מלחמות, ווריאנטים וריבית מטפסת: איך מתמודדים עם התנודתיות בשווקים?
אינפלציה דוהרת, עליית ריבית ומלחמה שמאיימת לשנות סדרי עולם – הם רק חלק מהאתגרים הניצבים כעת בפני הכלכלה הגלובלית. ברקע ההתפתחויות, השווקים מתנדנדים ומעמידים את תיק ההשקעות במבחן – ויש כמה התאמות שחשוב לעשות
התנועות החדות בשווקים העולמיים, ממניות דרך נפט ועד חיטה, משקפות היטב את תגובת המשקיעים לרצף ההתפתחויות הכלכליות והגיאופוליטיות, שאת חלקן לא פגש העולם כבר שנים ארוכות. אם עד לאחרונה מוקד תשומת הלב היה נעוץ בסחף האינפלציוני ששטף את מרבית מכלכלות העולם, והחשש מפני קצב העלאות ריבית אגרסיבי שיבוא בעקבותיו, כעת ישנן כמה חזיתות אליהן נושאים המשקיעים את עיניהם.
החזית האינפלציונית
בינתיים, גל ההתייקרות בעולם לא מראה סימני בלימה. בחודש פברואר האחרון האינפלציה בארה"ב המשיכה לצבור תאוצה וניפצה שיא נוסף, כשרשמה את הקצב הגבוה ביותר זה למעלה מארבעה עשורים – 7.9% במונחים שנתיים – וזה עוד לפני שקלול "אפקט פוטין" והעלייה שנרשמה במחירי האנרגיה והסחורות בעקבות פרוץ המלחמה.
למעשה, אם במהלך השנה שעברה, עת החלו להופיע ניצני האינפלציה, התעורר ויכוח בין הכלכלנים בשאלה האם האינפלציה היא תופעה טרנזיטורית (זמנית) או כרונית, עכשיו כבר די ברור לכולם – מדובר במגמה עיקשת שעשויה לאיים על צמיחת הכלכלה העולמית. גם יו"ר הפד', ג'רום פאואל, שהחזיק תקופה ארוכה בגישה כי האינפלציה זמנית ומלאכותית, נוכח התפרצות ביקושים כבושים לצד כשלים בשרשראות האספקה, שינה כיוון ונאלץ לשלוף את הכלי האפקטיבי ביותר שיש ברשותו לדיכוי האינפלציה – גרזן הריבית.
הבנק המרכזי בארה"ב הודיע על העלאת ריבית ראשונה מאז דצמבר 2018, ואותת במקביל כי בהמשך השנה צפויה הריבית לטפס עוד מספר פעמים. אלא שעליית ריבית היא חרב פיפיות משוננת. מצד אחד, נועדה לרסן את האינפלציה הגואה. מנגד, צפויה להכביד, לפחות באופן זמני, על החברות להציג רווחיות דומה לזו שהורגלנו אליה בשנים האחרונות, להביא לתמחור מחדש של נכסים כלכליים ובהתאם לייצר תנודתיות בשווקים הפיננסיים. התנודתיות עלולה להעמיק בהמשך, נוכח המלכוד אליו נקלע הבנק המרכזי בארה"ב.
העלאת ריבית זריזה מצד הפד', לצד הידוק החגורה המוניטרית (ייבוש הנזילות בשווקים), עלולה להאט את הצמיחה הכלכלית בעולם. התמהמהות ומתיחה נוספת של החבל בכל הנוגע להעלאת הריבית, כפי שנעשה עד כה, עשויה לדרבן את המשך לחצי האינפלציה. בתרחיש כזה, עלול הפד' לפגוש באינפלציה גבוהה עוד יותר מזו של היום, כזו שתאלץ אותנו לנקוט בקצב העלאת ריבית אגרסיבי – כאיום העיקרי על יציבות השווקים.
הלחימה באוקראינה
מה שעד לא מזמן נחשב לתרחיש דמיוני שכלל לא התקבל על הדעת, קרם עור וגידים. למעלה משלושה שבועות מאז פלישת מכונת המלחמה הרוסית לאוקראינה, וממטרי האש הכבדים נמשכים. הפלישה מטילה גם פצצה, כבדת משקל, על יציבות הכלכלה הגלובלית. למעשה, אם הבנק בארה"ב נדרש להתהלך על חבל דק בניסיון לבלום את האינפלציה מבלי לגרום להאטה כלכלית או שקיעה במיתון, משימתו הפכה מורכבת עוד יותר.
הפלישה הרוסית לאוקראינה הובילה את מדינות המערב להתלכד נגדה ולהפעיל שורת סנקציות כלכליות חריפות, שנועדו להדק את טבעת החנק על פוטין. כחלק מכך, הוטל אמברגו על ייבוא נפט וגז מרוסיה. מלבד המכה האנושה לכלכלה הרופפת של פוטין, גלי ההדף מורגשים היטב גם בעולם. מחירי האנרגיה, בהובלת הנפט, זינקו ואיתם גם שורה של חומרי גלם, שתידלקו עוד יותר את האינפלציה הנוסקת ממילא. אמנם בטווח הקצר אספקת הגז והנפט מרוסיה צפויה להמשיך להיות משמעותית, אבל היא גם עשויה לעודד את שאר העולם למצוא פתרונות אחרים שבטווח הארוך יחלישו ויצמצמו עוד יותר את ההשפעה שלה על העולם.
מעוניינים לגוון את התיק עם השקעות אלטרנטיביות? לפרטים נוספים, לחצו כאן
הקורונה שוב מפתיעה
בזמן שהעולם עסוק בענייני הלחימה המתלקחת באוקראינה, בשבועות האחרונים מתקבלים איתותי התפשטות של וריאנט חדש, בעיקר באירופה וסין. בניגוד לקו המרוכך שאימצו מרבית ממדינות העולם כנגד הקורונה, בסין עדיין נוקטים בגישה קפדנית, בראשה המשך יישום הגבלות תנועה וסגרים הדוקים. אלו הובילו בשבועות האחרונים להשבתת הפעילות בכמה מחוזות וערים מרכזיות בסין, בניהן שנזן, הנחשבת למרכז תעשייתי. סביר כי ככל והמגמה תתפשט בסין, ובעולם בכלל, ייתכן ויורגש מחסור נוסף במוצרים, לצד שיבושים נוספים בצירי הסחר המרכזיים, שצפויים להשפיע בתורם על רמות האינפלציה בעולם.
בייחוד בתקופה הנוכחית – השקעות אלטרנטיביות עשויות לשמש כקלף מנצח
ברקע ההתפתחויות, שאין לדעת בשלב זה לאן יתגלגלו, מחפשים משקיעים אחר "נכסי מקלט", כאלו שלא נשחקים תחת האינפלציה ורגישים פחות למתרחש בשווקים הסחירים. הפתרון נעוץ בשילוב נכסים אלטרנטיביים בתיק ההשקעות, שהפכו שם נרדף לפיזור סיכונים ובעלי פוטנציאל, להערכתנו, להניב תזרים גם מול אתגרי התקופה. IBI בית השקעות, מהראשונים לזהות את מנוע הצמיחה של עולם ההשקעות המודרני, מציע מנעד רחב של פתרונות השקעה מתקדמים מחוץ לשוק הסחיר.
כך, בין היתר, השקעה בקרן comRIT, המתמקדת בנכסי נדל"ן מניב בארה"ב בפיזור סקטוריאלי וגיאוגרפי רחב בין Asset Class שונים. השקעה בקרן מתאימה למשקיעים המבקשים להשביח את התיק עם רכיב שעשוי לייצר תזרים פוטנציאלי , ולתפקד גם ככלי גידור מול עתות של התערערות כלכלית.
אלטרנטיבה אחרת, עדיין בסקטור הנדל"ן בארה"ב, היא קרן IBI SBL הפעילה בתחום הלוואות גישור עבור יזמים בארה"ב המבקשים צינור מימון לשיפוץ נכס נדל"ן לטובת מכירתו ברווח (Fix and Flip) או השכרת (Fix and Rent). ההלוואות ניתנות לאחר הליך בחינה מקיף של טיב העסקה, ולרוב בריבית המתומחרת באופן גבוה יחסית, העשויה להתגלגל לתזרים פוטנציאלי למשקיעים, כאשר נכס הנדל"ן משמש כבטוחה מלאה מול ההלוואה.
אופציה נוספת אפשרית דרך השקעה בקרן IBI CCF, הקרן הראשונה והגדולה בישראל בתחום אשראי צרכני בארה"ב, הפעילה מאז 2014. הקרן מעניקה הלוואות לצרכנים פרטיים במודל "עמית לעמית" (P2P), תוך פיזור רחב ושימוש בטכנולוגיה ייחודית שפותחה ב-IBI, המעשירה את הליך החיתום ומאפשרת מיקוד בלווים איכותיים בעלי דירוג אשראי גבוה (Credit Score). למעשה, קרנות P2P יכולות "לנצל" את עליית הריבית בארה"ב לטובת הידוק החיתום וגביית ריבית גבוהה יותר מהלווים, המתגלגלת לתשואה שיפגשו משקיעי הקרן.
בשורה התחתונה, שרשרת ההתפתחויות מציבה לא מעט אתגרים לפתחה של הכלכלה הגלובלית. הסיטואציה המורכבת, שמביאה בחודשים האחרונים לתנודתיות עמוקה בשווקים, מחייבת ביצוע אלוקציה נבונה בתמהיל ההשקעות, בראשה שילוב נכסים אלטרנטיביים, שעשויים לייצר רשת ביטחון מול תנודות השוק הסחיר ומסוגלים לדלג מעל אתגרי התקופה.
מתלבטים באיזו קרן להשקיע? לפרטים נוספים, לחצו כאן
האמור בכתבה זו מובא למטרות אינפורמטיביות בלבד וכולל מידע אודות ביצועי קרנות אלטרנטיביות מקבוצת אי.בי.אי בית השקעות בע"מ ("הקרנות") באופן חלקי בלבד ואינו מהווה "ייעוץ השקעות" ו/או "שיווק השקעות" כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ו/או תחליף להנ"ל. ההשקעה בכל אחת מהקרנות מיועדת לעד 35 ניצעים במהלך 12 חודשים עוקבים בלבד ו/או משקיעים הנמנים על סוגי המשקיעים המפורטים בסעיף 15א(ב) לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968 ואינה מוצעת לציבור או מיועדת לו.
אין באמור בנוגע לתוצאות העבר כדי להוות אינדיקציה ו/או התחייבות כלשהי לגבי תוצאות עתידיות של פעילות הקרנות. אין לראות באינפורמציה משום הבטחת תשואה כלשהי ואין לראות בו כהמלצה, חוות דעת ו/או משום תחליף לייעוץ מקצועי (כלכלי, משפטי, מיסויי וכיוצ"ב) המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע.
אין בפרסום זה כדי ליצור התחייבות או אחריות כלשהי של הקרנות ו/או מי מטעמן, או של אי.בי.אי בית השקעות בע"מ כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו.