פיזור תיק השקעות: דרך טובה לצלוח את הטלטלות בשוק
השקעה בנכסים אלטרנטיביים לשוקי ההון היא אמצעי יעיל לפיזור וגיוון תיק הנכסים, שמקטינה את התנודתיות שלו. הנה כל ההסברים לכך, וגם דוגמה להשקעה כזו.
עשר השנים האחרונות היו "תור זהב" למי שיש תיק השקעות, קופת גמל, קרן השתלמות וכול מוצר פיננסי אחר שיש בו מניות ואיגרות חוב. זה קרה בגלל הריבית האפסית בכל העולם. וכי בשנים האחרונות, נגיד הבנק המרכזי בארה"ב ("הפד") ובנקים מרכזיים נוספים הזרימו כסף לשווקים, תמכו בהם מבחוץ, ועודדו משקיעים להיכנס אליהם.
השילוב בין הגורמים האלה – הריבית הנמוכה והזרמות כסף – היו הדלק של שוקי ההון בשנים האחרונות.
אבל אז הגיע נגיף קורונה
מאז התפרצות הנגיף בסין בדצמבר, הוא גורם לפגיעה מתגלגלת בכלכלה העולמית. נכון לסוף הרבעון הראשון של 2020, ההערכה שלנו היא ש-2020 תירשם כשנה שלילית, עם שיעור אבטלה גדל, צמיחה כלכלית נמוכה ואף שלילית במדינות רבות בעולם, ודוחות כספיים חלשים למדי של רבות מהחברות הנסחרות בבורסות.
התוצאה: טלטלה בשוקי ההון
אם יש לכם תיק השקעות, אין מה להרבות כאן במילים – זה כואב לראות את הכסף מאבד מערכו במהירות. הנטייה שלנו כיצורים אנושיים השונאים סיכון היא לרצות לנטוש – למכור ומהר. הבעיה היא שאם יוצאים בחיפזון, רוב הסיכויים שנפספס את העליות שיגיעו בהמשך, ואז בעצם הפסדנו פעמיים.
דרך יעילה לצמצם את התנודתיות של תיק הנכסים, וגם את התחושות הלא נעימות הנלוות לתנודתיות כזו, היא לשלב בו נכסים אלטרנטיביים.
מהם נכסים אלטרנטיביים?
נכסים אלטרנטיביים מאופיינים במתאם נמוך יחסית לנכסים מסורתיים בשוקי הכסף, כלומר, הם מתנהגים לרוב אחרת.
למשל, מניות ואיגרות חוב הן אבני היסוד של כל תיק השקעות, בהרכב כזה או אחר. בעת טלטלה בשוקי ההון, מניות יורדות, ואיתן גם רוב הסוגים של איגרות חוב. (כתבנו רוב כי, למשל, איגרות חוב של ממשלת ארה"ב לתקופה של 10 שנים – עולות).
נכסים אלטרנטיביים התנהגו אחרת במשברים קודמים וצפויים להמשיך להתנהג שונה ממניות ומרוב איגרות החוב.
נדל"ן מניב – נכס אלטרנטיבי
מדד NPI מודד את התשואה של הנדל"ן המסחרי המוחזק לצורכי השקעה בארה"ב. המדד קיים משנת 1977, ומטרתו לספק מידע על התשואה שמניבים נכסי הנדל"ן.
לאורך השנים, מדד NPI רשם מספר רב יותר של רבעונים חיוביים מאשר מדד המניות S&P 500 ומדדי מניות מובילים אחרים.
זיו ספיר, שותף מנהל בקרן comRIT של IBI, המשקיעה בנדל"ן מניב בארה"ב מסביר:
בתקופות משבר בשוקי ההון, יש נטייה למכור נכסי סיכון כמו מניות, ואז "להתנזל" – כלומר, להחזיק במזומן. לאחר מכן, לרוב, יש תקופת המתנה, ואז משקיעים מנסים להחליט מה לעשות עם הכסף.
המשבר בשווקים סביב נגיף קורונה הביא לכך ש"הפד" ניסה להרגיע, ובשלב הראשון הוריד את הריבית בארה"ב ב-0.5%. כעבור שבועיים בלבד, הריבית ירדה שוב, ב-1%, וכיום, הפד וגם המימשל האמריקאים מודיעים פעם אחרי פעם על חבילות סיוע אדירות, בהיקף של טריליוני דולרים.
עוד לפני הורדת הריבית, היתה נהירה לכיוון השקעות בנדל"ן מניב, בנכסים כמו מקבצי דיור ("מולטי-פמילי"), משרדים ועוד. כעת, לאחר הורדתה, אנחנו מעריכים שנוצרות הזדמנויות למשקיעים להיכנס לנדל"ן, בטווח של רבעון או שניים.
מה אפשר לומר על נדל"ן בעת משברים?
אם נסתכל למשל על המשבר של 2008 נוכל לראות שיש סקטורים בתחום הנדל"ן המניב שערכם עלה:
- מרכזי איחסון (דרך פופולרית בארה"ב לאחסן חפצים מחוץ לבית.
- איחסון מידע (Data Center).
- מרכזים עירוניים (כמו מרכז שוסטר ברמת אביב, לצורך העניין). אלה למשל סניפים של "וולמרט" בארה"ב, שסביבם יש שירותים שונים. מיתחם כזה מושך מבקרים וקונים.
כל השלושה הם סקטורים הנחשבים יציבים, כי אנשים צריכים את השירותים האלה בכל מקרה – בעת משבר כמו בעת שגשוג. להבדיל, קניונים נפגעים ראשונים במשברים כלכליים. ובכלל, בימים אלה של קורונה, הפגיעה כפולה כי מדובר במקומות סגורים עם המון אנשים. בסופו של דבר ראינו שבישראל, למשל,יצאההוראה לסגור אותם.
מה אפשר להגיד על נדל"ן מניב ומשבר הקורונה?
אנחנו מעריכים שחלק מסוגי הנכסים לא יפגעו בכלל, וחלק עלולים להיפגע במידת מה מהמשבר סביב הקורונה. הכל תלוי באורך האירוע. למשל, קניונים, כאמור, נפגעים מייד. הם לא נחשבים צורך בסיסי, אלא "הנאה" ופנאי. לעומתם, כאמור, מרכזי איחסון מידע, להערכתנו, לא יפגעו כל כך מהר, אם בכלל.
משרדים נמצאים איפשהו באמצע – בין צפי לאי-פגיעה, לצפי לפגיעה כלשהי. אנחנו מעריכים שתהיה השפעה בטווח הקצר, אבל היא תיעלם בחלוף המשבר, כי בידוד ומעבר לעבודה מהבית לא יורידו בסופו של דבר את התפוסות בנכסים אלו.
אז לסיכום – שתי מסקנות
פיזור וגיוון
ההמלצה היא לייצר פיזור של תיק הנכסים, בדיוק כמו שלא תשקיעו את כל הכסף שלכם במניה אחת. למי שיכול (או יכולה), כדאי לשלב גם מוצרי השקעה עם מיתאם נמוך לשוק, כמו קרנות השקעה אלטרנטיביות. הן מגבירות את הפיזור של תיק הנכסים הכולל שלכם.
פיזור וגיוון – גם בתוך הסקטור
אם נסתכל על השקעה בנדל"ן מניב כהשקעה אלטרנטיבית, כדאי לזכור שזה תחום ענק, עם הרבה סוגים של נכסים. בסופו של דבר, כמו בכל תחום השקעה אחר, גם בהשקעה בנדל"ן מניב כדאי שיהיה פיזור וגיוון, על פני סקטורים שונים.
IBI בית השקעות מציע מספר קרנות השקעה בנכסים אלטרנטיביים, אחת מהן היא comRIT שמתמחה בהשקעה בפיזור רב בנדל"ן מניב בארה"ב. הקרן משקיעה בסקטורים שונים, בהם מרכזי איחסון מידע, מרכזי הפצה, משרדים ועוד.