פודטק: בריא יותר, יעיל יותר, אנושי יותר ויש שיגידו טעים יותר

תעשיית המזון נחשבת לגדולה בעולם עם קרוב ל- 8 מיליארד צרכנים ברחבי העולם. על פי דו"ח של הבנק העולמי משנת 2019 תעשיית המזון העולמית נאמדת בכ- 10% מהתוצר העולמי. אז מה זה בעצם פודטק ומה חשוב שתכירו? בכתבה שלפניכם

אלה אלקלעי
יו"ר IBI קרנות נאמנות
זמן קריאה
תאריך פרסום 5 אוקטובר 2021 ב-16:25

תעשיית המזון נחשבת לגדולה בעולם עם קרוב ל- 8 מיליארד צרכנים ברחבי העולם. על פי דו"ח של הבנק העולמי משנת 2019 תעשיית המזון העולמית נאמדת בכ- 10% מהתוצר העולמי. אז מה זה בעצם פודטק ומה חשוב שתכירו? בכתבה שלפניכם

הפודטק  (FoodTech)הוא תחום העוסק בהטמעת תהליכים טכנולוגיים בתחום המזון ומתייחס לכלל הטכנולוגיות, המוצרים והשירותים בתעשיית המזון והתהליכים השונים שמתקיימים בה – החל בגידול חומרי הגלם החקלאיים, דרך העיבוד והאריזה של המוצרים וכלה במשלוח וההפצה שלהם. כל זאת תוך שימת דגש על ערכים כמו חדשנות, יעילות, בריאות וקיימות.

למעשה, כשמדובר במזון זה כל מה שצריך לעניין – בריאות, יעילות, אנושיות וכמובן טעם טוב. תעשיית המזון נעה בכיוון מאוד ברור: חלקו נובע מטעמי הלקוחות, חלקו מונע מצרכים תפעוליים, חלקו מוסבר מהצורך בחדשנות – אך כל הכוחות הללו מקדמים שילוב מואץ של טכנולוגיות בייצור המזון. טכנולוגיה שמשפרת את השפעתו על בריאותינו, שמפחיתה פליטות של גזי חממה, שמוזילה את תהליך הייצור,  שתמנע התעללות בבעלי חיים וטכנולוגיה שחושפת אותנו לחדשנות במזון.

כמו שקרה בתעשיות אחרות, תהליך השינוי הוא הדרגתי, בעיקר בשלביו הראשונים, עד לנקודה בה הבשלת הטכנולוגיה פוגשת את השינוי בטעמי הציבור – אז השינוי תופס תאוצה משמעותית. מי שיזהו נכון את העיתוי וישקיעו בתעשייה בנקודת הפיתול הזו יגזרו את הקופון.

רוצים להתחיל לסחור בבורסה? להצטרפות, לחצו כאן >>

תעשיית תחליפי הבשר תופסת תאוצה

בתעשיית המזון השינוי הטכנולוגי מתקיים במקביל במספר ממדים, כשהבולט בהם הוא הצורך להפחית את השימוש בבעלי חיים כמקור לחלבון. יש חברות שמתמקדות בפיתוח מוצרים ממקורות צמחיים ויש חברות המתמקדות בפיתוח ריבוי תעשייתי של תאים חיים. בניגוד לתעשיות אחרות, בהן מי שמנצח לוקח את השוק, בשוק המזון יש מקום לפתרונות רבים, הדוגמאות המוכרות יותר לציבור הרחב הן כנראה חברת Beyond אשר בדומה לטבעול בישראל מייצרת ומשווקת המבורגר המיוצר מאפונה וחברת MeaTech המוכרת לנו מישראל ומתחרה מול חברות שונות בעולם, על מי תהיה הראשונה שתפצח את התהליך שיאפשר לייצר סטייק מתרביות תאים במחיר סביר. בשוק המזון קיימות חברות המתמקדות בטכנולוגיית תחליפי הבשר, החלב ויש חברות העוסקות בחיפוש אחר תחליף לביצים. בכל אחד מהתחומים הללו מגוון המוצרים בקטגוריה יכול למלא לא מעט מקררים, תחום נוסף שהטכנולוגיה מנסה להתמודד איתו.

לפי נתוני GFI ישראל, הפיתוח והיזמות בארץ בתחום הפודקט נמצאים בצמיחה אדירה: למעלה מ- 100 חברות פעילות בתחום פיתוח טכנולוגיית תעשיית המזון וקיימות 7 חממות ואקסלרטורים. בשנת 2019 הושקעו 219 מיליון דולר בתחום הפודקט, 384 מיליון דולר הושקעו במהלך 2020, מתוכם 114 מיליון דולר הושקעו ב- 18 עסקאות, 6 חברות ציבוריות 4 מהן הונפקו ב- 2020. במחצית הראשונה של 2021 בלבד הושקעו עד כה 346 מיליון דולר בתחום. אפשר לראות כי היקף גיוסי ההון בפודקט הוכפל בכל שנה בשלוש השנים האחרונות.

כמו בכל תחום, גם כאן הצפי הוא שיהיו חברות בתעשייה הזו שייעלמו. גם כאן הסיכוי מלווה בסיכון – כך שיהיו חברות שיצליחו לפרוץ ולצמוח בזירה הבינלאומית ויהיו חברות, בעיקר אלו עם הטכנולוגיה המהפכנית, שאחרי הוכחת ההיתכנות צפוי שירכשו אותן. לכן, חברות המזון הגדולות לא ישנות, הן רואות את התהליכים, מבינות שהן חייבות את הטכנולוגיות החדשות ואת סל המוצרים המגוון וכבר הוכיחו שהן יודעות להכניס את היד עמוק לכיס כשזה נדרש.

לדוגמה, אחת מחברות המזון הבינלאומיות המובילות רכשה כבר ב 2016 את חברה האם של המותג Alpro תמורת 10.4 מיליארד דולר בעסקה שהרחיבה את פעילותה בצפון אמריקה, בתחום המזון האורגני וכמובן בתחום החלבון הצמחי . חברת מזון מובילה בישראל, מפעילה את החממה, שהצמיחה חלק משמעותי מהחברות המובילות בתחום בארץ. חברת מזון גלובלית אחרת הודיעה בחודש ספטמבר השנה כי היא תשקיע 1.5 מיליארד אירו בשנים הקרובות, בטכנולוגיה שתקדם Regenerative Food System ותסייע ל- 500,000 החקלאים איתם היא עובדת ו- 150,000 הספקים שלה להעביר לצרכנים מזון בריא יותר, יעיל יותר ועם הרבה פחות נזק לסביבה. הסכומים והעסקאות מעידים יותר מכל על הפוטנציאל הגלום בתחום.

אפשר לנסות לנחש מי ינצחו: חברות מזון גדולות, חברות הטכנולוגיה וחדשנות בתחום המזון, שצמחו כפטריות אחרי הגשם או חברות ההזנק שצצו בבורסה בתל אביב. אפשר לנחש או שאפשר להשקיע בקרן המשלבת את כולן. לא צריך להמר על חברה אחת או טכנולוגיה מסוימת, אלא להכיר במגמה ולתפוס את הגל.

רוצים לשמוע עוד? השאירו פרטים כאן >>

המידע המפורט לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI בית השקעות בע"מ ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. IBI אמבן- ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקי השקעות ושיווק השקעות בלבד ואינה עוסקת בייעוץ. המידע לעיל אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ והדרכה מקצועיים על ידי מי שמוסמך לתיתם. כמו כן, על כל לקוח לפנות לקבלת ייעוץ והדרכה בקשר עם השקעתו הפוטנציאלית, לרבות ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ומצבו המיסויי. אין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה ואין לקבל החלטות השקעה כלשהן בהסתמך עליו בלבד. קבוצת IBI בית השקעות בע"מ לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*