנהלי ההשקעות המקצועיים של IBI ניהול תיקים, אנו בוחרים את אפיקי ההשקעה הנכונים עבורכם. פיזור ההשקעה יבוא לידי ביטוי הן מבחינה סקטוריאלית והן גיאוגרפית. כמו כן, לבחירתכם אופן ההשקעה בשקלים או במט”ח וניתן להשקיע באמצעות פלטפורמת IRA.
לתיק ההשקעות המתמקד בסקטור החדשנות יתרונות רבים: חשיפה למכשירים פיננסיים מתוחכמים ומתקדמים; התמקדות בסקטורים וחברות בצמיחה; היכרות מעמיקה עם הטכנולוגיה של החברות; גיוון תיק הנכסים הכולל לשווקים גלובליים; תוך שימוש באנליזות של מחלקת המחקר של IBI מהגדולות והוותיקות בשוק ההון.
כל אלו נעשים באמצעות ליווי אישי על ידי מנהל השקעות בכיר במחלקה הבינלאומית של IBI ניהול תיקים.