בזמן שהקורונה הרעידה את השווקים זה תחום ההשקעות שהמשיך להפגין עוצמה

מגפת הקורונה אמנם טלטלה את השווקים הפיננסיים, אבל במקביל גם סיפקה הזדמנות יוצאת דופן לקבל אינדיקציה באשר ליציבות אפיקי ההשקעה וענפי הפעילות השונים, אלו שהפגינו חסינות מול מהלומות המשבר לצד אלו שקרסו. מסתמן כי תחום האשראי הצרכני בלט ביכולת לדלג מעל אתגרי התקופה והוכיח שגם בזמנים של התערערות כלכלית, מדובר בתחום יציב ואפיק השקעתי המסוגל להניב תשואה חיובית

דור סגרון
IBI CCF
זמן קריאה
תאריך פרסום 3 נובמבר 2021 ב-16:10

מעטים המקרים המאפשרים להסתכל בצורה רוחבית על אפיקי ההשקעה השונים, לדעת שכולם ללא יוצא מהכלל התמודדו עם מצב עולם מסוים ולבחון מי מהם התעלה על אתגרי התקופה והצליח להפגין עוצמה. ההשוואה הופכת מעניינת עוד יותר כשבוחנים את התנהגות הנכסים הסחירים בעיצומה של מגפת הקורונה אל מול האפיקים האלטרנטיביים, שעמדו במבחן המציאות באשר ליכולתם לייצר מנגנוני איזון בתיק מול טלטלות השוק הסחיר.

בורסות העולם היו הראשונות להידבק

עם איתותי התפשטות נגיף הקורונה בעולם קרסו השווקים הפיננסיים בעשרות אחוזים והפאניקה ששררה סביב מה שנחשב אז לווירוס מסתורי הובילה תוך ימים ספורים למחיקה של טריליוני דולרים מנכסי ההשקעה. אותם ימים נצרבו ודאי בזיכרון של רבים מהמשקיעים כאחת המהלומות הכואבות ביותר שספגו בשנים האחרונות, אלא שהמצב הזה לא בהכרח מוכר למשקיעים אחרים, שדווקא ראו איך תיק ההשקעות מתמודד היטב עם הסיטואציה המאתגרת.

 

אלו היו בעיקר משקיעים שבחרו לגוון את התמהיל עם נכסים אלטרנטיביים, שערכם כמעט אינו מגלה קורלציה עם תנודות השוק, ונהנו מאפיקי השקעה שאיזנו את עוצמת הפגיעה. אחד התחומים הבולטים שתרם לכך ותפקד כעוגן בתיק היה סקטור האשראי הצרכני בארה"ב, שהמשיך לשדר עסקים כרגיל גם בתקופת המשבר.

 

בעניין זה ראוי לציין כי יציבות וחסינות הסקטור הייתה נעוצה במצב המשק האמריקאי ערב פרוץ המגפה, שכן שיעור האבטלה נע סביב רמות שפל היסטוריות (Bureau of Labor Statistics, Feb 2020) ורבים ממשקי הבית נהנו מיציבות פיננסית. בצד זאת, גם צעדי הסיוע הכלכליים שנקט הממשל בעיצומו של המשבר, תרמו במידה רבה ליציבות הענף ויצרו ודאות מסוימת באשר לכושר החזר החוב של הלווים.

 

שוק רותח שהפך מוקד משיכה עבור המשקיעים

סקטור האשראי הצרכני בארה"ב נהנה כבר שנים ארוכות מצמיחה עקבית ויציבה, כזו שכאמור גם טלטלות משבר הקורונה לא הצליחו לבלום. הביקוש הגובר לתחום ההלוואות במודל "עמית לעמית" (P2P) מצד שני הצדדים הלוקחים חלק בשיטה – הלווים והמלווים – מתדלק את הענף שהפך במרוצת השנים לזירת השקעה מבוקשת המייצרת אלטרנטיבה ראויה לפעילות הבנקים וחברות האשראי.

למעשה, אשראי צרכני פירושו מתן הלוואות בהיקף כספי נמוך יחסית לאנשים פרטיים, שעד לא מזמן נהגו ליטול את החוב באמצעות הבנק, לטובת צרכיהם האישיים כמו רכישת מוצרים ושירותים. השנים האחרונות הביאו עימן בשורה אמיתית כאשר קרנות החוב הטמיעו טכנולוגיות מתקדמות בתחום ההלוואות והפכו את הליך מתן ההלוואה לחדשני ואפקטיבי יותר.

אותן קרנות פועלות על בסיס פלטפורמות P2P (או MPL – Marketplace Lending בעגה המקצועית) אלא שכל קרן נוקטת בהליך חיתום ספציפי הנתמך לרוב בידי מערכות מתקדמות ומאגרי דאטה המשקפים את איתנותו הפיננסית של מבקשי ההלוואה. כך לדוגמה, בארה"ב קיימות מערכות דירוג אשראי פרסונליות המאגדות את היסטוריית האשראי של מבקשי ההלוואה, המשוקללים לכדי ציון (FICO) הניתן לכל לווה מצד הלשכות המוסמכות לכך כחוק.

בארה"ב שוק האשראי פועל במתכונת כזו שכאשר לווים אינם פורעים את ההלוואה או מפגרים בתשלום החוב, הם סופגים באופן אוטומטי פגיעה בציון האשראי שלהם ויש לכך לא מעט השלכות, החל מקושי בהשכרת דירה או רכב, נטילת הלוואות עתידיות ועוד.

משבר מייצר גם הזדמנויות

ומכאן בחזרה לקורונה. כיוון שתמחור שיעור הריבית על הלוואה נקבע ביחס לפרמטרים הנוגעים ברמת הסיכון של הלווה, לצד יציבות ותנאי השוק, כאשר מגפת הקורונה פרצה עלה בהתאם רף הסיכון, אלמנט שהשפיע באופן ישיר על שיעור הריבית שנגבתה מהלווים, כשזו תומחרה כלפי מעלה כפיצוי על אי הוודאות.

בצד זה, רצף הסגרים והגבלות התנועה, שהפכו לחלק שגרתי בהתמודדות מול התפשטות הנגיף, הובילו רבים מהלווים לבחון קבלת הלוואה באמצעות פלטפורמות מקוונות. המשמעות הייתה שינוי במאזן הביקוש-היצע, ולקרנות נוצרה הזדמנות להדק את הליך החיתום, לסנן את הלווים בצורה קפדנית יותר ולהתמקד בעיקר באלו שהחזיקו בדירוג אשראי גבוה.

למעשה, הסיטואציה שנוצרה בענף בעקבות הקורונה אפשרה לקרנות מרחב תמרון רחב בשתי החזיתות – צמצום מידת הסיכון ככל שניתן מאירועי 'דיפולט' (כשל בהחזר הלוואה) באמצעות סינון אגרסיבי וקביעת רף יחסים פיננסים מחמיר יותר על מנת לאשר הלוואה, לצד גביית ריבית גבוהה יותר מהלווים, המתגלגלת לבסוף לתשואה שיפגשו המשקיעים, כפיצוי מובנה כאמור נוכח רמת הסיכון שעלתה ערב המשבר.

אינטרס הדדי לפירעון ההלוואה

מלבד העובדה כי הקרנות בתחום נתמכות בידי מאגרי מידע ומערכות מתקדמות המבצעות הליך חיתום קפדני על מנת להפחית את מידת הסיכון ככל הניתן, גם מצד הלווה ישנה משמעות קריטית ואינטרס מובהק להחזר החוב בזמן. הסיבה נעוצה כאמור בפגיעה הפוטנציאלית בציון האשראי וההשלכות הכלכליות המגיעות בעקבותיה.  

הליך חיתום מעמיק ואיכותי

כל היתרונות שהובאו כאן מאפיינים את פעילות קרן CCF של בית ההשקעות IBI, הקרן הראשונה והגדולה בישראל בתחום אשראי צרכני בארה"ב הפעילה מאז 2014. ייחודיות הקרן טמונה, בין היתר, בפלטפורמה מתקדמת שפותחה ב-IBI ומעשירה את איכות החיתום בכך שמאפשרת למנהלי הקרן לבחון בקפדנות את מצבם הפיננסי של הלווים ביחס לשורת פרמטרים כמו עיסוק, אזור מגורים, היסטוריית דירוג אשראי ויתר הנתונים המצטברים לכדי שיקוף הסטטוס הפיננסי.

בשורה התחתונה, שוק האשראי הצרכני בארה"ב מאופיין כבר שנים ארוכות בתנודתיות נמוכה וגדילה כמעט עקבית (Reuters, June 2021), הנתמכת בידי הכלכלה הבריאה במדינה, בצד הביקוש הגובר להלוואות צרכניות והצפי להמשך התפתחות מגמת ה-P2P בעולם (MarketWatch, Aug 2021), הקורלטיבית למתרחש בארה"ב. אלו סוללים את דרכו של התחום להמשך צמיחה ומייצרים פתרון השקעה שעשוי להתברר כעוגן בתיק ההשקעות, כפי שהוכיח בשנה החולפת.

רוצים לשמוע עוד על תנאי ההצטרפות להשקעה בקרן CCF? לחצו כאן

האמור בכתבה זו מובא למטרות אינפורמטיביות וכולל מידע אודות ביצועי קרן CCF מקבוצת אי.בי.אי בית השקעות בע"מ ("הקרן") באופן חלקי בלבד ואינו מהווה "ייעוץ השקעות" ו/או "שיווק השקעות" כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ו/או תחליף להנ"ל. ההשקעה בקרן מיועדת לעד 35 ניצעים ו/או משקיעים הנמנים על סוגי המשקיעים המפורטים בסעיף 15א(ב) לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968 במהלך 12 חודשים עוקבים בלבד ואינה מוצעת לציבור או מיועדת לו.

אין באמור בנוגע לתוצאות העבר כדי להוות אינדיקציה ו/או התחייבות כלשהי לגבי תוצאות עתידיות של פעילות הקרן. אין לראות באינפורמציה המוצגת בכתבה זו משום הבטחת תשואה כלשהי ואין לראות בו כהמלצה, חוות דעת ו/או משום תחליף לייעוץ מקצועי (כלכלי, משפטי, מיסויי וכיוצ"ב) המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע.

ההשקעה בקרן צריכה להתבצע לאחר שהמשקיע בחן באופן אישי עם יועציו הוא את המסמכים המשפטיים של הקרן, את תנאי ההשקעה בקרן, את הסיכויים והסיכונים הכרוכים בהשקעה, ואת יכולתו לעמוד בסיכונים הנובעים מהשקעתו והינה כרוכה בחתימה על מסמכי ההשקעה, לרבות הסכם השותפות והסכמי ההצטרפות לקרן. אין בפרסום זה כדי ליצור התחייבות או אחריות כלשהי של הקרן ו/או מי מטעמה, או של אי.בי.אי בית השקעות בע"מ כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*

    תכנים שיעניינו אתכם