השקעות אלטרנטיביות: 5 שאלות שחשוב לשאול לפני שמשקיעים את הכסף

כניסה להשקעות אלטרנטיביות עשויה לפתוח הזדמנות לגיוון תיק ההשקעות, תוך שיפור ניהול הסיכונים ופוטנציאל התשואה. במקביל נדרשת רמת ידע מספקת על מהות ההשקעה, תנאיה והגוף המנהל העומד מאחוריה. כל מה שכדאי לשאול כדי לקבל החלטת השקעה מושכלת

מערכת IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 29 דצמבר 2024 ב-16:41

כניסה להשקעות אלטרנטיביות עשויה לפתוח בפני המשקיעים והמשקיעות הזדמנות לגיוון תיק ההשקעות. נכסים אלטרנטיביים כמו השקעה בנדל"ן, סחורות, הון סיכון ופרייבט אקוויטי, אינם חלק מתיק ההשקעות הסחיר, הכולל בעיקר מניות ואגרות חוב. לכן, בתקופות שהשווקים יורדים או תנודתיים, רכיב ההשקעות האלטרנטיבי בתיק עשוי לשמש כבולם זעזועים ולשמור על העיקרון החשוב של פיזור סיכונים.

השקעות אלטרנטיביות, כמו הלוואות גישור והון סיכון, עשויות להניב תשואות גבוהות ביחס לשווקים ועל אחת כמה וכמה לעומת אפיקים סולידיים כמו פיקדונות ואג"ח. האפשרות הזו יוצרת למשקיעים הזדמנויות צמיחה, שלא תמיד זמינות להן בתיקי השקעה מסורתיים.

עם זאת, השקעות אלטרנטיביות כרוכות גם בלא מעט סיכונים, אשר הניעו את רשות ני"ע בישראל להגביר את הפיקוח הרגולטורי על שיווק השקעות כאלו.

ועדיין, פיקוח רגולטורי מוגבר לבדו לא יספיק: כדי להתמודד עם הסיכונים, יש ללמוד ולצבור ידע על מהות ההשקעה, תנאיה וכמובן הגופים והאנשים שעומדים מאחוריה. כדי להגיע לרמת ידע מספקת, כל משקיע או משקיעה בנכסים כאלה חייבים לשאול את עצמם לא מעט שאלות. אלו חמש מהחשובות ביותר:

1. מי הגוף המנהל?

השקעה בנכס אלטרנטיבי או קרן השקעה אלטרנטיבית, היא כמעט תמיד מערכת יחסים לטווח ארוך. לכן, קריטי לבחור בפרטנרים הנכונים שיצעדו אתכם יחד בדרך הארוכה הזו. אם מדובר בקרן אלטרנטיבית, כדאי לבחור בגוף מוסדי יציב ומנוסה, שהקים ומנהל את הקרן ולא מהווה רק גורם מתווך.

רמת המקצועיות של הגוף המנהל חשובה כמובן אף היא. השקעות אלטרנטיביות נחשבות מורכבות ומחייבות יידע מקצועי מעמיק וניסיון רב בניהול סיכונים. גופים חסרי ניסיון עלולים להוביל לטעויות קשות, וכתוצאה מכך – הפסדים למשקיעים.

יש לבחור בגוף מפוקח על ידי רשות ני"ע, הנהנה מגודל, יציבות וניסיון רב ומוכח של הצלחה בהשקעות אלטרנטיביות. כדאי לוודא כי אותו גוף מעניק שירות לקוחות ברמה גבוהה ומקפיד על שקיפות במידע ובדיווחים השוטפים על ההשקעה.

2. מהו נכס הבסיס?

נכס הבסיס בהשקעה אלטרנטיבית עשוי להשפיע על התנודתיות, רמת הסיכון ופוטנציאל התשואה. חשוב להבין איך נקבע הערך של נכס הבסיס, לדוגמה לפי שווי שוק של היצע וביקוש (נדל"ן) או לפי הערכות מומחים (יצירות אמנות); מהי רמת הנזילות של הנכס, מהם הסיכונים המאפיינים אותו ואיך הוא מייצר ערך – האם כהכנסה פסיבית, עליית ערך או שילוב בין השניים.

3. מהם תנאי ההשקעה?

לא מומלץ להיכנס להשקעה מבלי לדעת היטב מהם התנאים הבסיסיים שלה:

  • גודל ההשקעה הנדרש.
  • צפי תשואה / ריבית.
  • משך התחייבות משקיעים.
  • רמת נזילות.
  • תחנות יציאה.
  • דמי הניהול והעלויות הנלוות.
  • רגולציה ומיסוי.
  • רמת המינוף וחשיפה האישית.
  • בטחונות להחזר ההשקעה.

מבלי תשובות ברורות לכל השאלות הללו, כניסה להשקעה אלטרנטיבית עלולה להיות פחות בטוחה.

4. מהן התחזיות בתחום?

תחזיות ומגמות עתידיות עשויות לסייע בהערכת הכדאיות של ההשקעה. כלומר, בהערכת פוטנציאל התשואה, על הציר העתידי שבין הזדמנויות לסיכונים. תחזיות עשויות גם להבהיר האם ההשקעה האלטרנטיבית המוצעת מתאימה יותר או פחות לפרופיל הסיכון של המשקיעים. לדוגמה, משקיעים סולידיים יחפשו בדרך כלל השקעות עם תחזיות יציבות, בעוד שמשקיעים נועזים יותר יחפשו תחזית לצמיחה מהירה ולא ייבהלו מתנודתיות גבוהה.

תחזיות יכולות לספר גם על רמת התחרות הנוכחית בתחום, ועל אפשרויות לכניסת מתחרים נוספים בעתיד. בגדול, תחזיות מספקות תמונת מצב שעשויה לסייע בקבלת החלטות נכונה ומושכלת, וכפועל יוצא מכך אף למנוע טעויות. לא משהו שכדאי לדלג עליו.

5. מה קורה בתרחישי קיצון?

השקעות אלטרנטיביות נוטות מטבען להיות יותר מורכבות ופחות נזילות מהשקעות מסורתיות. לכן, חשוב לדעת עוד לפני כניסה להשקעה מה קורה בהן במצבי קיצון, עד כמה עמידה ויציבה ההשקעה גם בתרחישים צפויים פחות. הבנה מוקדמת של תרחישי הקיצון עשויה לסייע בהבנת רמת הסיכון המקסימלית בהשקעה, וכתוצאה מכך בתכנון אסטרטגיות יציאה וניתוח ההשפעה הכוללת על תיק ההשקעות.

השקעות אלטרנטיביות ב-IBI

IBI בית השקעות מציע מגוון רחב של השקעות אלטרנטיביות, המיועדות רובן ככולן למשקיעים כשירים בלבד. בין השאר מוצעות להשקעה קרנות אלטרנטיביות העוסקות בנדל"ן מניב בארה"ב, אשראי לטווח קצר מגובה בנדל"ן בישראל, אשראי צרכני בארה"ב, מימון עסקאות סחר בינלאומיות של סחורות ועוד. בנוסף, במרבית המקרים IBI עצמה מושקעת בקרנות האלטרנטיביות של IBI דרך השקעותיה בנוסטרו או באמצעות השקעות ישירות של בעלי השליטה בה.

המידע האמור לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI  ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, ואינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק השקעות כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ו/או תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע. ההשקעה בקרנות האלטרנטיביות מקבוצת אי.בי.אי בית השקעות בע"מ מיועדת לעד 35 ניצעים במהלך 12 חודשים עוקבים ו/או למשקיעים הנמנים על סוגי המשקיעים המפורטים בסעיף 15א(ב) לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968, בלבד ואינה מוצעת לציבור או מיועדת לו. ההשקעה בקרנות צריכה להתבצע לאחר שהמשקיע בחן באופן אישי עם יועציו הוא את המסמכים המשפטיים של הקרן, את תנאי ההשקעה בקרן, את הסיכויים והסיכונים הכרוכים בהשקעה, ואת יכולתו לעמוד בסיכונים הנובעים מהשקעתו והינה כרוכה בחתימה על מסמכי ההשקעה. אין בפרסום זה כדי ליצור התחייבות או אחריות כלשהי של אי.בי.אי בית השקעות בע"מ  ו/או מי מטעמה כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*

    תכנים שיעניינו אתכם